Republika Słoneczna

HARMONOGRAM WARSZTATÓW

 

Warsztaty kulinarne dla entuzjastów i pasjonatów, dla zabieganych i dla tych którzy dopiero oswajają się z kuchnią, no i dla tych odpoczywających przy gotowaniu. Spędzimy miło i twórczo CZAS. Możemy upiec ciasto dla poprawy samopoczucia lub rozkoszować się wspólnie przygotowaną kolacją.

 

 

 

Tematyczne spotkania z zawodowcami to szkolenia gastronomiczne prowadzone przez doświadczonych szefów kuchni, które poszerzą i usystematyzują wiedzę w poszczególnych dziedzinach, rozwiną umiejętności niezbędne przy prowadzeniu kuchni dużej i małej.

 

27.06 Wtorek g: 18.00

KUCHNIA HISZPAŃSKA

Paella, churros i gaspaccio

Zabieramy was w podróż do słonecznej Hiszpanii.  Jeżeli do urlopu zostało Wam jeszcze trochę czasu, na tym warsztacie dostaniecie jego namiastkę. Zaczynamy orzeźwiającym GAZPACCIO pomidorowo – arbuzowym.  Na przystawkę zaproponujemy Wam sałatkę z KOPRU WŁOSKIEGO I POMARAŃCZY, a na danie główne – klasyk – PAELLA z CHORIZO I KREWETKAMI. Rozpieścimy się też przepysznymi CHURROS z cynamonem oraz KARMELOWĄ BEZĄ z owocami.
Wakacje czas zaczynać!

ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 180 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Agnieszka Jasińska - Finalistka Hell`s Kitchen Polska. Poszukuje ciągle nowych smaków, z którymi eksperymentuje w kuchni. Autorka bloga: www.kulinarnenawigacje.pl

3.07 Poniedziałek g: 18.00

WARSZTAT GRILLOWY

Ryby, sosy i sałaty

Cierpliwości :) Opis już wkrótce zostanie zamieszczony.

MAMY WOLNYCH 10 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 190 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Szymon Sławiński - kucharz z zawodu i pasji, pracował m.in. w Hotelu Ritz oraz u słynnego londyńskiego restauratora Alberta Roux. Właściciel Kuchni Autorskiej MODRA.

4.07 Wtorek g: 18.00

WARSZTAT CUKIERNICZY

Letnie desery z owocami i jadalnymi kwiatami

Na warsztacie wykorzystamy letni urodzaj na owoce i kwiaty, które będą bazą naszych słodkości. Spotkanie rozpoczynamy od przepisu na KRUCHE CZEKOLADOWE CIASTECZKA Z BRATKIEM, idealne jako małe co nieco do kawy czy herbaty. Nauczycie się receptury na TARTĘ Z KREMEM CYTRYNOWYM czyli lemon curd dekorowaną MINI BEZIKAMI. Jeżeli jeszcze nie spróbowaliście Pavlowej to właśnie nadarza się ku temu okazja. Zaprezentujemy wam FIOŁKOWĄ PAVLOWĘ właśnie z mascarpone i malinami. A wisienką na torcie będzie, nomen omen, RÓŻANY TORCIK OMBRE. Serdecznie zapraszamy!

MAMY WOLNYCH 5 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 170 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Anna Zborowska – prowadzi bloga Słodkie Inspiracje, jej pasją są torty, ciasta i ciasteczka. Swoją wiedzą i pasją dzieli się na prowadzonych przez nią warsztatach kulinarnych.

6.07 Czwartek g: 18.00

KUCHNIA WEGAŃSKA

Pomysły na sycący, roślinny obiad

Skończyły ci się pomysły na wegańskie potrawy? Pokażemy Ci kilka potraw, które zagoszczą w Twoim menu na stałe! Rozpoczynamy od SMALCU Z FASOLI będącym doskonałym dodatkiem do CHRUPIĄCEGO CHLEBKA Z  ZIARNAMI. Przygotujecie PASZTECIKI Z ZIELONEGO GROSZKU i BEZJAJECZNE KOTLECIKI ZE SZPIANKIEM. Na danie główne zaproponujemy ORIENTALNY CZERWONY RYŻ SMAŻONY Z CUKINIĄ I SZPIANKIEM oraz zielone NALEŚNIKI Z TOFU, SZPIANKIEM I GRUSZKĄ.  A na deser CZEKOLADOWA TARTA GRYCZANA Z WIŚNIAMI i SERNICZKI JAGLANE w słoiczkach z musem truskawkowym.

ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 170 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ina Rybarczyk - fascynatka kuchni roślinnej, pozbawionej pszenicy i rafinowanego cukru. W swoich potrawach stawia na zdrowie i smak. Prowadzi bloga truetastehunters.blospot.com.

11.07 Wtorek g: 18.00

MALI KUCHARZE

Letnie kinder party

Zapraszamy na dziecięce, letnie przyjęcie. Przepisy będziecie mogli wykorzystać przygotowując własne spotkanie – zaręczamy, że dzieciaki chętnie Wam w tym pomogą! Na początek szlagier wszystkich imprez czyli własnoręcznie robione SORBETY i LODY. Przygotujecie też BEZY Z KREMEM I OWOCAMI oraz sałatkę owocową, której wykonanie opanują nawet najmłodsze dzieciaki. Na koniec słodkiego spotkania zaproponujemy alternatywę w postaci PRALIN MOCY bez cukru ale za to przepysznie! Jeżeli pogoda nam dopisze spotkanie odbędzie się w naszym ogrodzie.

MAMY WOLNYCH 11 MIEJSC

* 170 zł ( rodzic + 1 dziecko ), drugie dziecko 30 zł

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 170 zł*
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ola Kopczyńska - lubi dania proste, szybkie i sezonowe. Prowadzi bloga www.dziekujeniegotuje.pl z myślą o tych, którzy nie lubią i nie potrafią gotować.

13.07 Czwartek g: 18.00

KUCHNIA AMERYKAŃSKA

Kulinarna podróż po kontynencie

Pokażemy Wam jak zróżnicowana jest kuchnia amerykańska, tworzona i wzbogacana przez tradycje kulinarne emigrantów. Zaczynamy od południowego- zachodu i FAJITAS z dodatkami: picco de gallo, guacamole, pastą z czarnej fasoli, śmietaną i tortillą. Luizjana to królestwo kuchni cajun, jej sztandarowe danie to JAMBALAYA. Key West jest najbardziej wysuniętym na południe punktem USA, z tego regionu pochodzi orzeźwiające LIMONKOWE CIASTO KEY PIE. W Nowym Jorku narodziła się słynna KANAPKA PASTRAMI z wołowiną, piklami i sałatką Coleslaw.

MAMY WOLNYCH 6 MIEJSC

 

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 170 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Manuela Gołąb - przygotowuje potrawy autentyczne, korzysta z oryginalnych przepisów
oraz składników. Zdobyła „fartuch Masterchefa” za kuchnię tajską.

17.08 Czwartek g: 18.00

GRUZIŃSKI GRILL

Obiad z rusztu w orientalnym stylu

Zapraszamy na warsztat w naszym słonecznym ogrodzie. Przygotujemy sobie prawdziwie gruzińską ucztę – marynowane mięsa w towarzystwie sałat i grillowanych warzyw.  W menu miedzy innymi grillowany w całości PSTRĄG z estragonem czyli SHEMTSVANI KALMAKHI oraz zaprawione w CZEROWNYM WINIE WOŁOWINA I WIEPRZOWINA – MTSVADI. Dodatkiem będą grillowane sezonowe warzywa z SOSEM ORZECHOWYM oraz pochodząca z zachodniej części Gruzji z regionu Kachetia sałatka pomidorowo – ogórkowa z orzechami.

