Republika Słoneczna

COOKING WORKSHOPS | schedule

COOK AND RELAX - culinary workshops for enthusiasts. Be creative and have fun doing it. Bake a cake to boost your spirits or enjoy an evening meal prepared together with others.


CUISINE FOR THE INSIGHTFUL - thematic meetings with professionals. Culinary training by experienced chefs to improve and reinforce your knowledge as well as to develop your cooking skills (regardless of your experience!).

13.09 Piątek g: 18.00

KUCHNIA WŁOSKA

Pasta fresca

Kuchnia włoska  to jedna z najbardziej aromatycznych kuchni świata, mająca historię równie długą i wspaniałą, jak sam kraj. Pachnąca bazylią i słodkimi pomidorami, czaruje smakiem i zachwyca wyglądem. Czerpiąc z tak bogatego źródła, pragniemy zaprosić Was do wspólnej zabawy. Pod czujnym okiem Agnieszki, przygotujecie tradycyjny posiłek włoski, składający się z tradycyjnych dań kuchni włoskiej. A na koniec przygotujecie wyśmienity deser! Będzie radośnie, kolorowo, a przede wszystkim smacznie! W menu: TORTINO DI MELANZANE- LASAGNE Z BAKŁAŻANA, TAGLIATELLE Z KULKAMI MIĘSNYMI, RAVIOLI ZE SZPINAKIEM, TIRAMISU. MAMY WOLNYCH 12 MIEJSC.

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 200 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Agnieszka Jasińska - finalistka Hell`s Kitchen Polska. Poszukuje ciągle nowych smaków, z którymi eksperymentuje w kuchni. Właścicielka bloga www.kulinarnenawigacje.pl

17.09 Wtorek g: 18.00

KUCHNIA WIETNAMSKA

Jesienna klasyka gatunku

Zapraszamy na spotkanie. W menu znajdziecie: ZUPĘ  PHO czyli aromatyczny wietnamski wywar w wersji z klopsikami, marynowanym czosnkiem, chilli i świeżymi ziołami oraz kiełkami, FRESH ROLLS z krewetką, mango , ogórkiem, mietą i kolendrą z wietnamskim sosem orzechowym, NEM LUI szaszłyki wieprzowe z domowymi piklami z marchewki i kalarepy świeżymi ziołami z sosem kolendrowym podane w bagietce, BUN CHA - klasyka wietnamskiego street foodu czyli grillowany i marynowany boczek z makaronem  vermiceli i tradycyjnym wietnamskim sosem nuoc cham oraz DUCK STIR FRY - kaczkę smażonę w paście z tamaryndowca z liśmi kaffiru, trawą cytrynową i sosem ostrygowym. MAMY WOLNYCH 12 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 200 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Manuela Gołąb - kucharz z pasji. Jej miłość do gotowania zrodziła się podczas podróży po całym świecie. Zdobytą wiedzę wykorzystuje podczas warsztatów kulinarnych www.facebook.com/manuodkuchni

24.09 Wtorek g: 18.00

KNIFE SKILLS

Techniki posługiwania się nożem

Nauczymy was technik krojenia nożem głównym - od plasterków ( vichy ) do cieniutkich paseczków ( julienne ). Pokażemy wam jak prawidłowo kroić, siekać i szatkować w stylu kuchni francuskiej. Z otrzymanych składników przygotujemy:  ANGIELSKĄ ZUPĘ CEBULOWĄ z razową grzanką i cheddarem, PORK CHOP WIEPRZOWY z kością z ziemniakami parmentiere i ratatoullie, STEK WOŁOWY z sosem Danie, domowymi  pieczonymi frytkami i sałatka z kiszonego ogórka ,rzodkiewki i kalarepy, smażony filet z dorady na kaszy jęczmiennej z salsą z kiszonego ogórka i prażonych orzechów, BURGER WOŁOWY Z KIMCHI z czerwonej kapusty, buraka i chilli ,jabłkiem i sałatą lodową oraz CREPES SUZETTE z filetowanymi pomarańczami. MAMY WOLNYCH 12 MIEJSC.

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 200 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Maciej Zieliński – kucharz z zawodu i zamiłowania. Szef kuchni polskich i brytyjskich restauracji, pracował  m.in. w poznańskiej restauracji Ratuszowa czy King’s Head Inn. Prywatnie miłośnik zimowych szaleństw.

8.10 Wtorek g: 18.00

KUCHNIA INDYJSKA

Rozgrzewające propozycje na jesienne wieczory

Zapraszamy na warsztat pełen orientalnych smaków i aromatów. Dajcie się uwieść smakom Indii.
W menu: PARATHA NAAN chlebek z Pendżabu, kurczak TANDOORI, ryż BIRYANI, JAGNIĘCE klopsiki z kaszmiru ze śliwkami, TIKKA MASALA z chlebkiem CHAPATI, a na deser słodkie SZAFRANOWE LASSI i MARCHEWKOWE CYGARETKI.
MAMY WOLNYCH 12 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 200 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Maciej Zieliński – kucharz z zawodu i zamiłowania. Szef kuchni polskich i brytyjskich restauracji, pracował  m.in. w poznańskiej restauracji Ratuszowa czy King’s Head Inn. Prywatnie miłośnik zimowych szaleństw.

15.10 Wtorek g: 18.00

KUCHNIA WEGAŃSKA

DYNIA

Gotowi na jesienne dyniowe szaleństwo poprawiające humor w deszczowe dni ? W menu znajdziecie: HUMMUS DYNIOWY podany z RÓŻOWYM CHLEBKIEM jaglanym, PIECZONĄ DYNIĘ hokkaido z komosą ryżową i pistacjami, KOPYTKA DYNIOWE z pesto bazyliowym i WEGAŃSKIM PARMEZANEM, GALLETE czyli rustykalna tartę z sosem „śmietanowym” i dynią, BURGERY Z CIECIERZYCY i dyni z sezamowym sosem, MAKARON Z MUSEM Z PIECZONEJ DYNI i orzechów włoskich, PLACKI DYNIOWE Z KASZĄ JAGLANĄ i sosem z awokado oraz ORZECHOWO-POMARAŃCZOWĄ TARTĘ Z DYNI Z PRAŻONYMI JABŁKAMI.

MAMY WOLNYCH 8 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 200 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ina Rybarczyk - fascynatka kuchni roślinnej, pozbawionej pszenicy i rafinowanego cukru. W swoich potrawach stawia na zdrowie i smak. truetastehunters.blospot.com