Republika Słoneczna

HARMONOGRAM WARSZTATÓW

 

Warsztaty kulinarne dla entuzjastów i pasjonatów, dla zabieganych i dla tych którzy dopiero oswajają się z kuchnią, no i dla tych odpoczywających przy gotowaniu. Spędzimy miło i twórczo CZAS. Możemy upiec ciasto dla poprawy samopoczucia lub rozkoszować się wspólnie przygotowaną kolacją.

 

 

 

Tematyczne spotkania z zawodowcami to szkolenia gastronomiczne prowadzone przez doświadczonych szefów kuchni, które poszerzą i usystematyzują wiedzę w poszczególnych dziedzinach, rozwiną umiejętności niezbędne przy prowadzeniu kuchni dużej i małej.

 

24.04 Poniedziałek g: 18.00

WIOSENNA KUCHNIA WEGAŃSKA

Rabarbar, buraki i szparagi

Na kolejnym spotkaniu zaczerpniemy z dobrodziejstw rozpoczynającej się wiosny. W menu BLINY gryczane z chrzanowymi BURACZKAMI, HUMMUS BURACZANY I SZPARAGOWY oraz NACHOSY z ciecierzycy.  Przygotujecie ORIENTALNY KREM MARCHEWKOWY, BURACZANE risotto oraz TARTĘ z awokado, zielonymi szparagami i rzodkiewką. Mamy dla Was nowe pomysły na zdrowe desery – cytrynowe MUFFINY z rabarbarem, POMARAŃCZOWE CIASTO MARCHEWKOWE z tymiankiem i śmietaną kokosową oraz CIASTECZKA BANANOWE z MASŁEM ORZECHWYM. GO WEGAN!

WPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 160 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ina Rybarczyk - fascynatka kuchni roślinnej, pozbawionej pszenicy i rafinowanego cukru. W swoich potrawach stawia na zdrowie i smak. Prowadzi bloga: truetastehunters.com

27.04 Czwartek g: 18.00

MALI KUCHARZE :)

Zdrowe słodkości

Zapraszamy Was na najfajniejszy warsztat dla dzieciaków. Będziemy robić słodycze, słodycze, słodycze. Oczywiście w zdrowej wersji! Czekają na Was OWSIANE ciasteczka z czekoladą, ciasteczka z ORZECHÓW WŁSOKICH oraz ciasteczka rodem z PRL’u – proste, szybkie i bez pieczenia. Upieczemy CIASTO MARCHEWKOWE oraz owsiane TARTALETKI z rabarbarem i migdałową kruszonką.  Pokażemy Wam jak zrobić domową śniadaniową GRANOLĘ oraz HIT! NUTELLA w smacznym i zdrowym wydaniu.

* 160 zł ( rodzic + 1 dziecko ), drugie dziecko 30 zł

MAMY 2 WOLNE MIEJSCA

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 160 zł*
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ola Kopczyńska - lubi dania proste, szybkie i sezonowe. Prowadzi bloga www.dziekujeniegotuje.pl z myślą o tych, którzy nie lubią i nie potrafią gotować.

28.04 Piątek g: 18.00

Funky Food Meets Hipsta Wine

... czyli wielki powrót Winetto wodza Absurdu

Wypuszczamy eksperymentalny warsztat, wyjątkowy, nowatorski i w swej prostocie genialny - to Wy będziecie przesyłać propozycje do menu czyli propozycje swoich ulubionych potraw, a my dobierzemy do tego zupełnie hipsterskie i nieoczywiste wina. Funky Food Meets Hipsta Wine!

W planach mamy butelki z Polski, Libanu, Indii, Gruzji, Grecji czy choćby butelki od morawskich autentystów. Propozycje dań zgłaszajcie mailowo w chwili zapisu na warsztat. Stwórzcie razem z nami najciekawszy i najbardziej niesamowity warsztat jaki Słoneczna miała okazję widzieć. Do zobaczenia!

180 zł wejście dla 1 osoby, 340 zł dla dwóch osób

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 1x180zł*
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Maciej Stawicki - smakosz i bonvivant. Prowadzi bloga: winetto.blogspot.com wybranego Blogiem Roku 2014 w kategorii wino.

