Republika Słoneczna

HARMONOGRAM WARSZTATÓW

 

Warsztaty kulinarne dla entuzjastów i pasjonatów, dla zabieganych i dla tych którzy dopiero oswajają się z kuchnią, no i dla tych odpoczywających przy gotowaniu. Spędzimy miło i twórczo CZAS. Możemy upiec ciasto dla poprawy samopoczucia lub rozkoszować się wspólnie przygotowaną kolacją.

 

 

 

Tematyczne spotkania z zawodowcami to szkolenia gastronomiczne prowadzone przez doświadczonych szefów kuchni, które poszerzą i usystematyzują wiedzę w poszczególnych dziedzinach, rozwiną umiejętności niezbędne przy prowadzeniu kuchni dużej i małej.

 

6.11 Wtorek g: 18.00

POMYSŁ NA: DYNIA

Kreatywnie, szybko, smacznie

Warsztaty odwołąne z powodu nieuzbierania się grupy warsztatowej.

 

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 180 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ola Kopczyńska - lubi dania proste, szybkie i sezonowe. Prowadzi bloga www.dziekujeniegotuje.pl z myślą o tych, którzy nie lubią i nie potrafią gotować.

7.11 Środa g: 18.00

Wołowina dla poczatkujących

Steak i burger idealny

Chcesz rozpocząć przygodę z wołowiną ale zabrakło ci odwagi podjąć się tego samemu?
Zapraszamy na spotkanie, na którym nauczymy cię który rodzaj wołowiny nadaje się do konkretnych dań, jak wybrać najlepszy kawałek mięsa i wreszcie jak go odpowiednio przyrządzić i z czym podać. W menu zagoszczą - meksykańska zupa z MARYNOWANĄ wołowiną, grillowane STEAKI z serem feta z drożdżowym chlebkiem, STEAK sandwich z marmolada z czerwonej cebuli i truflowym mayo, Sałata Nicoise z PIECZONĄ wołowiną ,młodymi ziemniakami i zieloną fasolką, SOCZYSTY BURGER z domową słodką bułką. A na osłodę kremówka bostońska.

MAMY WOLNE 1 MIEJSCE

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 200 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Maciej Zieliński – kucharz z zawodu i zamiłowania. Szef kuchni polskich i brytyjskich restauracji, pracował  m.in. w poznańskiej restauracji Ratuszowa czy King’s Head Inn. Prywatnie miłośnik zimowych szaleństw.

8.11 Czwartek g: 18.00

KUCHNIA POLSKA: DZICZYZNA

Bażant, przepiórka, dzik czy królik?

Razem z Szymonem zapraszamy Was na spotkanie z dziczyzną. Pokażemy Wam od podstaw jak marynować i bejcować, doprawiać, dusić, szpikować, piec i smażyć różne rodzaje dziczyzny aby odwdzięczyły się wam niesamowitymi w smaku daniami, które – obiecujemy – będziecie mogli z łatwością powtórzyć u siebie w domu. W menu: zupa myśliwska, potrawka z królika z jałowcem i śliwkami, schab z dzika szpikowany słoniną, przepiórki z cebulą i rozmarynem otulone panchettą oraz bażant pieczony w sosie owocowym.

MAMY WOLNE 4 MIEJSCA

 

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 230 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Szymon Sławiński - kucharz z zawodu i pasji, pracował m.in. w Hotelu Ritz oraz u słynnego londyńskiego restauratora Alberta Roux. Właściciel Kuchni Autorskiej MODRA.

13.11 Wtorek g: 18.00

listopadowa gęsina

Podstawy obróbki, przygotowania i serwowania

Gęsina z roku na rok zdobywa coraz szersze grono wielbicieli,  zakładamy się, że po warsztacie staniecie się jednym z nich  Pod czujnym okiem Macieja, przygotujecie KRUPNIK na gęsinie, tradycyjne duszone gęsie ŻOŁĄDKI z domowymi szagówkami, pieczone gęsie UDA Z JABŁKAMI, CALVADOSEM I PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI, pieczoną PIERŚ W SOLI na modrej kapuście oraz PIEROGI z farszem z gęsiny i kaszy perłowej. Czekamy na Was.

MAMY WOLNE 1 MIEJSCE

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 230 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Maciej Zieliński – kucharz z zawodu i zamiłowania. Szef kuchni polskich i brytyjskich restauracji, pracował  m.in. w poznańskiej restauracji Ratuszowa czy King’s Head Inn. Prywatnie miłośnik zimowych szaleństw.

15.11 Czwartek g: 18.00

kuchnia bułgarska

Tikwenik czy giuwecz? Nie wiesz co to? Sprawdź sam!

