Republika Słoneczna

HARMONOGRAM WARSZTATÓW

 

Warsztaty kulinarne dla entuzjastów i pasjonatów, dla zabieganych i dla tych którzy dopiero oswajają się z kuchnią, no i dla tych odpoczywających przy gotowaniu. Spędzimy miło i twórczo CZAS. Możemy upiec ciasto dla poprawy samopoczucia lub rozkoszować się wspólnie przygotowaną kolacją.

 

 

 

Tematyczne spotkania z zawodowcami to szkolenia gastronomiczne prowadzone przez doświadczonych szefów kuchni, które poszerzą i usystematyzują wiedzę w poszczególnych dziedzinach, rozwiną umiejętności niezbędne przy prowadzeniu kuchni dużej i małej.

 

18.08 Piątek g: 18.00

SUMMER WINE

Letni chillout przy winie i przekąskach

A na warsztacie możecie się spodziewać: CEVICHE z łososia z jabłkiem i TATAREM z buraka sparowane z musującym winem  CAVA, kuskusu z chorizo, bobem i miętą w podawany towarzystwie SAUVIGNION BLANC, tortilli z pieczoną rybą i sosem z korniszonów idealnej towarzyszki RIESLINGA, CANELLONI ze szpinakiem, pieczarkami i sosem serowym oraz CHARDONNAY. Do pieczonej piersi z indyka z kremowym sosem estragonowym podamy ROSE, a do deseru w postaci kruszonki z owocami przedstawimy Państwu TOKAJ. Brzmi apetycznie ? Zapraszamy do nauki!

*1 OSOBA 180 zł, 2 OSOBY 2x170 zł

MAMY WOLNE MIEJSCA

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 180 zł *
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Łukasz Głowacki – Mistrz Sommelierów Polski Zachodniej 2015, od 10 lat zawodowo zajmuje się winem, posiada Court of Master Sommelier Certified, A.S.I. Diploma

22.08 Wtorek g: 18.00

AZAJTYCKIE ABC CZ. I - PRZYSTAWKI

Spring rolls, sajgonki, samosy, chlebki naan

Naszą trzydniową przygodę z kuchnią azjatycką rozpoczynamy spotkaniem z przystawkami. Pod okiem Manueli przygotujecie tajskie SPRING ROLLS Z MUSEM Z KACZKI z trawą cytrynową, imbirem podawane z domowym sosem słodko-ostrym, wietnamskie SAJGONKI ,,GOI CUONG” z wieprzowiną i sosem limonkowym, wegetariańskie PIEROŻKI SAMOSA z sosem miętowym oraz CHLEBKI NAAN z ostrym chutneyem. Na koniec poznacie recepturę na szaszłyki z kurczaka SATAY z sosem z orzechów ziemnych.
OFERTA : ZAPISZ SIĘ NA WSZYSTKIE TRZY KURSY W CENIE 450 ZŁ

MAMY WOLNYCH 7 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 170 zł*
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Manuela Gołąb - przygotowuje potrawy autentyczne, korzysta z oryginalnych przepisów
oraz składników. Zdobyła „fartuch Masterchefa” za kuchnię tajską.

23.08 Środa g: 18.00

AZJATYCKIE ABC CZ. II - ZUPY

Klasyka - Pho Bo, Tom Yum Gai, Tom Yum Goong

Na drugim spotkaniu stopień trudności nam wzrasta, zaczynamy naukę o zupach i wywarach. Rozpoczynamy od najpopularniejszej PHO BO prosto z Wietnamu. Poznacie tajniki tajskich TOM YUM GAI z kurczakiem i mlekiem kokosowym, trawą cytrynową i liśćmi kaffiru oraz TOM YUM GOONG ostrej zupy z krewetkami, chilli i kolendrą. Kolejną znaną potrawa jest gulasz DHAL z soczewicą, mlekiem kokosowym i kolendrą. A na koniec zaserwujecie BULION INDONEZYJSKI z pierożkami nadziewanymi krewetkami i wieprzowiną.
OFERTA : ZAPISZ SIĘ NA WSZYSTKIE TRZY KURSY W CENIE 450 ZŁ

MAMY WOLNE 4 MIEJSCA

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 170 zł*
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Manuela Gołąb - przygotowuje potrawy autentyczne, korzysta z oryginalnych przepisów
oraz składników. Zdobyła „fartuch Masterchefa” za kuchnię tajską.

