Republika Słoneczna

HARMONOGRAM WARSZTATÓW

 

Warsztaty kulinarne dla entuzjastów i pasjonatów, dla zabieganych i dla tych którzy dopiero oswajają się z kuchnią, no i dla tych odpoczywających przy gotowaniu. Spędzimy miło i twórczo CZAS. Możemy upiec ciasto dla poprawy samopoczucia lub rozkoszować się wspólnie przygotowaną kolacją.

 

 

 

Tematyczne spotkania z zawodowcami to szkolenia gastronomiczne prowadzone przez doświadczonych szefów kuchni, które poszerzą i usystematyzują wiedzę w poszczególnych dziedzinach, rozwiną umiejętności niezbędne przy prowadzeniu kuchni dużej i małej.

 

22.05 Wtorek g: 18.00

MAROKO OD KUCHNI

Street food’owe dania kuchni arabskiej

Zapraszamy na spotkanie z cudownie aromatyczną, pełną przypraw i kolorów kuchnią Marokańską. Na samym początku spotkania przygotujecie  BAGHRIR czyli słodki naleśnik z miodem który będziecie popijali BERBER WHISKY czyli niezwykłym naparem z liści mięty, zielonej herbaty i cukru. Poznacie przepis na BESSARĘ – krem z bobu z dodatkiem oleju arganowego, HARIRĘ – tradycyjną berberyjską zupę oraz VERDURE TAJINE  z siedmioma warzywami, kiszoną cytryną i kuskusem. Do ZAALOUK, sałaty z pieczonych warzyw, przygotujecie MSEMEN czyli kukurydziany naleśnik. A na zakończenie poznacie przepis na marokańskie ciasto z kaszą kuskus. MAMY WOLNE 4  MIEJSCA

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 190 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ewelina Brodnicka – chef kuchni i dziennikarka. Właścicielka szkoły gotowania. Podróżuje po świecie i uczy się oryginalnych przepisów z dalekich krajów. ”Pichconko.pl"

23.05 Środa g: 18.00

WARZYWNA MAJÓWKA Z DOMINIKĄ WÓJCIAK

Włoski domowy makaron, raviolo z niespodzianką i tiramisu

Zajęcia odwołane z powodu nieuzbierania się grupy warsztatowej. Przepraszamy 

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 280 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Dominika Wójciak – wyróżniona przez samego Gordona Ramsay’a zwyciężczyni III edycji programu Master Chef. Autorka bestsellerowych książek kucharskich. W kuchni udowadnia, że warzywo to nie tylko dodatek. Uwielbia zapach prażonego kuminu.

24.05 Czwartek g: 18.00

WEGAŃSKIE ŚNIADANIA

Czyli jak smacznie i zdrowo rozpocząć dzień

Nie macie pomysłu na zdrowe śniadania?  Wpadajcie na warsztat z Iną Rybarczyk po solidną dawkę inspiracji. Naukę rozpoczniecie od przepisu na RÓŻOWY CHLEBEK JAGLANY podawany z MASŁEM Z KASZY JAGLANEJ, idealnie pasujący również do PASTY Z ZIELONEJ SOCZEWICY i PIECZAREK a’la pasztetowa. Przygotujecie dwie sałaty: z kaszy jaglanej z cukinią, zielonymi szparagami i granatem oraz TABBOULEH z komosy ryżowej. Dla łasuchów opcja na słodko czyli NALEŚNIKI KOKOSOWE Z NUTELLĄ Z AWOKAO i kokosową kruszonką, pieczona owsianka marchewkowa oraz jaglane BABECZKI z bananem i bakaliami. MAMY WOLNYCH 7 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 190 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ina Rybarczyk - fascynatka kuchni roślinnej, pozbawionej pszenicy i rafinowanego cukru. W swoich potrawach stawia na zdrowie i smak. truetastehunters.blospot.com

5.06 Wtorek g: 18.00

WEGAŃSKIE SŁODYCZE

Czarna porzeczka, wiśnia, malina, truskawki, morele

Czerwiec rozpoczynamy istnie owocową eksplozją. Pod okiem Iny nauczycie się przepisów na : pomarańczowo – kokosową tartę z awokado z czarną porzeczką, JAGLANĄ TARTĘ czekoladowo – orzechową z wiśniami, WANILIOWĄ TARTĘ jaglaną z malinami i morelami, czekoladowe BROWNIE bananowe z czerwoną porzeczką, MUFFINY z truskawami i wodą różaną, CIASTECZKA kokosowo – truskawkowe, pieczone MORELE z migdałowym kremem z białej fasoli oraz BANANOWE lody CHAŁWOWE. MAMY WOLNYCH 8 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 180 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ina Rybarczyk - fascynatka kuchni roślinnej, pozbawionej pszenicy i rafinowanego cukru. W swoich potrawach stawia na zdrowie i smak. truetastehunters.blospot.com