8.05 Poniedziałek g: 18.00

KUCHNIA WIETNAMSKA II TERMIN

Orientalne powitanie wiosny

Kuchnia Wietnamu to przede wszystkim warzywa, kiełki nasion, świeże zioła i przyprawy oraz … sos rybny. Te składniki posłużą nam do przygotowania lekkich i szybkich potraw idealnych na nadchodzącą porę roku. Rozpoczynamy od ZUPY PHO z wołowiną, krewetkowych SPRING ROLLS oraz wietnamskich CISTECZEK RYBNYCH goi coun bahn me. Nauczycie się przygotowywać SAŁATKĘ z wietnamskim PANCAKE’iem BAHN XEO oraz sałatę z mango i warzyw. A na deser niezapomniana CA PHE COFFE z lodami.

MAMY WOLNE 1 MIEJSCE

 

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 170 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Tomasz Mitręga - filozof, podróżnik i wielbiciel warzyw. Pracował w restauracjach m.in. w Kanadzie, Wielkiej Brytanii i USA. Szef kuchni w Republice Słonecznej.

9.05 Wtorek g: 18.00

WIOSENNA KUCHNIA TAJSKA

Orientalny obiad pełen warzyw i świeżych ziół

Zapraszamy na warsztat idealny na rozpoczęcie wiosennego sezonu. Na spotkaniu jako pierwszą przyrządzicie SAŁATĘ Z WOŁOWINĄ, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI, DRESSINGIEM Z LIMONKI I SOSU RYBNEGO posypaną prażonym sezamem. Następnie tajski BULION Z KOLENDRĄ, CHILLI, DYMKĄ, MAKARONEM RYŻOWYM i nieodzownym sosem rybnym. Na danie główne zaserwujecie ZIELONE TAJSKIE CURRY, które nauczymy Was robić od podstaw. Towarzyszyć mu będzie orientalny CHRUPIĄCY KURCZAK z sezamem. A na deser KREM KOKOSOWY  Z MUSEM TRUSKAWKOWYM.

PRZYJMUJEMY ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 170 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Manuela Gołąb - przygotowuje potrawy autentyczne, korzysta z oryginalnych przepisów
oraz składników. Zdobyła „fartuch Masterchefa” za kuchnię tajską.

10.05 Środa g: 18.00

WARSZTAT CUKIERNICZY

Letnie francuskie desery

Zapraszamy wszystkich miłośników słodkości na cukierniczą podróż do Francji. Poznacie przepisy na wyrafinowane desery, które wprawią w zdumienie największych kulinarnych niedowiarków. Na pierwszy ogień - BRZOSKIWNIE A LA CARDINALE czyli owoce podkręcone alkoholem oraz TARTALETKI Z KREMEM FRANGIPANE I MALINAMI czyli z kremem migdałowym. Królową deserów zostanie niezaprzeczalnie  ROLADA BEZOWA Z KREMEM I MARAKUJĄ. Na koniec niezrównana CHARLOTTE Z OWOCAMI lekka ja piórko. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście przepisów Kasi Sudy – Tomaszkiewicz lub jesteście jej fanami – zapraszamy!

ZOSTAŁO NAM 1 WOLNE MIEJSCE

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 180 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Kasia Suda-Tomaszkiewicz - w Paryżu mieszkała 2 lata, ukończyła kurs w L'Ecole Cordon Blue oraz w Ecole Cuisine Alain Ducasse.

11.05 Czwartek g: 18.00

GOTOWANIE OD PODSTAW CZĘŚĆ I

Knife skills i techniki gotowania

Zapraszamy kulinarnych laików, osoby, którym garnki lecą z rąk, a woda w garnku zawsze się przypala. Nauczymy was jak ostrzyć noże, dowiecie się jaki nóż nadaje się do jakiego rodzaju krojenia, jak odpowiednio go trzymać i oczywiście jak bezpiecznie się nim posługiwać. Poznacie podstawowe techniki gotowania jak blanszowanie, duszenie, smażenie, grillowanie. W oparciu o poznane techniki przyrządzicie: KREM ZE SZPARAGÓW PO TAJSKU, GRILLOWANE WARZYWA, DAUPHINOISE Z FENKUŁEM, MIRUNĘ na parze, KARKÓWKĘ W SOSIE KAWOWYM.