MAMY WOLNYCH 10 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 170 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Tamuna Kiladze - gruzinka z krwi i kości, gotując dla innych rozpowrzechnia bogactwo smaków i aromatów swojej rodzinnej kuchni

18.08 Piątek g: 18.00

SUMMER WINE

Letni chillout przy winie i przekąskach

A na warsztacie możecie się spodziewać: CEVICHE z łososia z jabłkiem i TATAREM z buraka sparowane z musującym winem  CAVA, kuskusu z chorizo, bobem i miętą w podawany towarzystwie SAUVIGNION BLANC, tortilli z pieczoną rybą i sosem z korniszonów idealnej towarzyszki RIESLINGA, CANELLONI ze szpinakiem, pieczarkami i sosem serowym oraz CHARDONNAY. Do pieczonej piersi z indyka z kremowym sosem estragonowym podamy ROSE, a do deseru w postaci kruszonki z owocami przedstawimy Państwu TOKAJ. Brzmi apetycznie ? Zapraszamy do nauki!

*1 OSOBA 180 zł, 2 OSOBY 2x170 zł

MAMY WOLNE MIEJSCA

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 180 zł *
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Łukasz Głowacki – Mistrz Sommelierów Polski Zachodniej 2015, od 10 lat zawodowo zajmuje się winem, posiada Court of Master Sommelier Certified, A.S.I. Diploma

22.08 Wtorek g: 18.00

AZAJTYCKIE ABC CZ. I - PRZYSTAWKI

Spring rolls, sajgonki, samosy, chlebki naan

Naszą trzydniową przygodę z kuchnią azjatycką rozpoczynamy spotkaniem z przystawkami. Pod okiem Manueli przygotujecie tajskie SPRING ROLLS Z MUSEM Z KACZKI z trawą cytrynową, imbirem podawane z domowym sosem słodko-ostrym, wietnamskie SAJGONKI ,,GOI CUONG” z wieprzowiną i sosem limonkowym, wegetariańskie PIEROŻKI SAMOSA z sosem miętowym oraz CHLEBKI NAAN z ostrym chutneyem. Na koniec poznacie recepturę na szaszłyki z kurczaka SATAY z sosem z orzechów ziemnych.
OFERTA : ZAPISZ SIĘ NA WSZYSTKIE TRZY KURSY W CENIE 450 ZŁ

MAMY WOLNYCH 10 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 170 zł*
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Manuela Gołąb - przygotowuje potrawy autentyczne, korzysta z oryginalnych przepisów
oraz składników. Zdobyła „fartuch Masterchefa” za kuchnię tajską.

23.08 Środa g: 18.00

AZJATYCKIE ABC CZ. II - ZUPY

Klasyka - Pho Bo, Tom Yum Gai, Tom Yum Goong

Na drugim spotkaniu stopień trudności nam wzrasta, zaczynamy naukę o zupach i wywarach. Rozpoczynamy od najpopularniejszej PHO BO prosto z Wietnamu. Poznacie tajniki tajskich TOM YUM GAI z kurczakiem i mlekiem kokosowym, trawą cytrynową i liśćmi kaffiru oraz TOM YUM GOONG ostrej zupy z krewetkami, chilli i kolendrą. Kolejną znaną potrawa jest gulasz DHAL z soczewicą, mlekiem kokosowym i kolendrą. A na koniec zaserwujecie BULION INDONEZYJSKI z pierożkami nadziewanymi krewetkami i wieprzowiną.
OFERTA : ZAPISZ SIĘ NA WSZYSTKIE TRZY KURSY W CENIE 450 ZŁ

MAMY WOLNYCH 9 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 170 zł*
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Manuela Gołąb - przygotowuje potrawy autentyczne, korzysta z oryginalnych przepisów
oraz składników. Zdobyła „fartuch Masterchefa” za kuchnię tajską.

