Republika Słoneczna

HARMONOGRAM WARSZTATÓW

 

Warsztaty kulinarne dla entuzjastów i pasjonatów, dla zabieganych i dla tych którzy dopiero oswajają się z kuchnią, no i dla tych odpoczywających przy gotowaniu. Spędzimy miło i twórczo CZAS. Możemy upiec ciasto dla poprawy samopoczucia lub rozkoszować się wspólnie przygotowaną kolacją.

 

 

 

Tematyczne spotkania z zawodowcami to szkolenia gastronomiczne prowadzone przez doświadczonych szefów kuchni, które poszerzą i usystematyzują wiedzę w poszczególnych dziedzinach, rozwiną umiejętności niezbędne przy prowadzeniu kuchni dużej i małej.

 

18.01 Piątek g: 18.00

WINA ŚWIATA: POLSKA

Spotkanie winiarskie z elementem kulinarnej kreacji

Na spotkaniu z cyklu przyjrzymy się bliżej rodzimym polskim winom, zyskującym z dnia nadzień na popularności. Oprócz degustacji i solidnej porcji wiedzy winiarskiej czeka na was mini warsztat kulinarny, na którym przygotujecie odpowiednio wyselekcjonowane potrawy podkreślające walory smakowe i zapachowe win. W menu: CARPACCIO Z BURAKA z salsą z rukoli i serem kozim podane w towarzystwie RIESLINGA, CUVEE SŁONECZNE podkreśli smak POLEWKI Z MAŚLANKI z wędzonymi ziemniakami, pieczone PIEROGI Z KURKAMI zaserwujemy z PINOT GRIGIO,  pasztet z fasoli z GRZYBAMI I SOSEM JEZYNOWYM znajdzie swojego kompana w winie CUVEE JUTRZENKA, ZRAZY WOŁOWE popijane REGENTEM na pewno wam zasmakują, a spotkanie zwieńczy zapiekany KOGIEL MOGIEL oraz GEWURZTRAMINER.

1 os. x 200 zł/ 2 os. 2x190zł MAMY WOLNYCH 8 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 200 zł*
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Łukasz Głowacki – Mistrz Sommelierów Polski Zachodniej 2015, od 10 lat zawodowo zajmuje się winem, posiada Court of Master Sommelier Certified, A.S.I. Diploma

24.01 Czwartek g: 18.00

JAJECZNE ABC

Zaskakujące przepisy i sposoby wykorzystania

Na warsztacie skupimy się na niedocenionym produkcie jakim jest JAJO – wszyscy mamy je w lodówce, ale czy w pełni wykorzystujemy jego potencjał? Na spotkaniu nauczymy was jak przygotować klasyczny SOS HOLENDERSKI i DOMOWY MAJONEZ, pokażemy jak przygotować OMLET i to nie w jednej aleW TRZECH ODŁONACH, przygotujecie JAJA MOLLET w mielonych migdałach podawane na blinach gryczanych, JAJA POCHE na sałacie Cesar z grillowanym bekonem, smażonego halibuta z zieloną fasolką i sosem CHORON, steak sandwich z truflowym majonezem oraz bread and butter pudding – czekoladowy pudding na chałce podawany z kremem jajecznym ANGLAISE.

MAMY WOLNYCH 6 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 190 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Maciej Zieliński – kucharz z zawodu i zamiłowania. Szef kuchni polskich i brytyjskich restauracji, pracował  m.in. w poznańskiej restauracji Ratuszowa czy King’s Head Inn. Prywatnie miłośnik zimowych szaleństw.

25.01 Piątek g: 18.00

PIWNE TAJEMNICE

Warsztat degustacji i wiedzy

Piwo jest, po wodzie i herbacie, najpopularniejszym napojem na świecie. Pijecie je, ale czy wiecie ile kryje w sobie sekretów? A może nie jesteście jeszzce do niego przekonani? Julita pomoże Wam to zmienić! Nauczymy Was jak je degustować i serwować. Od białego do czarnego. Dowiecie się kiedy pachnie masłem, żywicą, czekoladą,a kiedy krwią ,marihuaną czy końską derką. Jak włączają się w jego produkcje słonie i wieloryby. Zdradzimy czy w puszce smakuje tak samo jak w butelce, na co zwracać uwagę w pubach i czy w każdym kraju ma ono status alkoholu. Będziemy pracować z klasycznym lagerem, goryczkową IPĄ orzeźwiającym weizenem , deserowym shwarzbier, spontanicznie fermentowanym lambikiem i specjalnie wyselekcjonowaną niespodzianką wieczoru.

CZAS TRWANIA: 2 godziny
CENA: 170 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Julita Góźdź - Kowalska – od niemal 20 lat propaguje kulturę piwną. 15 lat oprowadzała wycieczki po jednym z największych browarów w kraju. Upowszechnia  wiedzę o piwie prowadząc warsztaty degustacyjne , wykłady na uczelniach wyższych i spotkania w browarach restauracyjnych.

