Republika Słoneczna

HARMONOGRAM WARSZTATÓW

 

Warsztaty kulinarne dla entuzjastów i pasjonatów, dla zabieganych i dla tych którzy dopiero oswajają się z kuchnią, no i dla tych odpoczywających przy gotowaniu. Spędzimy miło i twórczo CZAS. Możemy upiec ciasto dla poprawy samopoczucia lub rozkoszować się wspólnie przygotowaną kolacją.

 

 

 

Tematyczne spotkania z zawodowcami to szkolenia gastronomiczne prowadzone przez doświadczonych szefów kuchni, które poszerzą i usystematyzują wiedzę w poszczególnych dziedzinach, rozwiną umiejętności niezbędne przy prowadzeniu kuchni dużej i małej.

 

23.05 Wtorek g: 11.00

PORANNY WARSZTAT DLA MAM

Prosty obiad w kilka chwil

OTWIERAMY NOWY PORANNY CYKL DLA MAM-o-TATÓW Siedzisz w domu z małym dzieckiem ? Chcesz się rozerwać – niekoniecznie na placu zabaw? Zabierz ze sobą swoją pociechę, lub po prostu jeżeli masz luźniejszy dzień wpadnij na warsztaty! Dzieci zostaw pod naszym czujnym okiem i zrelaksuj się przy wspólnym, integrującym gotowaniu. W menu KRUCHA TARTA, MAKARON z błyskawicznym i zdrowym PIETRUSZKOWYM PESTO, RISOTTO SZPARAGOWE NA CYDRZE, ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z WŁOSKA NUTĄ i SERNIK Z MALINOWYM MUSEM.

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 160 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ola Kopczyńska - lubi dania proste, szybkie i sezonowe. Prowadzi bloga www.dziekujeniegotuje.pl z myślą o tych, którzy nie lubią i nie potrafią gotować.

23.05 Wtorek g: 18.00

GOTOWANIE OD PODSTAW CZĘŚĆ II

Warzywa sezonowe

Czy po pierwszym spotkaniu, wyposażeni w nowe umiejętności, jesteście gotowi na dalszą porcję nauki?Dowiecie się jak poprawie pracować z warzywami i owocami, tak aby poprzez odpowiedni dobór przypraw i dodatków wydobyć ich głęboki smak i aromat. Przyrządzicie m.in. KREM Z KALAREPY Z SAŁATKĄ  z GROSZKU, HUMMUS Z BIAŁEJ FASOLI, pieczone KALAFIORY Z DUKKAH, GRILLOWANE HALLOUMI Z MANGO AMBA oraz ŻÓŁTE CURRY Z AGRESTEM. A na koniec SAŁATA Z TRUSKAWEK Z FETĄ  i JOGURTOWY PLACEK Z RABARBAREM.

170 ZŁ 1 SPOTKANIE/ 600 zł CAŁOŚĆ ( 4 SPOTKANIA )

MAMY WOLNYCH 12 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 170 zł*
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Tomasz Mitręga - filozof, podróżnik i wielbiciel warzyw. Pracował w restauracjach m.in. w Kanadzie, Wielkiej Brytanii i USA. Szef kuchni w Republice Słonecznej.

1.06 Czwartek g: 18.00

MALI KUCHARZE :) II TERMIN

Zdrowe słodkości

Zapraszamy Was na najfajniejszy warsztat dla dzieciaków. Będziemy robić słodycze, słodycze, słodycze. Oczywiście w zdrowej wersji! Czekają na Was OWSIANE ciasteczka z czekoladą, ciasteczka z ORZECHÓW WŁSOKICH oraz ciasteczka rodem z PRL’u – proste, szybkie i bez pieczenia. Upieczemy CIASTO MARCHEWKOWE oraz owsiane TARTALETKI z rabarbarem i migdałową kruszonką.  Pokażemy Wam jak zrobić domową śniadaniową GRANOLĘ oraz HIT! NUTELLA w smacznym i zdrowym wydaniu.

ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

* 160 zł ( rodzic + 1 dziecko ), drugie dziecko 30 zł

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 160 zł*
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ola Kopczyńska - lubi dania proste, szybkie i sezonowe. Prowadzi bloga www.dziekujeniegotuje.pl z myślą o tych, którzy nie lubią i nie potrafią gotować.

6.06 Wtorek g: 18.00

KUCHNIA LIBAŃSKA

Od hummusu do baklavy

Jesteście głodni orientalnych smaków? Pozwólcie się zabrać w kulinarną podróż z Manuelą. Poznacie sekret idealnej pasty z pieczonego bakłażana BABA GHANOUSH oraz tradycyjnego HUMMUSU. Upieczecie libański CHLEBEK Z ZA’ATAREM, który będzie doskonałym dodatkiem do wołowych KOFT z kolendrą  oraz KBBEH NAYI czyli tatara z jagnięciny podawanego z kaszą bulgur i orzeszkami pinii.
FATTOUSH czyli sałata z nutą sumaku z sezamowym dipem oraz BAKLAVA zamykają nasze menu. Gorąco zapraszamy!

