Republika Słoneczna

HARMONOGRAM WARSZTATÓW

 

Warsztaty kulinarne dla entuzjastów i pasjonatów, dla zabieganych i dla tych którzy dopiero oswajają się z kuchnią, no i dla tych odpoczywających przy gotowaniu. Spędzimy miło i twórczo CZAS. Możemy upiec ciasto dla poprawy samopoczucia lub rozkoszować się wspólnie przygotowaną kolacją.

 

 

 

Tematyczne spotkania z zawodowcami to szkolenia gastronomiczne prowadzone przez doświadczonych szefów kuchni, które poszerzą i usystematyzują wiedzę w poszczególnych dziedzinach, rozwiną umiejętności niezbędne przy prowadzeniu kuchni dużej i małej.

 

31.12 Niedziela g: 18.00

ŚWIĄTECZNE VOUCHERY PREZENTOWE

Spraw radość na święta swoim bliskim

Z okazji zblizających się coraz więszymi krokami Świąt Bożego Narodzenia przygotowaliśmy dla was WIELKĄ PROMOCJĘ VOUCHEROWĄ. Wybierzcie warsztaty, które interesują Was najbardziej i sprezentujce je ukochanej osobie. W ramach voucheru można wykorzystać dwa wejścia na wybrane* warsztaty kulinarne Republiki Słonecznej w cenie jedynie 340 zł.

Spraw, żeby te święta były wyjątkowe!

* Voucher obejmuje wybrane warsztaty w cenie do 200 zł za osobę

 

CZAS TRWANIA: do końca roku
CENA: 340 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Republika Słoneczna

11.01 Czwartek g: 18.00

ZIMOWA WEGE ROZGRZEWKA

Inspiracje na szybki obiad dla zapracowanych wegetarian

Zapraszamy po porcję wspaniałych i szybkich przepisów na dania, które urzekną Was i Waszych najbliższych. Zaczynamy od, niezwykle ostatnio popularnej w Poznaniu potrawy, WEGAŃSKIEGO RAMENU Z JARMUŻEM. Kolejnymi propozycjami są: zupa CURRY Z PIECZONEGO KALAFIORA, frytki z SELERA Z SOLĄ ROZMARYNOWĄ, pieczone warzywa z ORZECHAMI LASKOWYMI W SYROPIE KLONOWYM i faszerowane CEBULE. A Na deser MUS CZEKOLADOWY z owocami w brandy i COBBLER jabłkowy.

ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 170 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ola Kopczyńska - lubi dania proste, szybkie i sezonowe. Prowadzi bloga www.dziekujeniegotuje.pl z myślą o tych, którzy nie lubią i nie potrafią gotować.

16.01 Wtorek g: 18.00

DOMOWA PIEKARNIA POLSKA

Chleby pszenno - żytnie

Jesteście ciekawi kolejnego spotkania z cyklu domowej piekarni? Tym razem pójdziemy o krok dalej i przygotujemy CHLEBY PSZENNO – ŻYTNIE na pszennej podmłodzie i zakwasie żytnim, trudniejsze i bardziej wymagające w porównaniu do tradycyjnego chleba pszennego. Przygotujecie chleby foremkowe i w bochenku, aromatyzowane czarnuszką, kminkiem i nasionami kopru ogrodowego. Gwarantujemy, że aromat i smak wypieku zrekompensuje trud poświęcony na jego przygotowanie.

Wszystkich chlebowych maniaków zapraszamy na pokład.

ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 4 -5 godzin
CENA: 200 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Jacek Bany - prawdziwy pasjonat i miłośnik naturalnego wypiekania pieczywa z ponad 20 - letnim doświadczeniem. www.toniepiekarnia.pl

18.01 Czwartek g: 18.00

TRADYCYJNA KUCHNIA WŁOSKA

Czyli co gotuje w domu włoska rodzina

Zapraszamy w podróż po włoskich domach! Kuchnia włoska znana jest na całym świecie, ale włoska kuchnia domowa przenosi nas w zupełnie inny wymiar smaków i zapachów. Na zajęciach przygotujecie: PIECZONE CYTRYNY nadziewane mozzarellą i anchovis (Limoni d’amalfi ripieni con mozarella e acciughe ), KROKIETY ( di  cacciocavallo ), RYBĘ PIECZONĄ W PAPIERZE z orzechami piniowymi (Pesce all cartoccio ), PIZZĘ con aglio olio e pepe verde,  SPAGHETTI Z RUKOLĄ i tuńczykiem ( Spaghetti con tonno e rucola ) oraz CIASTO Z RICOTTĄ I CZEKOLADĄ.

ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 180 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Manuela Gołąb - przygotowuje potrawy autentyczne, korzysta z oryginalnych przepisów
oraz składników. Zdobyła „fartuch Masterchefa” za kuchnię tajską.

23.01 Wtorek g: 18.00

KNIFE SKILLS

Nauka pracy z nożem od podstaw

Na warsztatach nauczymy Was zastosowania kulinarnych technik posługiwania się nożem głównym w praktyce czyli krojenia, szatkowania i siekania w stylu kuchni francuskiej. Na bazie wykorzystanych produktów do nauki przyrządzimy : RYBNĄ ZUPĘ z warzywami, MULE w sosie winno – śmietanowym, KOTLECIKI Z WĘDZONEGO DORSZA z pikantną sałatką ogórkową, STEK z rostbefu podany z ZIEMNIAKAMI FONDANT, CHATEAU oraz DAUPHINOISE ziemniaczano selerowym i sałatką REMOULADE, a także ŁOSOSIA Z PEPERONATĄ.

MAMY WOLNYCH 6 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 180 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Maciej Zieliński – kucharz z zawodu i zamiłowania. Szef kuchni polskich i brytyjskich restauracji, pracował m.in. w poznańskiej restauracji Ratuszowa czy King’s Head Inn.
 

25.01 Czwartek g: 18.00

KUCHNIA WEGAŃSKA

Przepisy na sycący, zimowy obiad

Gotowi na kolejną dawkę wyśmienitych przepisów, cennych rad i kuchennych trików? Pod okiem Iny przygotujecie hummus z kolendrą na CHLEBKU Z KASZY JAGLANEJ oraz BURACZAE BLINY gryczane z guacamole. Wyśmienitym dodatkiem do obiadu będą KOPYTKA Z TOPINAMBURU w cytrynowym sosie śmietanowym z szałwią i KROKIETY z pieczarkami i soczewicą. Macie ochotę na FASZEROWANĄ PAPRYKĘ pod SEREM Z KASZY JAGLANEJ lub KOKOSOWY PILAF z czerwoną soczewicą, bakłażanem i mango?  Spotkanie zakończą będą GRYCZANE BABECZKI.

MAMY WOLNE 1 MIEJSCE

 

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 180 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ina Rybarczyk - fascynatka kuchni roślinnej, pozbawionej pszenicy i rafinowanego cukru. W swoich potrawach stawia na zdrowie i smak. truetastehunters.blospot.com

30.01 Wtorek g: 18.00

ZIMOWE WYPIEKI

Czekolada, nugat i orzechy

Na warsztacie nauczymy Was kilku przepisów na karnawałowe słodkości, które zrobią furorę na waszych przyjęciach. Poznacie przepisy na m.in. biszkoptowe CIASTO ORZECHOWE, czekoladowy TORCIK a ‘la SACHERA, włoskie CANTUCCINI, torcik makowy z KREMEM KARMELOWO - ORZECHOWYM czy NUGATOWE pralinki. Zapraszamy na zajęcia!

MAMY WOLNYCH 10 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 180 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Anna Zborowska – prowadzi bloga Słodkie Inspiracje, jej pasją są torty, ciasta i ciasteczka. Swoją wiedzą i pasją dzieli się na prowadzonych przez nią warsztatach kulinarnych

31.01 Środa g: 18.00

PĄCZKOWE SZALEŃSTWO

Pączki i inne przysmaki

Słoneczna zamienia się nam w PĄCZKARNIĘ z prawdziwego zdarzenia, z której zabierzecie do domu samodzielnie przygotowane słodkie oraz cudnie pachnące wypieki!! To wszystko za sprawą Agnieszki Jasińskiej, która o pieczeniu pączków i innych smażonych słodkościach opowie Wam wszystko. Sami przygotujecie ciasto według tradycyjnej receptury, ale nadzienia i polewy zaskoczą was nowoczesnym smakiem i aromatem! W menu zagości: TRADYCYJNY pączek z adwokatem, OPONKA KAWOWA z cynamonem, DROŻDŻOWE GOFRY belgijskie i chińskie smażone WONTONY Z RÓŻĄ.

