Republika Słoneczna

COOKING WORKSHOPS | schedule

COOK AND RELAX culinary workshops for enthusiasts. Be creative and have fun doing it. Bake a cake to boost your spirits or enjoy an evening meal prepared together with others.

 

 

 

 

 

CUISINE FOR THE INSIGHTFUL - thematic meetings with professionals. Culinary training by experienced chefs to improve and reinforce your knowledge as well as to develop your cooking skills (regardless of your experience!).

14.02 Czwartek g: 18.00

KUCHENNE AFRODYZJAKI

Czyli sposób na niezapomnianą walentynkową kolację

Czyż droga do serca nie prowadzi przez żołądek ? Zapraszamy na spotkanie z afrodyzjakami i wyczarowanymi z nich wykwintnymi potrawami, które rozpalą wasze ciała i umysły. Warsztat oprzemy o składniki,  które powszechnie uznawane są za najsilniej działające naturalne afrodyzjaki. A więc, zaczynamy! W menu:  Sałatka z KREWETKAMI, mango, avocado, KOLENDRĄ i cytrusowym dressingiem, Krem z dyni z IMBIREM, pomarańczami i prażonymi migdałami, Małże w BIAŁYM WINIE z pietruszką, CZOSNKIEM i bagietką , Mus CZEKOLADOWY Z CHILLI oraz Koktajl TRUSKAWKOWA MIMOZA. Niech Miłość będzie z Wami!

ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 190 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Manuela Gołąb - kucharz z pasji. Jej miłość do gotowania zrodziła się podczas podróży po całym świecie. Zdobytą wiedzę wykorzystuje podczas warsztatów kulinarnych www.facebook.com/manuodkuchni

19.02 Wtorek g: 18.00

POMYSŁ NA: DRÓB

Kogut i kura na talerzu

Na spotkaniu pokażemy Wam jak zluzowanć kurczka, podzielić jego tuszę na części kulinarne, na podstawie których przygotujecie: DOMOWY ROSÓŁ  z kury z lanymi kluskami,  KOGUTA DUSZONEGO w śmietanie z domowymi szagówkami, PIECZONEGO LUZOWANEGO KURCZAKA nadziewanego cielęciną, morelami i żurawiną, SZRPANĄ KURĘ DUSZONĄ w pomidorach i papryce z domową pyzą drożdżową, SPATCHCOKE czyli marynowany grillowany w całości kogut oraz dla odmiany CHOUX BEIGNETS - smażone ptysie z cynamonem i cukrem. MAMY WOLNE 4 MIEJSCA

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 220 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Maciej Zieliński – kucharz z zawodu i zamiłowania. Szef kuchni polskich i brytyjskich restauracji, pracował  m.in. w poznańskiej restauracji Ratuszowa czy King’s Head Inn. Prywatnie miłośnik zimowych szaleństw.

26.02 Wtorek g: 18.00

WARSZTAT CUKIERNICZY

Dark chocolate cake – mocno czekoladowy tort zimowy

Jesteście gotowi na moc czekolady i solidną porcję cukierniczej wiedzy ? Na spotkaniu przygotujecie ekskluzywny tort czekoladowy składający się z czekoladowego, lekko wilgotnego, maślankowego biszkoptu z kawałkami mlecznej czekolady przełożonego lekko wytrawną masą czekoladową z mascarpone i gorzkiej czekolady. Każdy z uczestników przygotowuje swój własny tort począwszy od wypieczenia podkładów poprzez przygotowanie kremów aż do zaczesania i dekoracji wypieku. Torty będziecie mogli spakować i wziąć z sobą do domu żeby podzielić się nimi z rodziną i przyjaciółmi. ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 200 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Sylwia Kwiatkiewicz - prowadzi pracownię cukierniczą Natural Bake Crafters w Poznaniu. Piecze zawodowo od 8 lat. Jej wypieki oparte są tylko na naturalnych składnikach.