MAMY WOLNE 2 MIEJSCA

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 160 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Manuela Gołąb - przygotowuje potrawy autentyczne, korzysta z oryginalnych przepisów
oraz składników. Zdobyła „fartuch Masterchefa” za kuchnię tajską.

7.06 Środa g: 18.00

WIOSENNA KUCHNIA TAJSKA II TERMIN

Orientalny obiad pełen warzyw i świeżych ziół

Zapraszamy na warsztat idealny na rozpoczęcie wiosennego sezonu. Na spotkaniu jako pierwszą przyrządzicie SAŁATĘ Z WOŁOWINĄ, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI, DRESSINGIEM Z LIMONKI I SOSU RYBNEGO posypaną prażonym sezamem. Następnie tajski BULION Z KOLENDRĄ, CHILLI, DYMKĄ, MAKARONEM RYŻOWYM i nieodzownym sosem rybnym. Na danie główne zaserwujecie ZIELONE TAJSKIE CURRY, które nauczymy Was robić od podstaw. Towarzyszyć mu będzie orientalny CHRUPIĄCY KURCZAK z sezamem. A na deser KREM KOKOSOWY  Z MUSEM TRUSKAWKOWYM.

MAMY WOLNE 4 MIEJSCA

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 170 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Manuela Gołąb - przygotowuje potrawy autentyczne, korzysta z oryginalnych przepisów
oraz składników. Zdobyła „fartuch Masterchefa” za kuchnię tajską.

8.06 Czwartek g: 11.00

PORANNY WArSZTAT DLA MAM.

Śniadaniowe frykasy

OTO NOWY PORANNY CYKL DLA MAM i TATÓW Siedzisz w domu z małym dzieckiem ? Chcesz się rozerwać – niekoniecznie na placu zabaw? Zabierz ze sobą swoją pociechę, lub po prostu jeżeli masz luźniejszy dzień wpadnij na warsztaty! Dzieci zostaw pod naszym czujnym okiem i zrelaksuj się przy wspólnym, integrującym gotowaniu. W menu królować będą kanapki: SANDWICH Z PIECZONYM ROSTBEFEM, ZAPIEKANY A’LA CAPRICIOSA, SCHABOWE SZALEŃSTWO Z BURACZKAMI I CHILLI, SZYNKOWA BUŁA Z ANCHOIS oraz GRECKA KANAPKA Z GRILLOWANYM HALLOUMI. Spędź poranek razem z nami!

MAMY WOLNYCH 12 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 160 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Manuela Gołąb - przygotowuje potrawy autentyczne, korzysta z oryginalnych przepisów
oraz składników. Zdobyła „fartuch Masterchefa” za kuchnię tajską.

8.06 Czwartek g: 18.00

GOTOWANIE OD PODSTAW CZĘŚĆ III

Wołowina, wieprzowina, jagnięcina, kaczka

Na trzecim spotkaniu naszego cyklu podejmujemy mięsny temat. Nauczymy Was jak obchodzić się z wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i kaczką. Nauczycie się jak smażyć, piec i dusić. Poznacie przepisy na pasztet z porto, polędwicę wellington, pierś kaczki w sosie pomarańczowym, kotleciki jagnięce z crustem rozmarynowym i steki wołowe z masłem anchovies. Dodatkami będą zielona sałata z agrestem, smażona botwinka z granatem, pilaf z kaszy oraz puree ziemniaczane z szałwią i pasternakiem.

170 ZŁ 1 SPOTKANIE/ 600 zł CAŁOŚĆ ( 4 SPOTKANIA )

MAMY WOLNYCH 12 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 170 zł*
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Tomasz Mitręga - filozof, podróżnik i wielbiciel warzyw. Pracował w restauracjach m.in. w Kanadzie, Wielkiej Brytanii i USA. Szef kuchni w Republice Słonecznej.

13.06 Wtorek g: 18.00

LETNIA KUCHNIA WEGAŃSKA

Letnie przepisy na zdrowy obiad

Ina przygotowała dla Was całkiem  nowe, sezonowe menu.  Dowiecie się jak przygotować ROŚLINNY TWAROŻEK podany z chlebkiem z kasz oraz PASZTECIKI Z ZIELONEGO GORSZKU.  W roli dania głównego wystąpią CUKINIOWE BLINY Z MUSEM Z AWOKADO, FASZEROWANA PAPRYKA POD JAGLANYM SEREM oraz ZAPIEKANKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW, KALAREPY I ZIELONEGO GROSZKU. A na deser czekają na Was CYTRYNOWE BABECZKI Z RABARBAREM oraz JAGLANA TARTA BANANOWO – TRUSKAWKOWA.
Mniam!