7.06 Czwartek g: 18.00

KUCHNIA INDYJSKA

Wracamy z całkiem nowymi przepisami do odkrycia

Warsztaty kuchni indyjskiej w ostatnim czasie święcą swój triumf. Przygotowaliśmy dla Was nowe propozycje dań, które zaskoczą Was swoim smakiem i łatwością przygotowania. W menu: pierożki SAMOSA Z CIELĘCINĄ, kuminem, miętą i MANGO CHUTNEY, słodkie ziemniaki z mieszanką przypraw PANCH PHORAN i ryżem Jeera, pomidorowe curry MURGH CHANA z chlebkiem NAAN, kurczak BIRYANI z plackami chapati, SEEHK kebab i chilli raita z kolendrą oraz GULAB JAMAN czyli słodkie pączki deserowe. MAMY WOLNYCH 7 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 190 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Maciej Zieliński – kucharz z zawodu i zamiłowania. Szef kuchni polskich i brytyjskich restauracji, pracował  m.in. w poznańskiej restauracji Ratuszowa czy King’s Head Inn. Prywatnie miłośnik zimowych szaleństw.

11.06 Poniedziałek g: 18.00

MIĘSNE SPOTKANIE: GRILL

Wołowina, wieprzowina i łosoś

Oficjalnie rozpoczynamy sezon grillowy! Węgiel pod pachę, szczypce w dłoń i zaczynamy! Na spotkaniu pod okiem Macieja poznacie ciekawe pomysły na dania z grilla. W menu:  STEAK SANDWICH na chlebie razowym z majonezem truflowym , grillowany KOTLET PORK CHOP z marmoladą z czerwonej cebuli i  chlebkiem piwnym, grillowane ŻEBERKA z pikantną glazurą i sałatką Colesław, szaszłyk z łososia z peperonatą i grillowaną kapustą, grillowane tortille z warzywami oraz lemoniada z rabarbarem i truskawkami.

ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 200 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Maciej Zieliński – kucharz z zawodu i zamiłowania. Szef kuchni polskich i brytyjskich restauracji, pracował  m.in. w poznańskiej restauracji Ratuszowa czy King’s Head Inn. Prywatnie miłośnik zimowych szaleństw.

14.06 Czwartek g: 18.00

KUCHNIA AZJATYCKA: RYBY

Połączenia smaków, które Was zachwycą

Kochacie azjatyckie smaki tak jak my? Przyjdzie na warsztat i odkryjcie cudowne przepisy na dania z ryb. W menu znajdziecie pomysł na przystawkę czyli TAJSKIE PLACUSZKI rybne z chilli, kolendrą oraz pastą curry podane z delikatnym dipem ogórkowym, odkryjecie też sposób na SAŁATĘ z CHRUPIĄCYM ŁOSOSIEM z pikantnym sosem limetkowym. W roli dania głównego wystąpi HALIBUTw słodko – kwaśnym wydaniu przyrządzany w liściu bananowca, pikatny DORSZ w mleczku kokosowym oraz makaron ryżowy w słodkim sosie sojowym z kecap manis i bok choy.
MAMY WOLNYCH 9 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 190 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Manuela Gołąb - kucharz z pasji. Jej miłość do gotowania zrodziła się podczas podróży po całym świecie. Zdobytą wiedzę wykorzystuje podczas warsztatów kulinarnych www.facebook.com/manuodkuchni

22.06 Piątek g: 17.00

KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

Wykwintne dania na letnie biesiady

Zastanawialiście się kiedyś jak przyrządzić ośmiornicę? Uwielbiacie kalmary ale nie wiecie od której strony się za nie zabrać? Przygotowaliście kiedyś doradę czy może jedyną rybą, którą umiecie przyrządzić to śledź w zalewie? Zapraszamy na spotkanie z tymi ekskluzywnymi towarami – pokażemy wam jak w prosty sposób wyczarować z nich wykwitne i przepyszne dania. W menu: grillowana OŚMIORNICA z chrupiącym chorizo prosto z Hiszpanii, smażone KALMARY w piwnej tempurze, DORADA pieczona w soli z ziołową sałatką oraz pozyca deserowa – TIRAMISU kawowe.

MAMY WOLNYCH 8 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 220 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Agnieszka Jasińska - finalistka Hell`s Kitchen Polska. Poszukuje ciągle nowych smaków, z którymi eksperymentuje w kuchni. Właścicielka bloga www.kulinarnenawigacje.pl