Republika Słoneczna

HARMONOGRAM WARSZTATÓW

 

Warsztaty kulinarne dla entuzjastów i pasjonatów, dla zabieganych i dla tych którzy dopiero oswajają się z kuchnią, no i dla tych odpoczywających przy gotowaniu. Spędzimy miło i twórczo CZAS. Możemy upiec ciasto dla poprawy samopoczucia lub rozkoszować się wspólnie przygotowaną kolacją.

 

 

 

Tematyczne spotkania z zawodowcami to szkolenia gastronomiczne prowadzone przez doświadczonych szefów kuchni, które poszerzą i usystematyzują wiedzę w poszczególnych dziedzinach, rozwiną umiejętności niezbędne przy prowadzeniu kuchni dużej i małej.

 

20.10 Piątek g: 18.00

TAJEMNICE POLSKICH WIN

Kolacja połączona z degustacją win i wykładem na ich temat

Na warsztatcie będziecie mieli okazję spróbować polskich win m.in. Riesling z Winnicy Rodziny Krojcig, Cuvee Blanc z krakowskiej Winnicy Srebrna Góra oraz czerwone wino Rondo/ Regent z Winnicy Zadora. Do tego znakomitego towarzystwa dołączy Cydr Letni Kwaśne Jabłko oraz tradycyjny miód pitny. W menu natomiast znajdziecie TATAR ZE SWIEŻEGO ŚLEDZIA NA CHRUPIĄCEJ GRZANCE, TOSTY Z CHAŁKI z kozim twarożkiem i orzechami, BIGOS RYBNY, pasztet z fasoli z grzybami oraz PUSZYSTE KREMÓWKI Z OWOCAMI.
ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

*1 OSOBA 190 zł, 2 OSOBY 2x180 zł

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 190 zł *
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Łukasz Głowacki – Mistrz Sommelierów Polski Zachodniej 2015, od 10 lat zawodowo zajmuje się winem, posiada Court of Master Sommelier Certified, A.S.I. Diploma

24.10 Wtorek g: 18.00

RYBY W ROLI GŁÓWNEJ

Nauka przyrządzania rybnych dań od podstaw

Ryba to łatwizna! Boisz się filetowania, krojenia, smażenia? Ten warsztat jest dla Ciebie. Opowiemy Wam po czym poznać, że ryba jest świeża i pokażemy Wam przepisy m.in. na: GRAVLAX Z ŁOSOSIA z sosem mango, SANDACZA z pudrem cytrynowym, PSTRĄGA  smażonego z migdałami i kolendrą. Zwieńczeniem wieczoru będzie POLĘDWICA Z DORSZA z ziemniakami POMMSES DUCHESSE i salsą mango.

ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 180 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Andrzej Gołąbek – zawodowy kucharz, aktywny sportowiec i dietetyk.
Pracował w wielu renomowanych restauracjach m. in. w poznańskim Cymesie. Obecnie szef kuchni w Republice Róż.

7.11 Wtorek g: 18.00

TAJSKI STREET FOOD

Pad thai, szaszłyki satay i czerwone curry

Zapraszamy a warstat pachnący chilli, imbirem i trawa cytrynową. Na spotkaniu pokażemy Wam jak przygotować najpopularniejsze dania wprost z ulic tajskich miast. Pierwszy na liście znalazł się niezrównany PAD THAI z krewetkami i tamaryndowcem. następnie poznacie przepis na soczyste SZASZŁYKI SATAY z sosem orzechowym, podawane z tajskim SMAŻONYM RYŻEM z sosem rybym, jajkiem, porem i marchewką. Odrobiny pikanterii doda KREM Z DYNI z imbirem i pomarańczami oraz CZERWONE CURRY z kurczakiem i trawą cytrynową. A na koniec podacie NALEŚNIKI KOKOSOWE Z KREMEM KOKOSOWYM I MANGO.

ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 180 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Manuela Gołąb - przygotowuje potrawy autentyczne, korzysta z oryginalnych przepisów oraz składników. Zdobyła " fartuch Masterchefa " za kuchnię tajską.

14.11 Wtorek g: 18.00

KUCHNIA BUŁGARSKA

Jarskie przepisy na sycące dania

jesteście gotowi na kulinarną podróż? Przedstawimy wam kilka przepisów na przepyszne, bezmięsne dania kuchni bułgarskiej. Spotkanie rozpoczynamy od CZORBY z soczewicy oraz sycącej ZUPY Z POMIDORAMI I PIECZONĄ PAPRYKĄ. Przygotujecie GOŁABKI w liściach winogron i kapusty z nadzieniem ryżowym oraz MUSAKĘ z bakłażanów. Dodatkami do naszego jesiennego menu będą TIKWENIK czyli ciasto filo faszerowane DYNIĄ oraz klasyczna bułgarska POGACZA.

ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 170zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Neli Dobreva - Bułgarska mieszkająca od 5 roku życia w Polsce. W kuchni wciąż poszukuje aromatycznie przyprawionych smaków dzieciństwa. Pasjonuje ja kuchnia bałkańska i śródziemnomorska.

15.11 Środa g: 18.00

BABSKIE GOTOWANIE.

Dynia dla początkujących

Zapraszamy wszystkich dynio - maniaków na warsztaty! Jesień to najlepszy sezon na to zdrowe warzywo, warto więc się pospieszyć i wykorzystać go w pełni. Na warsztacie przygotujecie: KREM Z DYNI z mleczkiem kokosowym oraz KLASYCZNĄ ZUPĘ DYNIOWĄ, placuszki z dyni PO GÓRALSKU, rozgrzewające CURRY z dyni z orzechami, a także dyniowe GNOCCHI z szałwią. Słodkim zwieńczeniem wieczoru będą dyniowe MUFFINY i absolutnie wyjątkowe DYNIOWE CIASTO.

MAMY WOLNYCH 6 MIEJSC.

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 170 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ola Kopczyńska - lubi dania proste, szybkie i sezonowe. Prowadzi bloga www.dziekujeniegotuje.pl z myślą o tych, którzy nie lubią i nie potrafia gotować.

17.11 Piątek g: 18.00

WINIARSKI WIECZÓR HISZPAŃSKI

Degustacja wina i klasyczne hiszpańskie tapas

Spędź listopadowy piątek razem z nami i przyczyń się do rozkręcenia gorącej hiszpańskiej fiesty!

Na warsztacie będą czekać na was klasyczne tapas m.in. deska przystawek czyli oliwki, szynka serrano, ser manchego, suszone pomidory z pieczywem ala focaccia podana do wina Cava Brut z Katalonii, pęczak z krewetkami i chorizo w towarzystwie Verdejo z Ruedy czy meatballs po hiszpańsku z winem Toro Roble Tinto. A na deser proponujemy Crema Catalana popijane andaluzyjską Malagą. Oprócz świetnej zabawy i wyśmienitego jedzenia zapewniamy również solidną porcję winiarskiej wiedzy.

Nie może Was zabraknąć.

*1 OSOBA 190 zł, 2 OSOBY 2x180 zł

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 190 zł*
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Łukasz Głowacki – Mistrz Sommelierów Polski Zachodniej 2015, od 10 lat zawodowo zajmuje się winem, posiada Court of Master Sommelier Certified, A.S.I. Diploma

21.11 Wtorek g: 18.00

PIEROGI I KULEBIAKI

Niecodzienne aranżacje znanych przysmaków

Czy tak jak my uwielbiacie pierogi, kulebiaki, kołacze i strucle? Chcemy podzielić się z Wami naszą wiedzą z zakresu przygotowania tych pyszności. W menu: SMAŻONE pierożki SAMOSA Z ŁOSOSIEM I ZIEMNIAKAMI, pierogi z KASZA GRYCZANĄ,TWAROGIEM WĘDZONYM i sosem grzybowym oraz pierogi z BRYNDZĄ i wędzonym OSCYPKIEM. Przygotujecie również mini KOŁACZE RYBNE i dwa rodzaje KULEBIAKÓW,  z ryżem cytrynowym i łososiem oraz z dorszem wędzonym, porem i sosem ziołowo-winnym. Na deser STRUCLA MAKOWO - ORZECHOWA.