ZAPISY NA LIŚCIE REZERWOWEJ

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 170 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ina Rybarczyk - fascynatka kuchni roślinnej, pozbawionej pszenicy i rafinowanego cukru. W swoich potrawach stawia na zdrowie i smak. truetastehunters.blospot.com.

20.06 Wtorek g: 18.00

SEZONOWA KUCHNIA POLSKA

Wiosenne wariacje na temat tradycyjnej kuchni

Opis zostanie wkrótce zamieszczony, ale może warto zaryzykować gdyż ...

ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 190 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Szymon Sławiński - kucharz z zawodu i pasji, pracował m.in. w Hotelu Ritz oraz u słynnego londyńskiego restauratora Alberta Roux. Właściciel Kuchni Autorskiej MODRA.

21.06 Środa g: 18.00

KUCHNIA BAŁKAŃSKA

Czorba, pogacza i bakława

Zapraszamy na wakacyjnie energetyczny warsztat z Neli. Poznajcie słoneczne Bałkany od kuchni.
Oprócz świetnej zabawy nauczymy was jak przygotować SAŁATĘ MNISIĄ z opiekanych papryk faszerowanych ogórkiem z pastą z bakłażana. Jedliście kiedyś pokrzywy? Jeżeli nie to właśnie jest ku temu okazja. Przed Wami CZORBA Z MŁODEJ POKRZYWY, którą podamy razem z ZAPIEKANKĄ Z CUKINII I MŁODYCH ZIEMNIAKÓW. Następnie POGACZA czyli chleb w kształcie słońca oraz KEBABCZETA, którą będziecie mogli zajadać w razem z PASTĄ CZOSNKOWO - ORZECHOWĄ. A na deser BAKŁAWA.

MAMY WOLNYCH 12 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 160 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Neli Dobreva - Bułgarka mieszkająca od 5 roku życia w Polsce. W kuchni wciąż poszukuje aromatycznie przyprawionych smaków dzieciństwa. Pasjonuje ją kuchnia bałkańska i śródziemnomorska.

22.06 Czwartek g: 18.00

GOTOWANIE OD PODSTAW CZEŚĆ IV

Labraks, sandacz, dorada

Witajcie na ostatnim spotkaniu z cyklu gotowania od podstaw. Na sam koniec zostawiliśmy sobie same frykasy czyli WIETNAMSKIE SPRING ROLLS Z KREWETKAMI W SOSIE ORZESZKOWYM, PIECZONEGO LABRAKSA marynowanego w MISO ze szczypiorkiem i limonką oraz SANDACZA smażonego na patelni w sosie szafranowym. Poznacie tajemnicę DORADY oraz sałatki z RAKÓW. Dowiecie się jak obchodzić się z produktem, jakie gatunki ryb wybierać do jakich potraw oraz jaki sposób obróbki zastosować żeby wasze dania zawsze wychodziły perfekcyjnie.

170 ZŁ 1 SPOTKANIE/ 600 zł CAŁOŚĆ ( 4 SPOTKANIA )

MAMY WOLNYCH 11 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 170 zł*
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Tomasz Mitręga - filozof, podróżnik i wielbiciel warzyw. Pracował w restauracjach m.in. w Kanadzie, Wielkiej Brytanii i USA. Szef kuchni w Republice Słonecznej.

27.06 Wtorek g: 18.00

KUCHNIA HISZPAŃSKA

Paella, churros i gaspaccio

Zabieramy was w podróż do słonecznej Hiszpanii.  Jeżeli do urlopu zostało Wam jeszcze trochę czasu, na tym warsztacie dostaniecie jego namiastkę. Zaczynamy orzeźwiającym GAZPACCIO pomidorowo – arbuzowym.  Na przystawkę zaproponujemy Wam sałatkę z KOPRU WŁOSKIEGO I POMARAŃCZY, a na danie główne – klasyk – PAELLA z CHORIZO I KREWETKAMI. Rozpieścimy się też przepysznymi CHURROS z cynamonem oraz KARMELOWĄ BEZĄ z owocami.
Wakacje czas zaczynać!

ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 180 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Agnieszka Jasińska - Finalistka Hell`s Kitchen Polska. Poszukuje ciągle nowych smaków, z którymi eksperymentuje w kuchni. Autorka bloga: www.kulinarnenawigacje.pl