Republika Słoneczna

HARMONOGRAM WARSZTATÓW

 

Warsztaty kulinarne dla entuzjastów i pasjonatów, dla zabieganych i dla tych którzy dopiero oswajają się z kuchnią, no i dla tych odpoczywających przy gotowaniu. Spędzimy miło i twórczo CZAS. Możemy upiec ciasto dla poprawy samopoczucia lub rozkoszować się wspólnie przygotowaną kolacją.

 

 

 

Tematyczne spotkania z zawodowcami to szkolenia gastronomiczne prowadzone przez doświadczonych szefów kuchni, które poszerzą i usystematyzują wiedzę w poszczególnych dziedzinach, rozwiną umiejętności niezbędne przy prowadzeniu kuchni dużej i małej.

 

25.09 Wtorek g: 18.00

WOŁOWINA DLA POCZĄTKUJĄCYCH

Steak i burger idealny

Gotowy na rozpoczęcie pysznej przygody z wołowiną? Zapraszamy na spotkanie, na którym nauczymy cię wszystkiego o rodzajach wołowiny, jak wybierać najlepsze kawałki mięsa, jak je odpowiednio przyrządzić i z czym podać. W menu zagoszczą - meksykańska zupa z MARYNOWANĄ wołowiną, grillowane STEAKI z serem feta z drożdżowym chlebkiem, STEAK sandwich z marmolada z cebuli i truflowym mayo, sałata Nicoise z PIECZONĄ wołowiną i młodymi ziemniakami, SOCZYSTY BURGER z domową słodką bułką. A na osłodę kremówka bostońska.

ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 200 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Maciej Zieliński – kucharz z zawodu i zamiłowania. Szef kuchni polskich i brytyjskich restauracji, pracował  m.in. w poznańskiej restauracji Ratuszowa czy King’s Head Inn. Prywatnie miłośnik zimowych szaleństw.

27.09 Czwartek g: 18.00

KUCHNIA WEGAŃSKA

Sycąca rośłinna uczta

Ina i jej roślinne przepisy polecają się na obiad dla głodomorów. Menu otwieramy chlebkiem JAGLANYM Z DYNIĄ serwowanym z pastą z BIAŁEJ FASOLI, orzechów włoskich i tymianku oraz orientalną czerwoną SOCZEWICĄ z pieczoną dynią. Pieczony BATAT z awokado, tahini i prażoną ciecierzycą z pewnością nasyci wasze brzuchy. Będziecie mieć jeszcze miejsce na KASZĘ GRYCZANĄ ZE ŚMIETANOWYM SOSEM pieczarkowym i TEMPEH lub BURGERY jaglane z suszonymi pomidorami i orzechowym sosem? Na dokładkę: tarta CZEKOLADOWO – CHAŁWOWA z ciecierzycy i ciasteczka BANANOWE.MAMY WOLNYCH 6 MIEJSC 

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 190 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ina Rybarczyk - fascynatka kuchni roślinnej, pozbawionej pszenicy i rafinowanego cukru. W swoich potrawach stawia na zdrowie i smak. truetastehunters.blospot.com

28.09 Piątek g: 18.00

WINA ŚWIATA: WŁOCHY

Włoskie spotkanie winiarsko – kulinarne

Zapraszamy na jeden z najpopularniejszych warsztatów winiarskich w odświeżonej odsłonie. Poza degustacją wybornych trunków czekać będzie na was mini warsztat kulinarny. W menu znajdziecie: BRUSCHETTĘ z tuńczykiem, pomidorami i mozzarellą w towarzystwie wina FRANCIACORTA, VERRINES z tatarem z mango i limonkowym orecchiette z winem CATARATTO SICILIANE, ARANCINI z grzybami leśnymi serwowane razem z CUSTOZZA, CANELLONI a’la bolognese sparowane z winem VALPOLICELLA, PANNA COTTĘ z MOSCATO oraz  selekcję serów i szynek popijanych CHIANTI. Serdecznie zapraszamy. ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

* 1 osoba 200 zł/ 2 osóby 2x190 zł

CZAS TRWANIA: 3 - 4 godziny
CENA: 200 zł*
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Łukasz Głowacki – Mistrz Sommelierów Polski Zachodniej 2015, od 10 lat zawodowo zajmuje się winem, posiada Court of Master Sommelier Certified, A.S.I. Diploma

2.10 Wtorek g: 18.00

KUCHNIA WŁOSKA

Domowy makaron, risotto i ravioli

W menu zagoszczą RAVIOLO CON UOVO czyli włoski pierożek z płynnym żółtkiem ricottą i parmezanem  podawany z palonym masłem szałwiowym, domowe PAPARDELLE z pesto ROSSO czyli pesto ze świeżych ziół, makaron TAGLIATELLE z sosem PUTTANESCA, RISOTTO z grzybami oraz TIRAMISU. Nic dodać, nic ująć – po prostu nie może Was zabraknąć.

ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 190 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ewelina Brodnicka – chef kuchni i dziennikarka. Właścicielka szkoły gotowania. Podróżuje po świecie i uczy się oryginalnych przepisów z dalekich krajów. ”Pichconko.pl"

3.10 Środa g: 18.00

JESIEŃ W WIETNAMIE

Klasyczne dania w odświeżonej odsłonie

Zapraszamy na warsztat kuchni wietnamskiej. Poznacie na nim przepisy na kultowe już danie street foodu czyli bagietkę BANH MI ze stekiem z trawą cytrynową, pikantnym majonezem i piklami. Przygotujecie NEM HAI SAN czyli sajgonki z owocami morza oraz RAU MUONG XAO szpinak wodny smażony z chilli, czosnkiem oraz kiełkami. Dowiecie się jak przyrządzić makaron sojowy z KACZKĄ, orzechami i świeżymi ziołami. Spotkanie zamknie deser z tapioki, mleka kokosowego i egzotycznych owoców.

MAMY WOLNYCH 7 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 190 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Manuela Gołąb - kucharz z pasji. Jej miłość do gotowania zrodziła się podczas podróży po całym świecie. Zdobytą wiedzę wykorzystuje podczas warsztatów kulinarnych www.facebook.com/manuodkuchni

11.10 Czwartek g: 18.00

jarzynovy comfort food

Roślinne przepisy Dominiki Wójciak

Wykorzystując sezonowe, jesienne warzywa poznacie techniki, które pozwolą wam budować przede wszystkim SMACZNE roślinne dania. Nauczycie się jak je przyrządzać by częściej gościły w waszej kuchni. Poznacie sprawdzone receptury na dania, które możecie przygotować z wyprzedzeniem i podyskutujecie o planowaniu jadłospisu i jego zaletach W MENU: caponata z cukinii ze słonecznikiem, expresowa, dwuskładnikowa zupa ogórkowa , pulpeciki z ciecierzycy w aromatycznym sosie pomidorowym z dyniowym makarononem, ekspresowe batony z daktyli (chałwowe, fistaszkowe i o smaku „nutelli”). MAMY WOLNYCH 12 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 230
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Dominika Wójciak – wyróżniona przez samego Gordona Ramsay’a zwyciężczyni III edycji programu Master Chef. Autorka bestsellerowych książek kucharskich. W kuchni udowadnia, że warzywo to nie tylko dodatek. Uwielbia zapach prażonego kuminu.

15.10 Poniedziałek g: 18.00

Wołowina dla poczatkujących II TERMIN

Steak i burger idealny

Gotowi na rozpoczęcie pysznej przygody z wołowiną? Zapraszamy na spotkanie, na którym nauczymy cię wszystkiego o rodzajach wołowiny, jak wybierać najlepsze kawałki mięsa, jak je odpowiednio przyrządzić i z czym podać. W menu zagoszczą - meksykańska zupa z MARYNOWANĄ wołowiną, grillowane STEAKI z serem feta z drożdżowym chlebkiem, STEAK sandwich z marmolada z cebuli i truflowym mayo, sałata Nicoise z PIECZONĄ wołowiną i młodymi ziemniakami, SOCZYSTY BURGER z domową słodką bułką. A na osłodę kremówka bostońska.

MAMY WOLNYCH 7 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 200 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Maciej Zieliński – kucharz z zawodu i zamiłowania. Szef kuchni polskich i brytyjskich restauracji, pracował  m.in. w poznańskiej restauracji Ratuszowa czy King’s Head Inn. Prywatnie miłośnik zimowych szaleństw.

16.10 Wtorek g: 18.00

ABC BEZY

Od jajka do ciasta

Nigdy nie przyrządzaliście a bardzo byście chcieli?  A może próbujecie ale jakoś nie wychodzi? Zapraszamy na spotkanie oko w oko z kapryśną bezą. Na warsztacie nauczymy Was podstawowych zasad wypieku bez, dowiecie się jak odpowiednio dobrać proporcję ilości cukru do białka jaj, poznacie odpowiedni tajniki wypiekania bezy mokrej i suchej oraz kształtowania płatów bezowych tortowych. Na bazie zdobytej wiedzy zrobimy w całości tort DACQUOISE z delikatną masą oraz karmelizowanymi orzechami i daktylami oraz MINI PAVLOVĄ. Słodko zapraszamy.

MAMY WOLNE 3 MIEJSCA

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 200 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Sylwia Kwiatkiewicz - prowadzi pracownię cukierniczą Natural Bake Crafters w Poznaniu. Piecze zawodowo od 8 lat. Jej wypieki oparte są tylko na naturalnych składnikach.

