Republika Słoneczna

HARMONOGRAM WARSZTATÓW

 

Warsztaty kulinarne dla entuzjastów i pasjonatów, dla zabieganych i dla tych którzy dopiero oswajają się z kuchnią, no i dla tych odpoczywających przy gotowaniu. Spędzimy miło i twórczo CZAS. Możemy upiec ciasto dla poprawy samopoczucia lub rozkoszować się wspólnie przygotowaną kolacją.

 

 

 

Tematyczne spotkania z zawodowcami to szkolenia gastronomiczne prowadzone przez doświadczonych szefów kuchni, które poszerzą i usystematyzują wiedzę w poszczególnych dziedzinach, rozwiną umiejętności niezbędne przy prowadzeniu kuchni dużej i małej.

 

8.07 Środa g: 18.00

WIOSENNA KUCHNIA TAJSKA

Orientalny obiad pełen warzyw i świeżych ziół

Witamy na kolejnej odsłonie warsztatów kuchni tajskiej, tym razem przygotujemy potrawy lekkie, zielone, pełne świeżych chrupiących warzyw i owoców. Warsztat idealny na rozpoczęcie wiosennego sezonu. W menu znajdziecie: sałatkę z wołowiną, warzywami, dressingiem z limonki i sosu rybnego posypaną prażonym sezamem (opcja wegańska z tofu ), tajski bulion z kolendrą, chilli, dymką   makaronem ryżowym i sosem rybnym, zielone tajskie curry, które przygotujemy sami od podstaw, orientalnego chrupiącego  kurczaka z sezamem, Pad thai z tofu z sosem z tamaryndowca oraz mango sticky rice świeży i delikatny deser tajski z mango i ryżu gotowanego w mleku kokosowym. ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 200 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Manuela Gołąb - kucharz z pasji. Jej miłość do gotowania zrodziła się podczas podróży po całym świecie. Zdobytą wiedzę wykorzystuje podczas warsztatów kulinarnych www.facebook.com/manuodkuchni.

14.07 Wtorek g: 18.00

KUCHNIA WEGAŃSKA NA WIOSNĘ

Niech Moc warzyw będzie z Wami!

Brak Ci pomysłu na wiosenne obiady? Wpadnij do nas po garść inspiracji. W menu znajdziesz: HUMMUS z pieczoną marchewką na BEZGLUTENOWYCH PODPŁOMYKACH, krem z ZIELONEGO GROSZKU z prażoną ciecierzycą, SPRING ROLLSY Z WARZYWAMI, marynowanym tofu i orientalną pastą z awokado, KOMOSĘ RYŻOWĄ NA ZIELONO z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, pieczone BATATY Z GUACAMOLE, pesto bazyliowym i sosem tahini, jaglane KOPYTKA ZE SZPINAKIEM i pesto buraczanym oraz iasto MARCHEWKOWE Z BAKALIAMI z musem kokosowym. MAMY WOLNYCH 7 MIEJSC.

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 200 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ina Rybarczyk – trener kulinarny, fotograf oraz joginka prowadząca na co dzień blog truetastehunters.com, na którym propaguje zdrową, wegańską, pozbawioną glutenu i cukru kuchnię.
Na swoim koncie ma książki kucharskie "Łowcy smaków" i "Łowcy smaków. Cztery pory roku".

16.07 Czwartek g: 18.00

KUCHNIA INDYJSKA

Wyrusz w kulinarną podróż już dziś

Przygotowaliśmy dla Was nowe propozycje dań, które zaskoczą Was swoim smakiem i łatwością przygotowania. Wszystkie potrawy są bezglutenowe  W menu: KERALA CURRY rybne z tamaryndrowcem, ZIEMNIAKI w przyprawie PANCH PHORAN, pakora warzywna z RAITĄ OGÓRKOWĄ I GRANATEM, CORMA KURCZAK w migdałach z aromatycznym RYŻEM PILAF, ROGAN JOSH I placki z CIECIERZYCY –CHEELA, KHEER pudding ryzowy i MANGO LASSI.

MAMY WOLNYCH 7 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 210 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Maciej Zieliński – kucharz z zawodu i zamiłowania. Szef kuchni polskich i brytyjskich restauracji, pracował  m.in. w poznańskiej restauracji Ratuszowa czy King’s Head Inn. Prywatnie miłośnik zimowych szaleństw.

28.07 Wtorek g: 18.00

kuchnia bliskowschodnia

Izrael, Liban, Maroko, Turcja

Zapraszamy na spotkanie z orientalną kuchnią bliskiego wschodu, odbędziemy kulinarna wyprawę do słonecznego Izraela i przygotujemy najpopularniejsze dania HUMMUS, BABA GHANOUSH oraz soczyste FALAFELE w domowej PICIE. Liban przywita nas przepisem na sałatkę FATTOUSH z tradycyjnym chlebkiem MANOUSH, a Maroko sałatką TABOULEH z kaszą bulgur cytrynowym dressingiem i owocami grantu. Na danie główne przygotujemy JAGNIĘCĄ SHOARMĘ a na deser BAKLAVĘ. Dwa ostatnie dania to frykasy prosto z Turcji. Serdecznie zapraszamy. MAMY WOLNYCH 9 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 200 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Manuela Gołąb - kucharz z pasji. Jej miłość do gotowania zrodziła się podczas podróży po całym świecie. Zdobytą wiedzę wykorzystuje podczas warsztatów kulinarnych www.facebook.com/manuodkuchni

13.08 Czwartek g: 18.00

POMYSŁ NA: STEK

Wołowina, jagnięcia, halibut

Zapraszamy na spotkanie z Maciejem Zielińskim i jego stekami. Na spotkaniu oprócz nauki obróbki mięsa, wiedzy o jego rodzajach poznacie nieocenione tipy i wskazówki dotyczące jego przygotowania. Zajęcia będą odpowiednie dla początkujących jak i bardziej zaawansowanych uczestników. W menu: Stek jagnięcy z masłem cytrynowo – miętowym oraz puree z zielonym groszkiem, wołowy stek pie i pikle z modrej kapusty, grillowany pork chop stek glazurowany miodem i czosnkiem z pieczonymi ziemniakami, stek z antrykotu z masłem cafe de paris i smażonymi warzywami, stek z halibuta z panierowanymi krewetkami i sosem maślanym oraz treacle tart z sosem waniliowym. MAMY WOLNYCH 12 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 250 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Maciej Zieliński – pracował m.in. W poznańskiej restauracji ratuszowa jako szef kuchni. Umiejętności kulinarne doskonalił m.in w Wielkiej Brytanii w restauracji King’s Head Inn, zdobywając dla niej tytuły i wyróżnienia kulinarne. Prowadzi warsztaty od 2012, a w 2017 roku został szefem kuchni Republiki Słonecznej.