MAMY WOLNYCH 5 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 170 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Maciej Zieliński – kucharz z zawodu i zamiłowania. Szef kuchni polskich i brytyjskich restauracji, pracował  m.in. w poznańskiej restauracji Ratuszowa czy King’s Head Inn. Prywatnie miłośnik zimowych szaleństw.

22.11 Środa g: 18.00

Jesienna kuchnia wegańska II termin

Obiadowe inspiracje

Przygotowaliśmy dla Was prawdziwa wegańską ucztę. W menu CHLEBEK z ziaren,  SOCZEWICA z tahini i kuminem,  KASZA GRYCZANA z brunatnymi pieczarkami i JARMUŻEM,  KOPYTKA Z BURAKÓW z pesto pietruszkowym i wegańskim parmezanem, pieczone KOTLECIKI Z CIECIERZYCY I BATATA z sezamowym sosem z nerkowców,  PIZZA Z KASZY JAGLANEJ z pomidorkami koktajlowymi i awokado, CHAŁWOWO-CZEKOLADOWA TARTA z ciecierzycy oraz niebiańskie CIASTECZKA BANANOWE. Czy mamy jeszcze przekonywać, że warto być na tym spotkaniu?

ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 170 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ina Rybarczyk - fascynatka kuchni roślinnej, pozbawionej pszenicy i rafinowanego cukru. W swoich potrawach stawia na zdrowie i smak. truetastehunters.blospot.com.

23.11 Czwartek g: 18.00

DZICZYZNA

Dzik i sarna na talerzu

Opis pojawi się na stronie już wkrótce - prosimy o cierpliwość :)

ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 220 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Szymon Sławiński - kucharz z zawodu i pasji, pracował m.in. w Hotelu Ritz oraz u słynnego londyńskiego restauratora Alberta Roux. Właściciel Kuchni Autorskiej MODRA.

27.11 Poniedziałek g: 18.00

KUCHNIA ROŚLINNA - Wykład + wegański mini warsztat

Właściwości roślinnych potraw a budowanie odporności

Na spotkaniu porozmawiamy, w jaki sposób wzmocnić organizm i uniknąć chorób, zwłaszcza w tak trudnym, przejściowym okresie jesienno-zimowym. Przygotujemy także pyszne, roślinne potrawy, które pomogą nam zwiększyć naszą odporność i omówimy właściwości poszczególnych ich składnikó. W menu zagości orientalny krem z dyni z chlebkiem z kaszy jaglanej, kasza jaglana z burakami, ziołami i nasionami oraz jaglana tarta czekoladowo – orzechowa z kawą.
WEJŚCIE dla 1 osoby 200 zł/ dla 2 osób 380 zł

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 200 zł*
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Dr Katarzyna Krych, biolog molekularny, dietetyk. W swej pracy kieruje się holistycznym podejściem do zdrowia oraz Ina Rybarczyk, fascynatka kuchni roślinnej, pozbawionej pszenicy i rafinowanego cukru.

