Republika Słoneczna

HARMONOGRAM WARSZTATÓW

 

Warsztaty kulinarne dla entuzjastów i pasjonatów, dla zabieganych i dla tych którzy dopiero oswajają się z kuchnią, no i dla tych odpoczywających przy gotowaniu. Spędzimy miło i twórczo CZAS. Możemy upiec ciasto dla poprawy samopoczucia lub rozkoszować się wspólnie przygotowaną kolacją.

 

 

 

Tematyczne spotkania z zawodowcami to szkolenia gastronomiczne prowadzone przez doświadczonych szefów kuchni, które poszerzą i usystematyzują wiedzę w poszczególnych dziedzinach, rozwiną umiejętności niezbędne przy prowadzeniu kuchni dużej i małej.

 

21.03 Wtorek g: 18.00

KUCHNIA WIETNAMSKA

Orientalne powitanie wiosny

Kuchnia Wietnamu to przede wszystkim warzywa, kiełki nasion, świeże zioła i przyprawy oraz … sos rybny. Te składniki posłużą nam do przygotowania lekkich i szybkich potraw idealnych na nadchodzącą porę roku. Rozpoczynamy od ZUPY PHO z wołowiną, krewetkowych SPRING ROLLS oraz wietnamskich CISTECZEK RYBNYCH goi coun bahn me. Nauczycie się przygotowywać SAŁATKĘ z wietnamskim PANCAKE’iem BAHN XEO oraz sałatę z mango i warzyw. A na deser niezapomniana CA PHE COFFE z lodami.

ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 170 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Tomasz Mitręga - filozof, podróżnik i wielbiciel warzyw. Pracował w restauracjach m.in. w Kanadzie, Wielkiej Brytanii i USA. Szef kuchni w Republice Słonecznej.

23.03 Czwartek g: 18.00

AKADEMIA KULINARNA CZ.IV

Drób

Na kolejnym etapie akademii kulinarnej nauczymy Was jak poprawnie formować, porcjować, luzować i nadziewać. Zapoznacie się z technikami gotowania takimi jak duszenie, pieczenie i gotowanie.Bedziecie mieli okazję przygotować kilka dań wykorzystując zdobytą wiedzę. Dodatkiem do mięsa będą sosy na bazie owoców i alkoholi.

170 ZŁ 1 spotkanie / 2 spotkania 320zł

ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 170 zł*
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Szymon Sławiński - kucharz z zawodu i pasji, pracował m.in. w Hotelu Ritz oraz u słynnego londyńskiego restauratora Alberta Roux. Właściciel Kuchni Autorskiej MODRA.

28.03 Wtorek g: 18.00

KUCHNIA TURECKA

Orientalne klasyki znad Morza Czarnego

Jeżeli szukacie nowych smaków i inspiracji – zapraszamy Was na warsztat z Manuelą, która odkryje przed wami barwny i kolory świat Tureckiej kuchni. Podróż rozpoczynamy od MUCVER czyli placuszków z cukinii oraz BOREK smażonych pasztecików z mięsem i szpinakiem. Nauczycie się jak przygotować KABAK DOLMASI – faszerowaną cukinię, PIDE czyli słynną turecką pizzę z mięsem i warzywami oraz IMAM BAYILDI bakłażan z mięsem. Na deser podacie uzależniające ciasteczka SEKERPARE z syropem cytrynowym. Idealne potrawy na początek wiosny.

ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 160 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Manuela Gołąb - przygotowuje potrawy autentyczne, korzysta z oryginalnych przepisów
oraz składników. Zdobyła „fartuch Masterchefa” za kuchnię tajską.

30.03 Czwartek g: 18.00

WEGAŃSKA WIELKANOC

Pasztety, mazurki i kiełbasy

Zapraszamy Was na 100% wegańskie spotkanie, na którym przygotujecie tradycyjne dania Wielkanocne w zupełnie nowym wydaniu. Rozpoczynamy PASZTET z białej fasoli z kiszoną kapustą oraz z zielonej soczewicy z chrzanem. Przygotujecie SOS CHRZANOWY oraz WEGAŃSKI MAJONEZ czyli zamiennik tego ulubionego przez nas dodatku. Nauczycie się jak przygotować warzywne BIAŁE KIEŁBASKI, które idealnie pasują do tradycyjnego żurku. Nie zabraknie również MAZUREK z bakaliami. Gotowi na odkrycie znanych – nieznanych świąt?

WPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 180 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

WEGAN NERD - prowadzi bloga wegannerd.blogspot.com ogłoszonego tytułem Kulinarnego Bloga Roku 2014 oraz 2015 przez 100 Best Poland Restaurants. Jesienią ukazała się jej pierwsza autorska książka kucharska.