24.08 Czwartek g: 18.00

AZJATYCKIE ABC CZ. III – DANIA GŁÓWNE

Pad thai, garam masala, kurczak curry, nasi goreng

Na ostatnim spotkaniu przygotujecie prawdziwie azjatycką ucztę! Zapewne każdy z Was kojarzy tajski makaron PAD THAI, do którego sos stworzycie od sami od podstaw. Dowiecie się jak wykonać GARAM MASALA z mlekiem kokosowym z półwyspu Indyjskiego oraz wietnamskiego KURCZAKA CURRY ZE SŁODKIM ZIEMNIAKIEM ,,CA RI GA”.
Nasze spotkanie zwieńczy kurczak NASI GORENG ze słodkim sosem sojowym.
OFERTA: ZAPISZ SIĘ NA WSZYSTKIE TRZY KURSY W CENIE 450 ZŁ

ZAPISY NA LIŚCIE REZERWOWEJ

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 170 zł*
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Manuela Gołąb - przygotowuje potrawy autentyczne, korzysta z oryginalnych przepisów
oraz składników. Zdobyła „fartuch Masterchefa” za kuchnię tajską.

25.08 Piątek g: 18.00

WSTĘP DO KUCHNI ROŚLINNEJ

Wykład dietetyczny połączony z mini warsztatem kuchni wegańskiej

Zapraszamy wszystkich zainteresowanych tematyką kuchni roślinnej, zarówno początkujących, chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe jak i tych już z tematem zaznajomionych. W części wykładowej poruszymy podstawowe dietetyczne zagadnienia m.in.: dlaczego właśnie kuchnia roślinna? Dlaczego nabiał szkodzi? Gdzie i jak szukać źródeł wapnia? W części warsztatowej przygotujemy dania, na których podstawie omówimy wartości odżywcze poszczególnych składników.

1 os. 200zł, 2os. 380 zł

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 200 zł*
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ina Rybarczyk, fascynatka kuchni roślinnej, pozbawionej pszenicy i rafinowanego cukru oraz dr Katarzyna Krych, biolog molekularny, dietetyk, w swojej pracy kierująca się holistycznym podejściem do zdrowia

29.08 Wtorek g: 18.00

SIERPNIOWY OBIAD

Bakłażan, cukinia, figa i śliwka

Zapraszamy na spotkanie z sezonowymi owocami i warzywami, które wykorzystamy do stworzenia szybkiego, sierpniowego obiadu dla zabieganych. W menu GRZANKI Z JAJKIEM Z ZIOŁAMI, sałatka z AWOKADO I PIECZONYCH POMIDORÓW oraz orzeźwiająca SAŁATKA Z ARBUZA będące małą rozgrzewką przed daniem głównym czyli MAKARONEM Z SOSEM Z PIECZONYCH BAKŁAŻANÓW I ORZECHÓW i FASZEROWANYMI CUKINIAMI. A na koniec coś dla słodkich łasuchów: SUFLET Z TWAROGU ZE ŚLIWKAMI, KARMELIZOWANE FIGI i TARTA Z KREMEM CYTRYNOWYM I MALINAMI.

WPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 170 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ola Kopczyńska - lubi dania proste, szybkie i sezonowe. Prowadzi bloga www.dziekujeniegotuje.pl z myślą o tych, którzy nie lubią i nie potrafią gotować.

30.08 Środa g: 18.00

kuchnia wegańska.

Zdrowe słodkości

Ina przygotowała dla was przepisy na BROWNIE Z BATATÓW Z KARMELEM DAKTYLOWO – ORZECHOWYM i wyborne CIASTO GRUSZKOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM. Przekonacie się jak łatwo wypiec JAGLANĄ TARTĘ BANANOWO – PORZECZKOWĄ i przygotować SERNICZKI JAGLANE W SŁOICZKU idealne na szybki piknikowy wypad. Niezmiennie kusząca MIGDAŁOWA TARTA z fasoli i BATONIKI MUESLI na pewno zadowolą wasze podniebienia. A na deser - LODY BANANOWE Z MASŁEM ORZECHWYM i mleczny KOKTAJL MALINOWO – BANANOWY. Polowanie na miejsca czas zacząć!

ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 170 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ina Rybarczyk - fascynatka kuchni roślinnej, pozbawionej pszenicy i rafinowanego cukru. W swoich potrawach stawia na zdrowie i smak. Prowadzi bloga truetastehunters.blospot.com.