28.01 Poniedziałek g: 18.00

KUCHNIA WEGAŃSKA

Zimowe, sycące przepisy dla roślinożerców

Na warsztacie pod okiem Iny przygotujecie KREM PIECZARKOWY z rozmarynem podkręcony masłem orzechowym domowej roboty, pieczonego BATATA Z BRĄZOWĄ SOCZEWICĄ, boczniakami, jarmużem i orzechowym sosem, ZAPIEKANKĘ Z KASZY GRYCZANEJ z grzybami pod dyniową pierzynką oraz ZAPIEKANKĘ JAGLANĄ POD SEREM Z CIECIERZYCY, FASOLĘ W SOSIE "ŚMIETANOWYM" z pieczarkami, jarmużem i suszonymi pomidorami, soczewicę z dynią i masłem orzechowym, MAKARON Z MUSEM Z PIECZONYCH BATATÓW i  orzechów włoskich ORAZ JAGLANĄ TARTĘ CHAŁWOWA z granatem i gorzką czekoladą. ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 190 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ina Rybarczyk - fascynatka kuchni roślinnej, pozbawionej pszenicy i rafinowanego cukru. W swoich potrawach stawia na zdrowie i smak. truetastehunters.blospot.com

31.01 Czwartek g: 18.00

ALE MEKSYK!

Klasyczne dania kuchni meksykańskiej

Zapraszamy na kulinarną podróż po Meksyku, z którego nasza prowadząca Manuela przywiozła dla Was oryginalne przepisy ze swojej ostatniej eskapady.  W menu zawitały TACOS z marynowaną w sosie habanero wieprzowiną, kolendrą i serem,  domowe NACHOS z tradycyjnym GUACAMOLE, FAJITAS z wołowiną, papryką, salsą PICO DE GALLO, fasolą pinto i kwaśną śmietaną podane z  domową tortillą, chrupiąca TOSTADA z rybą, ostrym sosem, kolendrą i świeżym mango oraz CEVICHE z łososia. Gorąco zapraszamy. MAMY WOLNE 3 MIEJSCA.

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 190 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Manuela Gołąb - kucharz z pasji. Jej miłość do gotowania zrodziła się podczas podróży po całym świecie. Zdobytą wiedzę wykorzystuje podczas warsztatów kulinarnych www.facebook.com/manuodkuchni

5.02 Wtorek g: 18.00

WIETNAM OD KUCHNI

Klasyki orientalnego street food’u

Zapraszamy na warsztat kuchni wietnamskiej. Poznacie na nim przepisy na kultowe już danie street foodu czyli bagietkę BANH MI ze stekiem z trawą cytrynową, pikantnym majonezem i piklami. Przygotujecie NEM HAI SAN czyli sajgonki z owocami morza oraz RAU MUONG XAO szpinak wodny smażony z chilli, czosnkiem oraz kiełkami. Dowiecie się jak przyrządzić makaron sojowy z KACZKĄ, orzechami i świeżymi ziołami. Spotkanie zamknie deser z tapioki, mleka kokosowego i egzotycznych owoców.

MAMY WOLNE 1 MIEJSCE

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 190 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Manuela Gołąb - kucharz z pasji. Jej miłość do gotowania zrodziła się podczas podróży po całym świecie. Zdobytą wiedzę wykorzystuje podczas warsztatów kulinarnych www.facebook.com/manuodkuchni

7.02 Czwartek g: 18.00

POMYSŁ NA: STEK

Jagnięcina, wołowina, wieprzowina, halibut

Jeżeli uwielbiasz steki i chcesz zgłębić tajniki ich przygotowywania – to spotkanie jest właśnie dla Ciebie!  Powiemy Wam jakie mięso wybrać, jak je przygotować, doprawić i podać. Będziemy pracować nie tylko na wołowinie ale także na innych gatunkach mięs. W menu: stek z jagnięciny z masłem cytrynowo – miętowym oraz puree z zielonego groszku, wołowy Stek Pie i pikle z modrej kapusty, grillowany Pork Chop stek glazurowany miodem i czosnkiem  z pieczonymi ziemniakami , stek z antrykotu z masłem cafe de paris i smażonymi warzywami, stek z halibuta z panierowanymi krewetkami i sosem maślanym  a na deser dla odmiany Treacle tart  z sosem waniliowym. ZAPSIY NA LSITĘ REZERWOWĄ - II TERMIN 28.02.2019

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 220 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Maciej Zieliński – kucharz z zawodu i zamiłowania. Szef kuchni polskich i brytyjskich restauracji, pracował  m.in. w poznańskiej restauracji Ratuszowa czy King’s Head Inn. Prywatnie miłośnik zimowych szaleństw.

12.02 Wtorek g: 18.00

WEGAŃSKIE SŁODYCZE

Moc czekolady i orzechów na zimowe chłody

Zapraszamy po nową porcję przepisów na cudownie zdrowe wypieki, które natychmiast poprawią wasze samopoczucie w ciemne i zimne lutowe wieczory. W menu zagoszczą: różowa tarta kokosowa , brownie z ciecierzycy z musem bazyliowo-miętowym i truskawkowym pudrem, ciasto czekoladowe z chili, ptasie mleczko z chia, naleśniki kakaowe z musem malinowym, ciasteczka brownie z komosy ryżowej,zielone ciasteczka kokosowo-bananowe oraz trufle kokosowo-czekoladowe z awokado.