Zapraszamy na rozgrzewające serce i żołądki spotkanie z Neli i jej magicznymi przepisami kuchni bułgarskiej. W menu znajdziecie: szpinakową zupę krem, domową pitę, giuwecz – sycący gulasz z wieprzowiny z papryką, bakłażanem, pomidorami, ziemniakami i ryżem, sałatkę z soczewicy i pieczonych warzyw, tikwenik czyli ciasto filo faszerowane dynią, miodem, cynamonem i orzechami a także zapiekany w blaszce krem karmelowy. Spotkanie polecamy jako remedium na jesienne słoty.

MAMY WOLNYCH 8 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 180 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Neli Dobreva - Bułgarka mieszkająca od 5 roku życia w Polsce. W kuchni wciąż poszukuje aromatycznie przyprawionych smaków dzieciństwa. Pasjonuje ją kuchnia bałkańska i śródziemnomorska.

19.11 Poniedziałek g: 18.00

WEGAŃSKIE ZDROWE SŁODYCZE II TERMIN

Dynia, czekolada i orzechy

Gotowi na jesienne słodkie szaleństwo poprawiające humor w deszczowe dni ? W menu znajdziecie: KORZENNE BROWNIE z dyni z orzechami, DYNIOWE SERNICZKI jaglane z makiem, JAGLANĄ TARTĘ czekoladowo-orzechowa z kawą, POMARAŃCZOWO-ORZECHOWĄ TARTĘ z dyni z prażony jabłkami, ciasteczka Z DYNI Z KAWĄ i masłem orzechowym,  dyniowe BATONIKI OWSIANE, ciasteczka brownie "ŚLIWKA W CZEKOLADZIE" oraz TRUFLE czekoladowo-orzechowe z awokado. MAMY WOLNYCH 8 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 190 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ina Rybarczyk - fascynatka kuchni roślinnej, pozbawionej pszenicy i rafinowanego cukru. W swoich potrawach stawia na zdrowie i smak. truetastehunters.blospot.com

23.11 Piątek g: 18.00

WINA ŚWIATA: WŁOCHY

Włoskie spotkanie winiarsko – kulinarne

Nie poddajecie się – włoskie wino jest najpopularniejszym warsztatem roku 2018!
Wypuszczamy go już ostatni raz w odświeżonymi propozycjami win i menu – kto się więc nie załapie niech żałuje.
W menu znajdziecie : BRUSCHETTĘ z tuńczykiem, pomidorami, mozzarellą buffala i bazylią podawaną w towarzystwie wina FRANCIACORTA, SARDYNKI w marynacie CYTRYNOWEJ z papryką w towarzystwie VENTO GRILLO,  ARANCINI z grzybami leśnymi serwowane razem z winem CUSTOZA,  LASAGNE a’la bolognese sparowane z winem PALAZZO MIO ROSSO, smak PANNA COTTY podkreśli MOSCATO. A na koniec selekcja serów i szynek popijanych CHIANTI. MAMAY WOLNYCH 6 MIEJSC

*1os. 200 zł, 2os. 2x190 zł

CZAS TRWANIA: 3 - 4 godziny
CENA: 200 zł*
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Łukasz Głowacki – Mistrz Sommelierów Polski Zachodniej 2015, od 10 lat zawodowo zajmuje się winem, posiada Court of Master Sommelier Certified, A.S.I. Diploma

28.11 Środa g: 18.00

WEGAŃSKA WIGILIA

Pomysły na świąteczny obiad

Na spotkaniu z Iną poznacie nowe przepisy na wegańskie, bezglutenowe dania bez dodatku rafinowanego cukru – możecie bez obaw o zdrowie i linię oddać się świętowaniu. W menu:  SMALEC Z FASOLIi z roślinnymi skwarkami podany z chlebkiem gryczanym, PASZTECIKI Z PIECZONYCH BURAKÓW i kaszy jaglanej, GALETTE Z BOCZNIAKAMI, orzechami włoskimi i szpinakiem, KOPYTKA Z CIECIERZYCY ze „śmietanowym” sosem pieczarkowym, domowe BEZGLUTENOWE ŁAZANKI z kapusta i grzybami, MAKOWIEC z jabłkiem i polewą orzechowo-pomarańczową i CYNAMONOWE CIASTO z soczewicy z bakaliami. MAMY WOLNYCH 7 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 190 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ina Rybarczyk - fascynatka kuchni roślinnej, pozbawionej pszenicy i rafinowanego cukru. W swoich potrawach stawia na zdrowie i smak. truetastehunters.blospot.com