MAMY WOLNYCH 10 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 180 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Agnieszka Jasińska - finalistka Hell`s Kitchen Polska. Poszukuje ciągle nowych smaków, z którymi eksperymentuje w kuchni. Właścicielka bloga www.kulinarnenawigacje.pl

6.02 Wtorek g: 18.00

KUCHNIA ŻYDOWSKA

Klasyczne przepisy w nowatorskim wydaniu

Zapraszamy na spotkanie z Andrzejem Gołąbkiem i jego kuchnią żydowską. Na wrasztatcie poznacie przepisy na tradycyjne potrawy w odświeżnej odsłonie. Pod okiem prowadzacego nauczycie się przygotowywać : GĘSI PIPEK czyli gęsie żołądki w korzennych przyprawach, CZULENT Z JAGNIĘCINĄ czyli sycące danie jednogarnkowe, PATE Z WĄRÓBKI idelane do zaserwowania w roli przystawki, ZUPĘ JANKIELA z wołowiną i soczewicą oraz ZIEMNAICZANY KUGEL.

Gorąco zapraszamy !

MAMY WOLNYCH 8 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 200 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Andrzej Gołąbek – zawodowy kucharz, aktywny sportowiec i dietetyk.
Pracował w wielu renomowanych restauracjach m. in. w poznańskim Cymesie. Obecnie szef kuchni w Republice Róż.

8.02 Czwartek g: 18.00

WIETNAMSKI STREET FOOD

Najpopularniejsze dania prosto z ulic Hanoi

Zapraszamy na kolejne spotkanie z cyklu street food, tym razem poznacie najpopularniejsze dania Wietnamu. Warsztat rozpoczniemy od szlagierowej zupy PHO BO z wołowiną i mnóstwem świeżych ziół. Następnie poznacie przepis na orzeźwiającą sałatę z owoców morza serwowaną w wydrążonym ananasie „GO HAI SAN TRONG THUYEN THOM”. Idealnym dodatkiem do sałatki będą naleśniki ,,BAHN XEO” z krewetkami oraz aromatyczna wieprzowina ,, BUN CHA”. Spotkanie zwieńczą deserowe żelki kokosowo – kawowe podawane z bitą śmietaną.

MAMY WOLNYCH 5 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 180 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Manuela Gołąb - przygotowuje potrawy autentyczne, korzysta z oryginalnych przepisów
oraz składników. Zdobyła „fartuch Masterchefa” za kuchnię tajską.

9.02 Piątek g: 18.00

WINA ŚWIATA - FRANCJA

Warsztat winiarski połączony z degustacją francuskich specjałów

Zapraszamy na spotkanie z niezrównanymi Francuskimi winami. Na warsztacie przygotujecie - QUICHE LORRAINE czyli wytrawną tartę, serwowaną w towarzystwie Cremant de Loire, klasyczną sałatę NICEJSKĄ sparowaną z Sauvignon Blanc, smak ZUPY CEBULOWEJ podkleśli Gewurtztraminer z Alzacji a RATATOUILLE spotka się z Rose Provance. Dla głodnych wrażeń zarówno kulinarnych jak i winiarskich proponujemy COQ AU VIN z Bordeaux Rouge, a na koniec przygotujecie CREME BRULEE popijany Gros manseng gascogne.

Cena dla 1 osoby 200 zł, cena dla 2 osób to 2x190 zł

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 200 zł*
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Łukasz Głowacki – Mistrz Sommelierów Polski Zachodniej 2015, od 10 lat zawodowo zajmuje się winem, posiada Court of Master Sommelier Certified, A.S.I. Diploma.

13.02 Wtorek g: 18.00

SZYBKO I ZDROWO

Energetyczne, szybkie i pyszne posiłki

Jesteś tym co jesz – to nie są puste słowa. Posiłki, które spożywamy i to, w jak sposób to robimy mają niebagatelny wpływ na nasz organizm. Przekonaj się co najlepiej zjeść rano, co w pracy, a co wieczorem, tak by mieć energię na kolejny dzień. Przygotowanie takiego posiłku nie zabierze wcale dużo czasu! Razem ugotujemy 7 energetycznych, szybkich i pysznych posiłków. : kasza jaglana z gruszką, zupa miso, danie jednogarnkowe, mus daktylowo – wiśniowy,  sałatka z czarnego ryżu z kukurydzą, kotlety jaglano – fasolowe oraz pesto z nasion słonecznika.