4.04 Wtorek g: 18.00

POLISH OPEN

Czyli nowoczesna kuchnia polska

Zapraszamy na warsztat inspirowany tradycyjną kuchnią polską. Nauczymy Was jak przygotować DORSZA gotowanego na parze w SOSIE SZAFRANOWYM i wiosenną sałatką z FENKUŁU z sezamem oraz SAŁATĘ Z RAKÓW w kremowym ESTRAGONOWYM DRESSINGU z rukolą. Dowiecie się jak przyrządzić BOCZEK PIECZONY W PIWIE z jabłkiem, szałwią i czosnkiem w towarzystwie PLACUSZKÓW Z KISZONEJ KAPUSTY oraz SURÓWKĄ z KALAREPY z orzechami i granatem. Zwieńczeniem spotkania będzie niesamowite czekoladowe ciasto z jabłkami z nutą amaretto i migdałów. ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 170 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Tomasz Mitręga - filozof, podróżnik i wielbiciel warzyw. Pracował w restauracjach m.in. w Kanadzie, Wielkiej Brytanii i USA. Szef kuchni w Republice Słonecznej.

7.04 Piątek g: 18.00

AKADEMIA KULINARNA CZ. V

Wołowina i wieprzowina

Na warsztacie dowiecie się jak poprawnie marynować i peklować mięso. Opowiemy wam wszyzstko co wiemy na temat stopni wysmażenia mięsa, szpikowania i nadziewania. Przygotujecie sosy na bazie demi glace oraz sosu holenderskiego i wariacji na ich temat.
                 

170 ZŁ 1 spotkanie / 2 spotkania 320zł

ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 170 zł*
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Szymon Sławiński - kucharz z zawodu i pasji, pracował m.in. w Hotelu Ritz oraz u słynnego londyńskiego restauratora Alberta Roux. Właściciel Kuchni Autorskiej MODRA.

11.04 Wtorek g: 18.00

CIASTA I BABKI WIELKANOCNE

Słodycze, które zachwycą waszych gości

Na warsztacie nauczymy was kilku przepisów, które z pewnością wykorzystacie w waszych domach przygotowując świąteczne śniadanie. Przygotujecie tradycyjne MAZURKI w odświeżonej wersji czyli o smaku SŁONEGO KARMELU i malinowy z delikatnym akcentem białej czekolady. Poznacie przepis na LIMONKOWE mini babeczki oraz kurczaczkowe MUFFINY cytrynowe, które podbiją serca waszych dzieci. Zwieńczeniem spotkania będzie SERNIK MANGO – zapewniamy że na pewno jeszcze takiego nie próbowaliście.

MAMY WOLNYCH 11 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 160 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Anna Zborowska – prowadzi fanpage Słodkie inspiracje. Jej pasją są torty, ciasta i ciasteczka. Dostała się do ćwierćfinału POLSKIEGO TURNIEJU WYPIEKOW, gdzie miała okazję być oceniam przez m.in: Tomasza Dekera.

20.04 Czwartek g: 18.00

AKADEMIA KULINARNA CZ. VI

Ryby i owoce morza

Małże, ryby i krewetki odsłonią przed Nami swoje tajemnice. Nauczycie się oczyszczać, filetować, marynować, piec, smażyć i gotować. Przygotujecie aromatyczne sosy, wywary oraz zupy. Z przygotowanych wcześniej produktów przyrządzicie pyszne dania a la carte.

170 ZŁ 1 spotkanie / 2 spotkania 320zł

WPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 170 zł*
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Szymon Sławiński - kucharz z zawodu i pasji, pracował m.in. w Hotelu Ritz oraz u słynnego londyńskiego restauratora Alberta Roux. Właściciel Kuchni Autorskiej MODRA.

24.04 Poniedziałek g: 18.00

WIOSENNA KUCHNIA WEGAŃSKA

Rabarbar, buraki i szparagi

Na kolejnym spotkaniu zaczerpniemy z dobrodziejstw rozpoczynającej się wiosny. W menu BLINY gryczane z chrzanowymi BURACZKAMI, HUMMUS BURACZANY I SZPARAGOWY oraz NACHOSY z ciecierzycy.  Przygotujecie ORIENTALNY KREM MARCHEWKOWY, BURACZANE risotto oraz TARTĘ z awokado, zielonymi szparagami i rzodkiewką. Mamy dla Was nowe pomysły na zdrowe desery – cytrynowe MUFFINY z rabarbarem, POMARAŃCZOWE CIASTO MARCHEWKOWE z tymiankiem i śmietaną kokosową oraz CIASTECZKA BANANOWE z MASŁEM ORZECHWYM. GO WEGAN!

WPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 160 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ina Rybarczyk - fascynatka kuchni roślinnej, pozbawionej pszenicy i rafinowanego cukru. W swoich potrawach stawia na zdrowie i smak. truetastehunters.blospot.com.

26.04 Środa g: 18.00

KUCHNIA WIETNAMSKA II TERMIN

Orientalne powitanie wiosny

Kuchnia Wietnamu to przede wszystkim warzywa, kiełki nasion, świeże zioła i przyprawy oraz … sos rybny. Te składniki posłużą nam do przygotowania lekkich i szybkich potraw idealnych na nadchodzącą porę roku. Rozpoczynamy od ZUPY PHO z wołowiną, krewetkowych SPRING ROLLS oraz wietnamskich CISTECZEK RYBNYCH goi coun bahn me. Nauczycie się przygotowywać SAŁATKĘ z wietnamskim PANCAKE’iem BAHN XEO oraz sałatę z mango i warzyw. A na deser niezapomniana CA PHE COFFE z lodami. MAMY WOLNE 3 MIEJSCA

 

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 170 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Tomasz Mitręga - filozof, podróżnik i wielbiciel warzyw. Pracował w restauracjach m.in. w Kanadzie, Wielkiej Brytanii i USA. Szef kuchni w Republice Słonecznej.

27.04 Czwartek g: 18.00

MALI KUCHARZE :)

Zdrowe słodkości

Zapraszamy Was na najfajniejszy warsztat dla dzieciaków. Będziemy robić słodycze, słodycze, słodycze. Oczywiście w zdrowej wersji! Czekają na Was OWSIANE ciasteczka z czekoladą, ciasteczka z ORZECHÓW WŁSOKICH oraz ciasteczka rodem z PRL’u – proste, szybkie i bez pieczenia. Upieczemy CIASTO MARCHEWKOWE oraz owsiane TARTALETKI z rabarbarem i migdałową kruszonką.  Pokażemy Wam jak zrobić domową śniadaniową GRANOLĘ oraz HIT! NUTELLA w smacznym i zdrowym wydaniu.

* 160 zł ( rodzic + 1 dziecko ), drugie dziecko 30 zł

WPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 160 zł*
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ola Kopczyńska - lubi dania proste, szybkie i sezonowe. Prowadzi bloga www.dziekujeniegotuje.pl z myślą o tych, którzy nie lubią i nie potrafią gotować.

28.04 Piątek g: 18.00

WARSZTAT WINIARSKI

Funky Food Meets Hipsta Wine

Wypuszczamy eksperymentalny warsztat, wyjątkowy, nowatorski i w swej prostocie genialny - to Wy będziecie przesyłać propozycje do menu czyli propozycje swoich ulubionych potraw, a my dobierzemy do tego zupełnie hipsterskie i nieoczywiste wina. W planach mamy butelki z Polski, Libanu, Indii, Gruzji, Grecji czy choćby butelki od morawskich autentystów. Propozycje dań zgłaszajcie mailowo w chwili zapisu na warsztat. Stwórzcie razem z nami najciekawszy i najbardziej niesamowity warsztat jaki Słoneczna miała okazję widzieć. Do zobaczenia!

 

180 zł wejście dla 1 osoby, 340 zł dla dwóch osób

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 180 Zł *
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Maciej Stawicki - smakosz i bonvivant. Prowadzi bloga winetto.blogspot.com wybranego Blogiem Roku 2014 w kategorii wino.

31.05 Środa g: 18.00

MALI KUCHARZE :) II TERMIN

Zdrowe słodkości

Zapraszamy Was na najfajniejszy warsztat dla dzieciaków. Będziemy robić słodycze, słodycze, słodycze. Oczywiście w zdrowej wersji! Czekają na Was OWSIANE ciasteczka z czekoladą, ciasteczka z ORZECHÓW WŁSOKICH oraz ciasteczka rodem z PRL’u – proste, szybkie i bez pieczenia. Upieczemy CIASTO MARCHEWKOWE oraz owsiane TARTALETKI z rabarbarem i migdałową kruszonką.  Pokażemy Wam jak zrobić domową śniadaniową GRANOLĘ oraz HIT! NUTELLA w smacznym i zdrowym wydaniu.

MAMY WOLNE 3 MIEJSCA

* 160 zł ( rodzic + 1 dziecko ), drugie dziecko 30 zł

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 160 zł*
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ola Kopczyńska - lubi dania proste, szybkie i sezonowe. Prowadzi bloga www.dziekujeniegotuje.pl z myślą o tych, którzy nie lubią i nie potrafią gotować.