170 ZŁ 1 SPOTKANIE/ 600 zł CAŁOŚĆ ( 4 SPOTKANIA )

MAMY WOLNYCH 12 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 170 zł*
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Tomasz Mitręga - filozof, podróżnik i wielbiciel warzyw. Pracował w restauracjach m.in. w Kanadzie, Wielkiej Brytanii i USA. Szef kuchni w Republice Słonecznej.

16.05 Wtorek g: 18.00

KUCHNIA WEGAŃSKA

Zdrowe słodycze

Zapraszamy ponownie na wegańskie słodycze! W końcu można jeść do woli bez wyrzutów sumienia i obsesyjnego liczenia kalorii. Zaczynamy od PLACUSZKÓW z kaszy gryczanej z orzechowo – pomarańczowym musem oraz BATONIKAMI MUESLI z kakao, bananem i chia. A może macie ochotę na ciasteczka BROWNIE, CHAŁWOWE TRUFLE czy  BAZYLIOWO – LIMONKOWY MUS Z AWOKADO? Na pewno nie oprzecie się KAWOWEJ TARCIE JAGLANEJ, BANANOWYM BABECZKOM Z MASŁEM CZEKOLADOWYM ani MOCNO CZEKOLADOWEMU CIASTU POD RÓŻOWĄ CHMURKĄ. Brzmi smacznie?

ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 170 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ina Rybarczyk - fascynatka kuchni roślinnej, pozbawionej pszenicy i rafinowanego cukru. W swoich potrawach stawia na zdrowie i smak. Prowadzi bloga: truetastehunters.com

17.05 Środa g: 18.00

PODSTAWY FERMENTACJI

Wszystko co chcielibyście wiedzieć o kiszeniu

Witamy na pierwszym warsztacie z fermentacji w Republice Słonecznej. Podczas warsztatów kursanci dowiedzą się między innymi: jak nastawić swój pierwszy ocet, jak wykorzystać jogurt i maślankę do kiszenia warzyw, czym jest nukazuke w jaki sposób ukisić owoce, jak kisić bez użycia solanki i innych płynów a także jakich produktów nie ukisi się bez wyszczególnionego szczepu pleśni. Po warsztacie spróbujecie przywiezionych przez prowadzącego kiszonek.

MAMY WOLNYCH 5 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 180 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Michał Kępiński - Szef kuchni w popularnym warszawskim bistro. Pracował m. in. w odznaczonej gwiazdką Michelin restauracji KOKS na Wyspach Owczych. Organizuje pokazy i kolacje degustacyjne poświęcone idei fermentacji i przetwarzania żywności.

19.05 Piątek g: 18.00

POLSKIE WINA, CYDRY I NALEWKI

patriotyczny warsztat winiarski

Wszystkich amatorów swojskiej kuchni i wina zapraszamy na pokład. Na warsztatcie będziecie mieli okazję spróbować wyśmienitych win m.in. Riesling z Winnicy Rodziny Krojcig, Cuvee Blanc z krakowskiej Winnicy Srebrna Góra oraz czerwone wino Rondo/ Regent z Winnicy Zadora. Do tego znakomitego towarzystwa dołączy Cydr Letni Kwaśne Jabłko oraz tradycyjny miód pitny. W menu TATAR ZE SWIEŻEGO ŚLEDZIA NA GRZANCE, TOSTY Z CHAŁKI z kozim twarożkiem, BIGOS RYBNY, pasztet z fasoli oraz PUSZYSTE KREMÓWKI Z OWOCAMI.

*1os. 180 zł, 2os. 2x170 zł

MAMY WOLNYCH 16 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 1x180zł*
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Łukasz Głowacki – Mistrz Sommelierów Polski Zachodniej 2015, od 10 lat zawodowo zajmuje się winem, posiada Court of Master Sommelier Certified, A.S.I. Diploma

23.05 Wtorek g: 11.00

PORANNY WARSZTAT DLA MAM

Prosty obiad w kilka chwil

OTWIERAMY NOWY PORANNY CYKL DLA MAM-o-TATÓW Siedzisz w domu z małym dzieckiem ? Chcesz się rozerwać – niekoniecznie na placu zabaw? Zabierz ze sobą swoją pociechę, lub po prostu jeżeli masz luźniejszy dzień wpadnij na warsztaty! Dzieci zostaw pod naszym czujnym okiem i zrelaksuj się przy wspólnym, integrującym gotowaniu. W menu KRUCHA TARTA, MAKARON z błyskawicznym i zdrowym PIETRUSZKOWYM PESTO, RISOTTO SZPARAGOWE NA CYDRZE, ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z WŁOSKA NUTĄ i SERNIK Z MALINOWYM MUSEM.