MAMY WOLNYCH 10 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 170 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ewa Dawidziak - zajmuje się medycyną chińską i zagadnieniami z obszaru Totalnej Biologii. Wierzy, że to, co jemy i w jaki sposób to robimy, stanowi klucz do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. www.ziemkowamama.com

15.02 Czwartek g: 18.00

WEGAŃSKIE SŁODYCZE

Zimowa odsłona Waszego ulubionego warsztatu

Kto z Was lubi zimą zaszyć się pod kocem z filiżanką herbaty i kawałkiem ulubionego, domowego ciasta? Przedstawiamy Wam przesmaczne, wegańskie cudownosci. Na spotkaniu przygotujecie: BROWNIE Z BATATA z orzechowo-pomarańczowym musem z ciecierzycy, ciasto BANANOWE Z TAHINI i powidłami, tartę z kaszy jaglanej i mango, tartę KAWOWO-PIERNIKOWĄ z ciecierzycy, pomarańczowe CRUMBLE z jabłkami i śmietaną kokosową, ciasteczka BANANOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM i skórką pomarańczową, ciasteczka bez pieczenia Z CZEKOLADĄ I POPPINGIEM GRYCZANYM.

MAMY WOLNYCH 11 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 180 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ina Rybarczyk - fascynatka kuchni roślinnej, pozbawionej pszenicy i rafinowanego cukru. W swoich potrawach stawia na zdrowie i smak. truetastehunters.blospot.com

20.02 Wtorek g: 18.00

KUCHNIA INDYJSKA

Sambar, Galouti i Masala

Zapraszamy na warsztat pełen orientalnych smaków i aromatów. Dajcie się uwieść smakom Indii.
Przygotujecie wegetariański gulasz SAMBAR, pikantnego kurczaka PAKORA w stylu TANDOORI, MASALĘ z ciecierzycy z CHLEBKIEM NAAN czy GALOUTI – kebab z pikantną sałatką ze świeżego ogórka i kokosa. Poznacie przepis na MURGH MAKHRANI – maślanego kurczaka z plackiem BOMBAY i warzywne pierożki SAMOSA z RAITĄ z granata i miętą. A na koniec coś słodkiego czyli JOGURT Z KARDAMONEM i PISTACJAMI. Zapraszamy!

MAMY WOLNYCH 7 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 190 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Maciej Zieliński – kucharz z zawodu i zamiłowania. Szef kuchni polskich i brytyjskich restauracji, pracował  m.in. w poznańskiej restauracji Ratuszowa czy King’s Head Inn. Prywatnie miłośnik zimowych szaleństw.

22.02 Czwartek g: 18.00

ZIMOWE PIECZENIE

Autorskie pomysły na wieprzowinę i wołowinę

Cierpliwości - opis pojawi się na stronie już wkrótce :)

 

MAMY WOLNYCH 5 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 220 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Szymon Sławiński - kucharz z zawodu i pasji, pracował m.in. w Hotelu Ritz oraz u słynnego londyńskiego restauratora Alberta Roux. Właściciel Kuchni Autorskiej MODRA.

28.02 Środa g: 18.00

Kuchnia BAłkańska

Orientalne mięsne spotkanie

Gorące bałkany witają i zapraszają na sycący obiad. Pod okiem neli przygotujecie wyborną przystawkę – pastę z rybiej ikry, idealną do  serwowania ze świeżym pieczywem. Obiad rozpoczniemy zupą z cielęcej wątroby. Dodatkiem do dania głównego czyli giuwieczy z kurczaka będzie sałata z fasoli oraz maslenica – chlebek przekładany bałkańskim serem.  A na deser czekać będzie orzechowy keks.

MAMY WOLNYCH 12 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 170 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Neli Dobreva - Bułgarka mieszkająca od 5 roku życia w Polsce. W kuchni wciąż poszukuje aromatycznie przyprawionych smaków dzieciństwa. Pasjonuje ją kuchnia bałkańska i śródziemnomorska.