24.08 Czwartek g: 18.00

AZJATYCKIE ABC CZ. III – DANIA GŁÓWNE

Pad thai, garam masala, kurczak curry, nasi goreng

Na ostatnim spotkaniu przygotujecie prawdziwie azjatycką ucztę! Zapewne każdy z Was kojarzy tajski makaron PAD THAI, do którego sos stworzycie od sami od podstaw. Dowiecie się jak wykonać GARAM MASALA z mlekiem kokosowym z półwyspu Indyjskiego oraz wietnamskiego KURCZAKA CURRY ZE SŁODKIM ZIEMNIAKIEM ,,CA RI GA”.
Nasze spotkanie zwieńczy kurczak NASI GORENG ze słodkim sosem sojowym.
OFERTA: ZAPISZ SIĘ NA WSZYSTKIE TRZY KURSY W CENIE 450 ZŁ

MAMY 3 WOLNE MIEJSCA

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 170 zł*
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Manuela Gołąb - przygotowuje potrawy autentyczne, korzysta z oryginalnych przepisów
oraz składników. Zdobyła „fartuch Masterchefa” za kuchnię tajską.

25.08 Piątek g: 18.00

WSTĘP DO KUCHNI ROŚLINNEJ

Wykład dietetyczny połączony z mini warsztatem kuchni wegańskiej

Zapraszamy wszystkich zainteresowanych tematyką kuchni roślinnej, zarówno początkujących, chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe jak i tych już z tematem zaznajomionych. W części wykładowej poruszymy podstawowe dietetyczne zagadnienia m.in.: dlaczego właśnie kuchnia roślinna? Dlaczego nabiał szkodzi? Gdzie i jak szukać źródeł wapnia? W części warsztatowej przygotujemy dania, na których podstawie omówimy wartości odżywcze poszczególnych składników.

1 os. 200zł, 2os. 380 zł

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 200 zł*
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ina Rybarczyk, fascynatka kuchni roślinnej, pozbawionej pszenicy i rafinowanego cukru oraz dr Katarzyna Krych, biolog molekularny, dietetyk, w swojej pracy kierująca się holistycznym podejściem do zdrowia

29.08 Wtorek g: 18.00

SIERPNIOWY OBIAD

Bakłażan, cukinia, figa i śliwka

Zapraszamy na spotkanie z sezonowymi owocami i warzywami, które wykorzystamy do stworzenia szybkiego, sierpniowego obiadu dla zabieganych. W menu GRZANKI Z JAJKIEM Z ZIOŁAMI, sałatka z AWOKADO I PIECZONYCH POMIDORÓW oraz orzeźwiająca SAŁATKA Z ARBUZA będące małą rozgrzewką przed daniem głównym czyli MAKARONEM Z SOSEM Z PIECZONYCH BAKŁAŻANÓW I ORZECHÓW i FASZEROWANYMI CUKINIAMI. A na koniec coś dla słodkich łasuchów: SUFLET Z TWAROGU ZE ŚLIWKAMI, KARMELIZOWANE FIGI i TARTA Z KREMEM CYTRYNOWYM I MALINAMI.

MAMY WOLNYCH 11 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 170 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ola Kopczyńska - lubi dania proste, szybkie i sezonowe. Prowadzi bloga www.dziekujeniegotuje.pl z myślą o tych, którzy nie lubią i nie potrafią gotować.

30.08 Środa g: 18.00

kuchnia wegańska.

Zdrowe słodkości

Ina przygotowała dla was przepisy na BROWNIE Z BATATÓW Z KARMELEM DAKTYLOWO – ORZECHOWYM i wyborne CIASTO GRUSZKOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM. Przekonacie się jak łatwo wypiec JAGLANĄ TARTĘ BANANOWO – PORZECZKOWĄ i przygotować SERNICZKI JAGLANE W SŁOICZKU idealne na szybki piknikowy wypad. Niezmiennie kusząca MIGDAŁOWA TARTA z fasoli i BATONIKI MUESLI na pewno zadowolą wasze podniebienia. A na deser - LODY BANANOWE Z MASŁEM ORZECHWYM i mleczny KOKTAJL MALINOWO – BANANOWY. Polowanie na miejsca czas zacząć!

ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 170 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ina Rybarczyk - fascynatka kuchni roślinnej, pozbawionej pszenicy i rafinowanego cukru. W swoich potrawach stawia na zdrowie i smak. Prowadzi bloga truetastehunters.blospot.com.