MAMY WOLNYCH 8 MIEJSC.

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 190 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ina Rybarczyk - fascynatka kuchni roślinnej, pozbawionej pszenicy i rafinowanego cukru. W swoich potrawach stawia na zdrowie i smak. truetastehunters.blospot.com

14.02 Czwartek g: 18.00

KUCHENNE AFRODYZJAKI

Czyli sposób na niezapomnianą walentynkową kolację

Czyż droga do serca nie prowadzi przez żołądek ? Zapraszamy na spotkanie z afrodyzjakami i wyczarowanymi z nich wykwintnymi potrawami, które rozpalą wasze ciała i umysły. Warsztat oprzemy o składniki,  które powszechnie uznawane są za najsilniej działające naturalne afrodyzjaki. A więc, zaczynamy! W menu:  Sałatka z KREWETKAMI, mango, avocado, KOLENDRĄ i cytrusowym dressingiem, Krem z dyni z IMBIREM, pomarańczami i prażonymi migdałami, Małże w BIAŁYM WINIE z pietruszką, CZOSNKIEM i bagietką , Mus CZEKOLADOWY Z CHILLI oraz Koktajl TRUSKAWKOWA MIMOZA. Niech Miłość będzie z Wami!

ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 190 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Manuela Gołąb - kucharz z pasji. Jej miłość do gotowania zrodziła się podczas podróży po całym świecie. Zdobytą wiedzę wykorzystuje podczas warsztatów kulinarnych www.facebook.com/manuodkuchni

19.02 Wtorek g: 18.00

POMYSŁ NA: DRÓB

Kogut i kura na talerzu

Na spotkaniu pokażemy Wam jak zluzowanć kurczka, podzielić jego tuszę na części kulinarne, na podstawie których przygotujecie: DOMOWY ROSÓŁ  z kury z lanymi kluskami,  KOGUTA DUSZONEGO w śmietanie z domowymi szagówkami, PIECZONEGO LUZOWANEGO KURCZAKA nadziewanego cielęciną, morelami i żurawiną, SZRPANĄ KURĘ DUSZONĄ w pomidorach i papryce z domową pyzą drożdżową, SPATCHCOKE czyli marynowany grillowany w całości kogut oraz dla odmiany CHOUX BEIGNETS - smażone ptysie z cynamonem i cukrem. MAMY WOLNYCH12 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 220 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Maciej Zieliński – kucharz z zawodu i zamiłowania. Szef kuchni polskich i brytyjskich restauracji, pracował  m.in. w poznańskiej restauracji Ratuszowa czy King’s Head Inn. Prywatnie miłośnik zimowych szaleństw.

26.02 Wtorek g: 18.00

WARSZTAT CUKIERNICZY

Dark chocolate cake – mocno czekoladowy tort zimowy

Jesteście gotowi na moc czekolady i solidną porcję cukierniczej wiedzy ? Na spotkaniu przygotujecie ekskluzywny tort czekoladowy składający się z czekoladowego, lekko wilgotnego, maślankowego biszkoptu z kawałkami mlecznej czekolady przełożonego lekko wytrawną masą czekoladową z mascarpone i gorzkiej czekolady. Każdy z uczestników przygotowuje swój własny tort począwszy od wypieczenia podkładów poprzez przygotowanie kremów aż do zaczesania i dekoracji wypieku. Torty będziecie mogli spakować i wziąć z sobą do domu żeby podzielić się nimi z rodziną i przyjaciółmi. MAMY WOLNYCH 12 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 200 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Sylwia Kwiatkiewicz - prowadzi pracownię cukierniczą Natural Bake Crafters w Poznaniu. Piecze zawodowo od 8 lat. Jej wypieki oparte są tylko na naturalnych składnikach.

28.02 Czwartek g: 18.00

POMYSŁ NA: STEK II TERMIN

Jagnięcina, wołowina, wieprzowina, halibut

Jeżeli uwielbiasz steki i chcesz zgłębić tajniki ich przygotowywania – to spotkanie jest właśnie dla Ciebie!  Powiemy Wam jakie mięso wybrać, jak je przygotować, doprawić i podać. Będziemy pracować nie tylko na wołowinie ale także na innych gatunkach mięs. W menu: stek z jagnięciny z masłem cytrynowo – miętowym oraz puree z zielonego groszku, wołowy Stek Pie i pikle z modrej kapusty, grillowany Pork Chop stek glazurowany miodem i czosnkiem  z pieczonymi ziemniakami , stek z antrykotu z masłem cafe de paris i smażonymi warzywami, stek z halibuta z panierowanymi krewetkami i sosem maślanym  a na deser dla odmiany Treacle tart  z sosem waniliowym. 

MAMY WOLNE 3 MIEJSCA

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 220 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Maciej Zieliński – kucharz z zawodu i zamiłowania. Szef kuchni polskich i brytyjskich restauracji, pracował  m.in. w poznańskiej restauracji Ratuszowa czy King’s Head Inn. Prywatnie miłośnik zimowych szaleństw.