12.09 Wtorek g: 18.00

KUCHNIA MAROKAŃSKA

Harira, tadżin i sfenj

Zapraszamy na spotkanie z kuchnią cudownego Maroko. Na zajęciach przypomnimy sobie smaki orientalnych, wakacyjnych wypraw. Nauczymy Was jak przygotować HARIRĘ, zupę pełną przypraw, roślin strączkowych i mięsa. Głównym punktem programu będzie JAGNIĘCY TADŻIN podawany z KUSKUSEM z warzywami oraz orzeźwiającą SAŁATKĄ Z POMARAŃCZY. Na łasuchów czeka SFENJ czyli drożdżowe oponki. Każdy z uczestników przygotuje KISZONE CYTRYNY, które zapakowane w słoiczki zawędrują do waszych domów przypominając o wakacyjnym wypoczynku.

MAMY WOLNYCH 12 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 170 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Manuela Gołąb - przygotowuje potrawy autentyczne, korzysta z oryginalnych przepisów
oraz składników. Zdobyła „fartuch Masterchefa” za kuchnię tajską.

14.09 Czwartek g: 18.00

STREET FOOD

Dania z całego świata

Jeżeli uwielbiacie, tak jak my próbować,  charakterystycznych, regionalnych potraw w trakcie podróży – to spotkanie jest właśnie dla Was! Nauczymy Was jak w domowych warunkach przygotować najbardziej popularne street food’owe dania świata. Czekają na was WŁOSKIE SUPPLI czyli ryżowe kule nadziewane mozzarellą, AZJATYCKIE PAD SEE EV – smażony makaron ryżowy z kurczakiem i tofu, klasyk klasyków czyli IZRAELSKI FALAFEL z kremowym tahini, INDYJSKIE pierożki SAMOSA z batatami i groszkiem oraz FRANCUSKIE CREPES z kremem kasztanowym.

MAMY WOLNYCH 8 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 180 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Agnieszka Jasińska - Finalistka Hell`s Kitchen Polska. Poszukuje ciągle nowych smaków, z którymi eksperymentuje w kuchni. Właścicielka bloga www.kulinarnenawigacje.pl

20.09 Środa g: 18.00

WARSZTAT SZYCIA

Ekodoniczki z washpaper

Jeżeli dopiero rozpoczynasz przygodę z szyciem albo już wiesz z czym ten temat się je ale chcesz się podszkolić – czekamy właśnie na Ciebie!  Gwarantujemy, że miło spędzisz czas, poznasz podstawowe informacje z zakresu krawiectwa i stworzysz swoją własną, autorską doniczkę, która świetnie sprawdzi się w salonie, ogrodzie i na balkonie. Każdy uczestnik warsztatu będzie miał do dyspozycji własne stanowisko z maszyną do szycia oraz niezbędnymi akcesoriami krawieckimi do stworzenia supermodnej ekodoniczki.
MAMY WOLNYCH 6 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 125 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Katarzyna Talaga/ Kraina Szycia – towaroznawca i pasjonatka szycia. O szyciu myśli, czyta i poświęca się w każdej wolnej chwili. Uwielbia rzeczy wyjątkowe i niebanalne. http://krainaszycia.pl/

21.09 Czwartek g: 18.00

KNIFE SKILLS

Nauka pracy z nożem od podstaw

Nauczymy was technik krojenia nożem głównym - od plasterków ( vichy ) do cieniutkich paseczków ( julienne ). Pokażemy wam jak prawidłowo kroić, siekać i szatkować w stylu kuchni francuskiej. Z otrzymanych składników przygotujemy pierwsze dania m.in ZUPĘ RYBNĄ kokosowo – pomidorową z warzywami, MULE w sosie winno – śmietanowym, PIECZONEGO STEKA z rostbefu z ziemniakami cocotes, PSTRĄGA z peperonatą, ziemniaczane DAUPHINOISE oraz sałatkę REMOULADE. Zapraszamy zarówno młodzież i dorosłych!

MAMY WOLNYCH 6 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 170 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Maciej Zieliński – Kucharz z zawodu i zamiłowania. Szef kuchni polskich i brytyjskich restauracji, pracował  m.in. w poznańskiej restauracji Ratuszowa czy King’s Head Inn. Prywatnie miłośnik zimowych szaleństw.

26.09 Wtorek g: 18.00

kuchnia wegańska...