28.11 Wtorek g: 18.00

Światowe Swięta

Potrawy wigilijne z różnych stron świata

Zapraszamy wszystkie osoby poszukujące ciekawych inspiracji na świąteczne dania. Zaprezentujemy Wam kilka zagranicznych potraw, które mogą być wspaniałą alternatywą dla naszych tradycyjnych przysmaków. Na pierwszy ogień idzie PASZTET czyli klasyczna francuska przystawka. Ciekawą odmianą może się okazać HALASZLE, węgierska zupa rybna. Na danie główne proponujemy grecką WEPRZOWINĘ pieczoną z KASZTAMNAMI i DORSZz cytryną i ziołami w hiszpańskim sosie pomidorowym. A na deser przygotujecie odświętne meksykańskie CIASTO Z KONIAKIEM.

MAMY WOLNYCH 9 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 180 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Manuela Gołąb - przygotowuje potrawy autentyczne, korzysta z oryginalnych przepisów
oraz składników. Zdobyła „fartuch Masterchefa” za kuchnię tajską.

4.12 Poniedziałek g: 18.00

ŚWIĄTECZNE PODARKI

Pomysły na ręcznie robione, jadalne prezenty

Święta coraz bliżej! Jeżeli nie masz pomysłu na oryginalny prezent dla bliskich to własnie przychodzimy Ci z pomocą.Wspólnie przygotujemy: orientalny LABNEH w ziołach, włoskie BISCOTTI z koprem włoskim, KANDYZOWANY imbir, krem CIASTECZKOWY, naturalne OLIWY smakowe, pikantne orzeszki w przyprawach, aromatyczne RÓŻANE rahat lokum, pomidorowy jam z chilli, KISZONE cytryny oraz aksamitny AJERKONIAK. Każdy z uczestników wyjdzie z warsztatów z dziesieczioma gotowymi do podarowania prezencikami.

ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 180 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Agnieszka Jasińska - Finalistka Hell`s Kitchen Polska. Poszukuje ciągle nowych smaków, z którymi eksperymentuje w kuchni. Właścicielka bloga www.kulinarnenawigacje.pl

5.12 Wtorek g: 18.00

Świąteczne wypieki

Zimowy tort piernikowy i lekki tort śmietanowy

Na warsztacie nauczycie się sposobów przygotowania dwóch różnych rodzajów biszkoptów. Pokażemy Wam w jak wypiekać blaty aby nie martwić się o ich późniejsze równe krojenie. Poznacie techniki zaczesywania tortów czyli „czysty naked” oraz delikatnie „zaczesany naked”. Pod okiem Sylwii przygotujecie piernikowy tort na wilgotnym biszkopcie i masie waniliowej z serka philadelphia oraz lekki tort śmietankowy na każdą okazję.  Każdy z uczestników będzie przygotowywał swój własny wypiek.

MAMY WOLNYCH 7 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 180 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Sylwia Kwiatkiewicz - prowadzi pracownię cukierniczą Natural Bake Crafters w Poznaniu. Piecze zawodowo od 8 lat. Jej wypieki oparte są tylko na naturalnych składnikach.

11.12 Poniedziałek g: 18.00

WEGAŃSKIE WIGILIJNE SŁODKOŚCI

Najlepsze desery bez dodatku glutenu i rafinowanego cukru

Zapraszamy po nową porcję przepisów na cudownie zdrowe wypieki, które idealnie wpisują się w klimat nadchodzących świąt - rodzina i przyjaciele będą zachwyceni. W menu zagoszczą – PIERNIK z płatkami owsianymi oraz PIERNIK bananowy, MAKOWIEC z nasionami chia i śmietaną kokosową i makowiec z jabłkami i KARMELEM DAKTYLOWYM. A może macie ochotę na CIASTO BANANOWE z tahini i powidłami, jaglane MINISERNICZKI z dyniowo – orzechowym musem, dyniowe BABECZKI i orzechowe z czekoladą. A na koniec miękkie PIERNICZKI Z BATATÓW.

MAMY WOLNYCH 9 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 170 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ina Rybarczyk - fascynatka kuchni roślinnej, pozbawionej pszenicy i rafinowanego cukru. W swoich potrawach stawia na zdrowie i smak. truetastehunters.blospot.com