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 160 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ola Kopczyńska - lubi dania proste, szybkie i sezonowe. Prowadzi bloga www.dziekujeniegotuje.pl z myślą o tych, którzy nie lubią i nie potrafią gotować.

23.05 Wtorek g: 18.00

GOTOWANIE OD PODSTAW CZĘŚĆ II

Warzywa sezonowe

Czy po pierwszym spotkaniu, wyposażeni w nowe umiejętności, jesteście gotowi na dalszą porcję nauki?Dowiecie się jak poprawie pracować z warzywami i owocami, tak aby poprzez odpowiedni dobór przypraw i dodatków wydobyć ich głęboki smak i aromat. Przyrządzicie m.in. KREM Z KALAREPY Z SAŁATKĄ  z GROSZKU, HUMMUS Z BIAŁEJ FASOLI, pieczone KALAFIORY Z DUKKAH, GRILLOWANE HALLOUMI Z MANGO AMBA oraz ŻÓŁTE CURRY Z AGRESTEM. A na koniec SAŁATA Z TRUSKAWEK Z FETĄ  i JOGURTOWY PLACEK Z RABARBAREM.

170 ZŁ 1 SPOTKANIE/ 600 zł CAŁOŚĆ ( 4 SPOTKANIA )

MAMY WOLNYCH 12 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 170 zł*
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Tomasz Mitręga - filozof, podróżnik i wielbiciel warzyw. Pracował w restauracjach m.in. w Kanadzie, Wielkiej Brytanii i USA. Szef kuchni w Republice Słonecznej.

31.05 Środa g: 18.00

MALI KUCHARZE :) II TERMIN

Zdrowe słodkości

Zapraszamy Was na najfajniejszy warsztat dla dzieciaków. Będziemy robić słodycze, słodycze, słodycze. Oczywiście w zdrowej wersji! Czekają na Was OWSIANE ciasteczka z czekoladą, ciasteczka z ORZECHÓW WŁSOKICH oraz ciasteczka rodem z PRL’u – proste, szybkie i bez pieczenia. Upieczemy CIASTO MARCHEWKOWE oraz owsiane TARTALETKI z rabarbarem i migdałową kruszonką.  Pokażemy Wam jak zrobić domową śniadaniową GRANOLĘ oraz HIT! NUTELLA w smacznym i zdrowym wydaniu.

PRZYJMUJEMY ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

* 160 zł ( rodzic + 1 dziecko ), drugie dziecko 30 zł

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 160 zł*
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ola Kopczyńska - lubi dania proste, szybkie i sezonowe. Prowadzi bloga www.dziekujeniegotuje.pl z myślą o tych, którzy nie lubią i nie potrafią gotować.

6.06 Wtorek g: 18.00

KUCHNIA LIBAŃSKA

Od hummusu do baklavy

Jesteście głodni orientalnych smaków? Pozwólcie się zabrać w kulinarną podróż z Manuelą. Poznacie sekret idealnej pasty z pieczonego bakłażana BABA GHANOUSH oraz tradycyjnego HUMMUSU. Upieczecie libański CHLEBEK Z ZA’ATAREM, który będzie doskonałym dodatkiem do wołowych KOFT z kolendrą  oraz KBBEH NAYI czyli tatara z jagnięciny podawanego z kaszą bulgur i orzeszkami pinii.
FATTOUSH czyli sałata z nutą sumaku z sezamowym dipem oraz BAKLAVA zamykają nasze menu. Gorąco zapraszamy!

MAMY WOLNYCH 6 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 160 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Manuela Gołąb - przygotowuje potrawy autentyczne, korzysta z oryginalnych przepisów
oraz składników. Zdobyła „fartuch Masterchefa” za kuchnię tajską.