Zdrowe słodkości

 Ina przygotowała dla was przepisy na BROWNIE Z BATATÓW Z KARMELEM DAKTYLOWO – ORZECHOWYM i wyborne CIASTO GRUSZKOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM. Przekonacie się jak łatwo wypiec JAGLANĄ TARTĘ BANANOWO – PORZECZKOWĄ i przygotować SERNICZKI JAGLANE W SŁOICZKU idealne na szybki piknikowy wypad. Niezmiennie kusząca MIGDAŁOWA TARTA z fasoli i BATONIKI MUESLI na pewno zadowolą wasze podniebienia. A na deser LODY BANANOWE Z MASŁEM ORZECHWYM i mleczny KOKTAJL MALINOWO – BANANOWY. Polowanie na miejsca czas zacząć!

MAMY WOLNE 3 MIEJSCA

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 170 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ina Rybarczyk - fascynatka kuchni roślinnej, pozbawionej pszenicy i rafinowanego cukru. W swoich potrawach stawia na zdrowie i smak. Prowadzi bloga truetastehunters.blospot.com

27.09 Środa g: 18.00

WARSZTAT DZIECIĘCY

Przekąski do plecaka

Hej dzieciaki! Zapraszamy na warsztaty -  chcemy osłodzić Wam powrót do szkół i przedszkoli ciekawymi przepisami na przepyszne przekąski i drugie śniadania. Kto się oprze PLACUSZKOM z CUKINII z mozzarellą i tymiankiem lub PANCAKES z owocami? A może wolicie BRUSCHETTY z pomidorami i pieczoną papryką? Nauczymy Was również jak w prosty sposób przygotować SAJGONKI – wszystkie dzieciaki będą Wam zazdrościć. A dla łasuchów mamy MUFFINY z płatkami migdałowymi, BATONY z orzechów i KISIEL GRUSZKOWY.

MAMY WOLNYCH 12 MIEJSC

170zł rodzic z dzieckiem < 10 r.ż / 30zł kolejne dziecko

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 170 zł*
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ola Kopczyńska - lubi dania proste, szybkie i sezonowe. Prowadzi bloga www.dziekujeniegotuje.pl z myślą o tych, którzy nie lubią i nie potrafią gotować.

3.10 Wtorek g: 18.00

KUCHNIA IZRAELSKA

Klasyczne przepisy, które każdy powinien znać

Tradycyjna kuchnia Izraela to fuzja smaków kuchni arabskiej, śródziemnomorskiej, tureckiej oraz bliskowchodniej. Najbardziej charakterystycznymi potrawami, których wykonania Was nauczymy są: FALAFEL w chrupiącym chlebku PITA, pasty BABA GHANOUSH oraz HUMMUS, JAGNIĘCA SZOARMA, SHAKSHUKA czyli tradycyjne danie śniadaniowe bądź lunchowe, BAKŁAŻANY faszerowane kasza jaglaną oraz słodki KREM CHAŁWOWY. Zapraszamy do nauki.

MAMY WOLNYCH 12 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 170 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Manuela Gołąb - przygotowuje potrawy autentyczne, korzysta z oryginalnych przepisów
oraz składników. Zdobyła „fartuch Masterchefa” za kuchnię tajską.

5.10 Czwartek g: 18.00

SZLACHETNA WOŁOWINA

Sztuka przyrządzania czerwonego mięsa

Stworzyliśmy warsztat dla miłośników wołowiny, jeżeli chcecie podszkolić swój warsztat i dowiedzieć się jak przyrządzić pierwszorzędne, restauracyjne dania właśnie z wołowiny– zapraszamy na spotkanie. W menu: zupa z OGONÓW WOŁOWYCH z lanymi kluskami, WELLINGTON z kaszą gryczaną, grzybami i sosem berneńskim, KARBONADA ze stoutem i morelami, STEK z ANTRYKOTU z sosem pieprzowym i kuglem ziemniaczanym.

MAMY WOLNYCH 12 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 210 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Szymon Sławiński - kucharz z zawodu i pasji, pracował m.in. w Hotelu Ritz oraz u słynnego londyńskiego restauratora Alberta Roux. Właściciel Kuchni Autorskiej MODRA.