18.10 Czwartek g: 18.00

DOMOWE WYROBY BEZ CHEMII

Chleb, krakersy i inne dodatki

Konserwanty i polepszacze zalewają rynek. Mamy na to radę! Pod okiem Agnieszki nauczymy Was jak przetwarzać zdrowe produkty w domowe wyroby bez chemii. Upieczecie chleb na otrębach z całą masą ziół oraz przygotujecie domowe podpłomyki. Z maślanki wyczarujecie domowy biały twaróg. Przekonacie się, że smalec może być wegański i smakować tak, jak ten na słoninie. Przygotujecie aksamitny orzechowy majonez. Przygotujecie pikantny dżem z cebuli. Macie dość sklepowego mleka roślinnego z dodatkami? Razem zrobimy domowe mleko sojowe. Wszystko zakończymy wspólną biesiadą w tradycyjnym domowym klimacie.

MAMY WOLNYCH 11 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 190 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Agnieszka Jasińska - finalistka Hell`s Kitchen Polska. Poszukuje ciągle nowych smaków, z którymi eksperymentuje w kuchni. Właścicielka bloga www.kulinarnenawigacje.pl

19.10 Piątek g: 18.00

PIWNE TAJEMNICE

Warsztat wiedzy i degustacji piwa

Zapraszamy piwomaniaków na warsztat degustacyjny. Na spotkaniu poznacie ciekawe gatunki piw, sztukę degustacji, doboru szkła, przejdziecie szybki kurs poprawnego nalewania piwa do pokali. Poznacie piwne ciekawostki, których Julita ma w rękawie bez liku! Na koniec zaprezentujemy wam sprzęt do własnoręcznego warzenia tego zacnego trunku. Będziemy pracować zarówno z piwami koncernowymi jak i piwami rzemieślniczymi m.in. lambikiem, orzeźwiającym waizenem, mocno goryczkową IPĄ, piwem deserowym i specjalnie wyselekcjonowaną niespodzianką wieczoru.

CZAS TRWANIA: 2 - 2,5 godziny
CENA: 160 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Julita Góźdź - Kowalska – od 15 lat zgłębia tajniki piwnej wiedzy, oprowadzała wycieczki po jednym z większych poznańskich browarów, prowadzi warsztat dla początkujących jak i wytrawnych piwoszy, podróżując po świecie poszukuje piwnych białych kruków.

24.10 Środa g: 18.00

WEGAŃSKIE ZDROWE SŁODYCZE

Dynia, czekolada i orzechy

Gotowi na jesienne słodkie szaleństwo poprawiające humor w deszczowe dni ? W menu znajdziecie: KORZENNE BROWNIE z dyni z orzechami, DYNIOWE SERNICZKI jaglane z makiem, JAGLANĄ TARTĘ czekoladowo-orzechowa z kawą, POMARAŃCZOWO-ORZECHOWĄ TARTĘ z dyni z prażony jabłkami, ciasteczka Z DYNI Z KAWĄ i masłem orzechowym,  dyniowe BATONIKI OWSIANE, ciasteczka brownie "ŚLIWKA W CZEKOLADZIE" oraz TRUFLE czekoladowo-orzechowe z awokado. ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 190 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ina Rybarczyk - fascynatka kuchni roślinnej, pozbawionej pszenicy i rafinowanego cukru. W swoich potrawach stawia na zdrowie i smak. truetastehunters.blospot.com

25.10 Czwartek g: 18.00

WOŁOWINA DLA ZAAWANSOWANYCH

Poliki wołowe, rolada z łaty, whiskey steak

Smakosze wołowiny i jej absolutni miłośnicy proszeni na warsztat! Pod okiem Macieja przeistoczycie się w szefów kuchni! Oprócz nauki prawidłowej obróbki mięsa, wiedzy o jego rodzajach poznacie też nieocenione tipy i wskazówki dotyczące jego przygotowania. W menu -  Tajska zupa z wołowiną i makaronem udon, WHISKEY STEAK z rostbefu z sałatą Cesar, DUSZONE POLIKI wołowe w czerwonym winie, PIECZONA SZARPANA WOŁOWINA z sałatką imbirową i słodką chałką, ROLADA Z ŁATY WOŁOWEJ nadziewana  oliwkami, anchovis i pecorino. Na osłodę Kremówka bostońska. ZAPISY NA LIŚCIE REZERWOWEJ

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 220 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Maciej Zieliński – kucharz z zawodu i zamiłowania. Szef kuchni polskich i brytyjskich restauracji, pracował  m.in. w poznańskiej restauracji Ratuszowa czy King’s Head Inn. Prywatnie miłośnik zimowych szaleństw.