7.06 Środa g: 18.00

WIOSENNA KUCHNIA TAJSKA II TERMIN

Orientalny obiad pełen warzyw i świeżych ziół

Zapraszamy na warsztat idealny na rozpoczęcie wiosennego sezonu. Na spotkaniu jako pierwszą przyrządzicie SAŁATĘ Z WOŁOWINĄ, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI, DRESSINGIEM Z LIMONKI I SOSU RYBNEGO posypaną prażonym sezamem. Następnie tajski BULION Z KOLENDRĄ, CHILLI, DYMKĄ, MAKARONEM RYŻOWYM i nieodzownym sosem rybnym. Na danie główne zaserwujecie ZIELONE TAJSKIE CURRY, które nauczymy Was robić od podstaw. Towarzyszyć mu będzie orientalny CHRUPIĄCY KURCZAK z sezamem. A na deser KREM KOKOSOWY  Z MUSEM TRUSKAWKOWYM.

MAMY WOLNE 3 MIEJSCA

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 170 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Manuela Gołąb - przygotowuje potrawy autentyczne, korzysta z oryginalnych przepisów
oraz składników. Zdobyła „fartuch Masterchefa” za kuchnię tajską.

8.06 Czwartek g: 11.00

PORANNY WArSZTAT DLA MAM.

Śniadaniowe frykasy

OTO NOWY PORANNY CYKL DLA MAM i TATÓW Siedzisz w domu z małym dzieckiem ? Chcesz się rozerwać – niekoniecznie na placu zabaw? Zabierz ze sobą swoją pociechę, lub po prostu jeżeli masz luźniejszy dzień wpadnij na warsztaty! Dzieci zostaw pod naszym czujnym okiem i zrelaksuj się przy wspólnym, integrującym gotowaniu. W menu królować będą kanapki: SANDWICH Z PIECZONYM ROSTBEFEM, ZAPIEKANY A’LA CAPRICIOSA, SCHABOWE SZALEŃSTWO Z BURACZKAMI I CHILLI, SZYNKOWA BUŁA Z ANCHOIS oraz GRECKA KANAPKA Z GRILLOWANYM HALLOUMI. Spędź poranek razem z nami!

MAMY WOLNYCH 12 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 160 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Manuela Gołąb - przygotowuje potrawy autentyczne, korzysta z oryginalnych przepisów
oraz składników. Zdobyła „fartuch Masterchefa” za kuchnię tajską.

8.06 Czwartek g: 18.00

GOTOWANIE OD PODSTAW CZĘŚĆ III

Wołowina, wieprzowina, jagnięcina, kaczka

Na trzecim spotkaniu naszego cyklu podejmujemy mięsny temat. Nauczymy Was jak obchodzić się z wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i kaczką. Nauczycie się jak smażyć, piec i dusić. Poznacie przepisy na pasztet z porto, polędwicę wellington, pierś kaczki w sosie pomarańczowym, kotleciki jagnięce z crustem rozmarynowym i steki wołowe z masłem anchovies. Dodatkami będą zielona sałata z agrestem, smażona botwinka z granatem, pilaf z kaszy oraz puree ziemniaczane z szałwią i pasternakiem.

170 ZŁ 1 SPOTKANIE/ 600 zł CAŁOŚĆ ( 4 SPOTKANIA )

MAMY WOLNYCH 12 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 170 zł*
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Tomasz Mitręga - filozof, podróżnik i wielbiciel warzyw. Pracował w restauracjach m.in. w Kanadzie, Wielkiej Brytanii i USA. Szef kuchni w Republice Słonecznej.

13.06 Wtorek g: 18.00

LETNIA KUCHNIA WEGAŃSKA

Letnie przepisy na zdrowy obiad

Ina przygotowała dla Was całkiem  nowe, sezonowe menu.  Dowiecie się jak przygotować ROŚLINNY TWAROŻEK podany z chlebkiem z kasz oraz PASZTECIKI Z ZIELONEGO GORSZKU.  W roli dania głównego wystąpią CUKINIOWE BLINY Z MUSEM Z AWOKADO, FASZEROWANA PAPRYKA POD JAGLANYM SEREM oraz ZAPIEKANKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW, KALAREPY I ZIELONEGO GROSZKU. A na deser czekają na Was CYTRYNOWE BABECZKI Z RABARBAREM oraz JAGLANA TARTA BANANOWO – TRUSKAWKOWA.
Mniam!