10.10 Wtorek g: 18.00

BABSKIE GOTOWANIE

Jesienne, proste przepisy dla zapracowanych pań domu

Zaprezentujemy Wam kilka przepisów na naprawdę szybkie w wykonaniu i zaskakujące w smaku potrawy, które będziecie mogły zaserwować swoim rodzinom. Nauczymy Was przepisów na: FOCACCIĘ z pomidorami koktajlowymi, nietypowy DŻEM z pomidorów na zimę, zupa KREM z warzyw korzeniowych z JABŁKIEM, WĄTRÓBKA zapiekana z jabłkami i ŚLIWKAMI, sałata z CHRUPIĄCĄ SZYNKĄ parmeńską, JEŻYNAMI i gorgonzolą, Wątróbka zapiekana z jabłkami i śliwkami, JABŁKA ZAPIEKANE oraz jesienne CRUMBLE pod migdałową kruszonką.

MAMY WOLNYCH 10 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 170 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ola Kopczyńska - lubi dania proste, szybkie i sezonowe. Prowadzi bloga www.dziekujeniegotuje.pl z myślą o tych, którzy nie lubią i nie potrafią gotować.

12.10 Czwartek g: 18.00

Jesienna kuchnia wegańska

Obiadowe inspiracje

Przygotowaliśmy dla Was prawdziwa wegańską ucztę. W menu CHLEBEK z ziaren,  SOCZEWICA z tahini i kuminem,  KASZA GRYCZANA z brunatnymi pieczarkami i JARMUŻEM,  KOPYTKA Z BURAKÓW z pesto pietruszkowym i wegańskim parmezanem, pieczone KOTLECIKI Z CIECIERZYCY I BATATA z sezamowym sosem z nerkowców,  PIZZA Z KASZY JAGLANEJ z pomidorkami koktajlowymi i awokado, CHAŁWOWO-CZEKOLADOWA TARTA z ciecierzycy oraz niebiańskie CIASTECZKA BANANOWE. Czy mamy jeszcze przekonywać, że warto być na tym spotkaniu?

MAMY WOLNYCH 11 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 170 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ina Rybarczyk - fascynatka kuchni roślinnej, pozbawionej pszenicy i rafinowanego cukru. W swoich potrawach stawia na zdrowie i smak. truetastehunters.blospot.com.

17.10 Wtorek g: 18.00

WARSZTAT CUKIERNICZY.

Kasztany, figi i dynia

Na warsztacie nauczymy Was przepisów  i sposobów wykonania m.in. jesiennego kremu KASZTANOWEGO, aksamitnego sernika DYNIOWEGO z kajmakiem, tarty z FIGAMI i LIMONCELLO,
sernika KASZTANOWEGO oraz cudownej czekoladowej ROLADY kasztanowej.

MAMY WOLNYCH 12 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 170 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Anna Zborowska – prowadzi bloga Słodkie Inspiracje, jej pasją są torty, ciasta i ciasteczka. Swoją wiedzą i pasją dzieli się na prowadzonych przez nią warsztatach kulinarnych.

20.10 Piątek g: 18.00

WARSZTAT WINIARSKI.

Polskie wina

Wszystkich amatorów swojskiej kuchni i wina zapraszamy na pokład. Na warsztatcie będziecie mieli okazję spróbować polskich win m.in. Riesling z Winnicy Rodziny Krojcig, Cuvee Blanc z krakowskiej Winnicy Srebrna Góra oraz czerwone wino Rondo/ Regent z Winnicy Zadora. Do tego znakomitego towarzystwa dołączy Cydr Letni Kwaśne Jabłko oraz tradycyjny miód pitny. W menu natomiast znajdziecie TATAR ZE SWIEŻEGO ŚLEDZIA NA CHRUPIĄCEJ GRZANCE, TOSTY Z CHAŁKI z kozim twarożkiem i orzechami, BIGOS RYBNY, pasztet z fasoli z grzybami oraz PUSZYSTE KREMÓWKI Z OWOCAMI.
MAMY WOLNE MIEJSCA

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 180 zł *
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Łukasz Głowacki – Mistrz Sommelierów Polski Zachodniej 2015, od 10 lat zawodowo zajmuje się winem, posiada Court of Master Sommelier Certified, A.S.I. Diploma

24.10 Wtorek g: 18.00

RYBY W ROLI GŁÓWNEJ

Nauka przyrządzania rybnych dań od podstaw

Opis pojawi się na naszej stronie już wkrótce :) Zaręczamy, że będzie pysznie !

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 180 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Andrzej Gołąbek – zawodowy kucharz, aktywny sportowiec i dietetyk.
Pracował w wielu renomowanych restauracjach m. in. w poznańskim Cymesie. Obecnie szef kuchni w Republice Róż.