28.02 Czwartek g: 18.00

POMYSŁ NA: STEK II TERMIN

Jagnięcina, wołowina, wieprzowina, halibut

Jeżeli uwielbiasz steki i chcesz zgłębić tajniki ich przygotowywania – to spotkanie jest właśnie dla Ciebie!  Powiemy Wam jakie mięso wybrać, jak je przygotować, doprawić i podać. Będziemy pracować nie tylko na wołowinie ale także na innych gatunkach mięs. W menu: stek z jagnięciny z masłem cytrynowo – miętowym oraz puree z zielonego groszku, wołowy Stek Pie i pikle z modrej kapusty, grillowany Pork Chop stek glazurowany miodem i czosnkiem  z pieczonymi ziemniakami , stek z antrykotu z masłem cafe de paris i smażonymi warzywami, stek z halibuta z panierowanymi krewetkami i sosem maślanym  a na deser dla odmiany Treacle tart  z sosem waniliowym. 

ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 220 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Maciej Zieliński – kucharz z zawodu i zamiłowania. Szef kuchni polskich i brytyjskich restauracji, pracował  m.in. w poznańskiej restauracji Ratuszowa czy King’s Head Inn. Prywatnie miłośnik zimowych szaleństw.

5.03 Wtorek g: 18.00

KUCHENNE AFRODYZJAKI II TERMIN

Czyli sposób na romantyczną kolację

Czyż droga do serca nie prowadzi przez żołądek ? Zapraszamy na spotkanie z afrodyzjakami i wyczarowanymi z nich wykwintnymi potrawami, które rozpalą wasze ciała i umysły. Warsztat oprzemy o składniki,  które powszechnie uznawane są za najsilniej działające naturalne afrodyzjaki. A więc, zaczynamy! W menu:  Sałatka z KREWETKAMI, mango, avocado, KOLENDRĄ i cytrusowym dressingiem, Krem z dyni z IMBIREM, pomarańczami i prażonymi migdałami, Małże w BIAŁYM WINIE z pietruszką, CZOSNKIEM i bagietką , Mus CZEKOLADOWY Z CHILLI oraz Koktajl TRUSKAWKOWA MIMOZA. Niech Miłość będzie z Wami! MAMY WOLNYCH 12 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 190 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Manuela Gołąb - kucharz z pasji. Jej miłość do gotowania zrodziła się podczas podróży po całym świecie. Zdobytą wiedzę wykorzystuje podczas warsztatów kulinarnych www.facebook.com/manuodkuchni

6.03 Środa g: 18.00

RYBY I OWOCE MORZA

Łosoś, dorsz, ośmiornica

Czas na ryby i owoce morza. Na tym warsztacie dowiecie się gdzie kupować najświeższe ryby w okolicy. Pokażemy Wam jak sprawiać i filetować ryby, by pozbyć się maksymalnie ości. Wyjaśnimy jak dobierać ryby do poszczególnych dań i odpowiednio je przygotować. Każde z dań przygotowanych na warsztacie pochodzi z innych części świata i zastosowane będą różne metody obróbki. To idealny sposób, od kuchni zwiedzić świat ryb i owoców morza. W menu: ŁOSOŚ W CIEŚCIE francuskim z sosem cytrynowym, SMAŻONY DORSZ po azjatycku, paella z OWOCAMI MORZA i OŚMIORNICA duszona z cebulą. MAMY WOLNYCH 7 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 200 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Agnieszka Jasińska - finalistka Hell`s Kitchen Polska. Poszukuje ciągle nowych smaków, z którymi eksperymentuje w kuchni. Właścicielka bloga www.kulinarnenawigacje.pl.