ZOSTAŁO NAM OSTATNIE WOLNE MIEJSCE

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 170 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ina Rybarczyk - fascynatka kuchni roślinnej, pozbawionej pszenicy i rafinowanego cukru. W swoich potrawach stawia na zdrowie i smak. truetastehunters.blospot.com.

20.06 Wtorek g: 18.00

SEZONOWA KUCHNIA POLSKA

Wiosenne wariacje na temat tradycyjnej kuchni

Opis zostanie wkrótce zamieszczony, ale może warto zaryzykować gdyż ...

ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 190 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Szymon Sławiński - kucharz z zawodu i pasji, pracował m.in. w Hotelu Ritz oraz u słynnego londyńskiego restauratora Alberta Roux. Właściciel Kuchni Autorskiej MODRA.

21.06 Środa g: 18.00

KUCHNIA BAŁKAŃSKA

Czorba, pogacza i bakława

Zapraszamy na wakacyjnie energetyczny warsztat z Neli. Poznajcie słoneczne Bałkany od kuchni.
Oprócz świetnej zabawy nauczymy was jak przygotować SAŁATĘ MNISIĄ z opiekanych papryk faszerowanych ogórkiem z pastą z bakłażana. Jedliście kiedyś pokrzywy? Jeżeli nie to właśnie jest ku temu okazja. Przed Wami CZORBA Z MŁODEJ POKRZYWY, którą podamy razem z ZAPIEKANKĄ Z CUKINII I MŁODYCH ZIEMNIAKÓW. Następnie POGACZA czyli chleb w kształcie słońca oraz KEBABCZETA, którą będziecie mogli zajadać w razem z PASTĄ CZOSNKOWO - ORZECHOWĄ. A na deser BAKŁAWA.

MAMY WOLNYCH 12 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 160 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Neli Dobreva - Bułgarka mieszkająca od 5 roku życia w Polsce. W kuchni wciąż poszukuje aromatycznie przyprawionych smaków dzieciństwa. Pasjonuje ją kuchnia bałkańska i śródziemnomorska.

22.06 Czwartek g: 18.00

GOTOWANIE OD PODSTAW CZEŚĆ IV

Labraks, sandacz, dorada

Witajcie na ostatnim spotkaniu z cyklu gotowania od podstaw. Na sam koniec zostawiliśmy sobie same frykasy czyli WIETNAMSKIE SPRING ROLLS Z KREWETKAMI W SOSIE ORZESZKOWYM, PIECZONEGO LABRAKSA marynowanego w MISO ze szczypiorkiem i limonką oraz SANDACZA smażonego na patelni w sosie szafranowym. Poznacie tajemnicę DORADY oraz sałatki z RAKÓW. Dowiecie się jak obchodzić się z produktem, jakie gatunki ryb wybierać do jakich potraw oraz jaki sposób obróbki zastosować żeby wasze dania zawsze wychodziły perfekcyjnie.

170 ZŁ 1 SPOTKANIE/ 600 zł CAŁOŚĆ ( 4 SPOTKANIA )

MAMY WOLNYCH 11 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 170 zł*
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Tomasz Mitręga - filozof, podróżnik i wielbiciel warzyw. Pracował w restauracjach m.in. w Kanadzie, Wielkiej Brytanii i USA. Szef kuchni w Republice Słonecznej.

27.06 Wtorek g: 18.00

KUCHNIA HISZPAŃSKA

Paella, churros i gaspaccio

Zabieramy was w podróż do słonecznej Hiszpanii.  Jeżeli do urlopu zostało Wam jeszcze trochę czasu, na tym warsztacie dostaniecie jego namiastkę. Zaczynamy orzeźwiającym GAZPACCIO pomidorowo – arbuzowym.  Na przystawkę zaproponujemy Wam sałatkę z KOPRU WŁOSKIEGO I POMARAŃCZY, a na danie główne – klasyk – PAELLA z CHORIZO I KREWETKAMI. Rozpieścimy się też przepysznymi CHURROS z cynamonem oraz KARMELOWĄ BEZĄ z owocami.
Wakacje czas zaczynać!

MAMY WOLNYCH 9 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 180 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Agnieszka Jasińska - Finalistka Hell`s Kitchen Polska. Poszukuje ciągle nowych smaków, z którymi eksperymentuje w kuchni. Autorka bloga: www.kulinarnenawigacje.pl