7.03 Czwartek g: 18.00

KHMERSKI STREET FOOD

Czyli co się je w Kambodży

Zapraszamy na kolejne warsztaty z Eweliną Brodnicką. Tym razem padnie na Kambodżę i prawdziwe, khmerskie specjały. W  menu znajdzie się: BANH MI wypełnione nadzieniem z silky tofu w tempurze hoisin, ziołami, ogórkiem, chilli i kiszonkami do chua (które wspólnie przyrządzimy), AMOK - tradycyjna potrawa warzywna na bazie słodkiego mleka kokosowego i kambodżańskiej pasty KROEUNG (którą również stworzymy od podstaw), KHMER PAD THAI - kambodżańska wariacja na temat tajskiego dania Pad Thai z ręcznie robionymi kluskami ryżowymi, BANAN W TEMPURZE - na deser gorące, chrupiące, smażone banany. Na dobre rozpoczęcie spotkania oryginalna, słodka przekąska -  naleśniki z brązowym cukrem i limonką. Zachęcamy także do przyniesienia własnych opakowań wielorazowych na porcje dla wynos. Dbajmy razem o środowisko!" MAMY WOLNYCH 11 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 210 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ewelina Brodnicka – chef kuchni i dziennikarka. Właścicielka szkoły gotowania. Podróżuje po świecie i uczy się oryginalnych przepisów z dalekich krajów. ”Pichconko.pl"

12.03 Wtorek g: 18.00

POMYSŁ NA: STEK III TERMIN

Jagnięcina, wołowina, wieprzowina, halibut

Jeżeli uwielbiasz steki i chcesz zgłębić tajniki ich przygotowywania – to spotkanie jest właśnie dla Ciebie!  Powiemy Wam jakie mięso wybrać, jak je przygotować, doprawić i podać. Będziemy pracować nie tylko na wołowinie ale także na innych gatunkach mięs. W menu: stek z jagnięciny z masłem cytrynowo – miętowym oraz puree z zielonego groszku, wołowy Stek Pie i pikle z modrej kapusty, grillowany Pork Chop stek glazurowany miodem i czosnkiem  z pieczonymi ziemniakami , stek z antrykotu z masłem cafe de paris i smażonymi warzywami, stek z halibuta z panierowanymi krewetkami i sosem maślanym  a na deser dla odmiany Treacle tart  z sosem waniliowym. MAMY WOLNE 1 MIEJSCE.

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 220 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Maciej Zieliński – kucharz z zawodu i zamiłowania. Szef kuchni polskich i brytyjskich restauracji, pracował  m.in. w poznańskiej restauracji Ratuszowa czy King’s Head Inn. Prywatnie miłośnik zimowych szaleństw.

15.03 Piątek g: 18.00

PIWNE TAJEMNICE

Warsztat degustacji i wiedzy

Piwo jest, po wodzie i herbacie, najpopularniejszym napojem na świecie. Pijecie je, ale czy wiecie ile kryje w sobie sekretów? A może nie jesteście jeszzce do niego przekonani? Julita pomoże Wam to zmienić! Nauczymy Was jak je degustować i serwować. Od białego do czarnego. Dowiecie się kiedy pachnie masłem, żywicą, czekoladą,a kiedy krwią ,marihuaną czy końską derką. Jak włączają się w jego produkcje słonie i wieloryby. Zdradzimy czy w puszce smakuje tak samo jak w butelce, na co zwracać uwagę w pubach i czy w każdym kraju ma ono status alkoholu. Będziemy pracować z klasycznym lagerem, goryczkową IPĄ orzeźwiającym weizenem , deserowym shwarzbier, spontanicznie fermentowanym lambikiem i specjalnie wyselekcjonowaną niespodzianką wieczoru.

CZAS TRWANIA: 2 godziny
CENA: 170 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Julita Góźdź - Kowalska – od niemal 20 lat propaguje kulturę piwną. 15 lat oprowadzała wycieczki po jednym z największych browarów w kraju. Upowszechnia  wiedzę o piwie prowadząc warsztaty degustacyjne , wykłady na uczelniach wyższych i spotkania w browarach restauracyjnych.