Republika Słoneczna

HARMONOGRAM WARSZTATÓW

 

Warsztaty kulinarne dla entuzjastów i pasjonatów, dla zabieganych i dla tych którzy dopiero oswajają się z kuchnią, no i dla tych odpoczywających przy gotowaniu. Spędzimy miło i twórczo CZAS. Możemy upiec ciasto dla poprawy samopoczucia lub rozkoszować się wspólnie przygotowaną kolacją.

 

 

 

Tematyczne spotkania z zawodowcami to szkolenia gastronomiczne prowadzone przez doświadczonych szefów kuchni, które poszerzą i usystematyzują wiedzę w poszczególnych dziedzinach, rozwiną umiejętności niezbędne przy prowadzeniu kuchni dużej i małej.

 

13.11 Środa g: 18.00

SEZON NA GĘSINĘ

Idzie nowe

Wykorzystajcie sezon na gęsinę w pełni i przyjdzie na spotkanie, na którym pokażemy wam kilka sposobów przyrządzenia gęsiny w nowatorskim i nowoczesnym stylu. Wszystkich głodnych wrażeń - zapraszamy
W menu: wietnamska zupa PHO Z PIECZONĄ GESIĄ i makaronem ryżowym, TATAR Z GĘSINY z razową bagietką i domowymi piklami, BURGER Z GĘSINĄ z piklami z modrej kapusty, RAVIOLI z pieczona gęsiną, śliwką i DEMI GLACE Z PORTO oraz GĘSIA PIERŚ PIECZONA W SOLI.

MAMY WOLNYCH 12 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 210 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Maciej Zieliński – kucharz z zawodu i zamiłowania. Szef kuchni polskich i brytyjskich restauracji, pracował  m.in. w poznańskiej restauracji Ratuszowa czy King’s Head Inn. Prywatnie miłośnik zimowych szaleństw.

14.11 Czwartek g: 19.00

KUCHNIA MEKSYKAŃSKA

Fiesta!

Zapraszamy wielbicieli pikantnych przypraw, soczystych mięs i gorącej atmosfery na nasze meksykańskie gotowanie. W menu zagoszczą:  GRANDOS NACHOS Z WOŁOWINĄ, SOSEM SEROWYM I GUACAMOLE, zapiekana QUESADILLA z WOŁOWINĄ, OSTRY KREM KUKURYDZIANY z prażoną kukurydzą i kolendrą, WOLNO DUSZONA WOŁOWINA ze świeżą sałatką pico de gallo, CHRUPIĄCE TACO z warzywną faji tą, DOMOWE LODY KOKOSOWE Z ANANASEM, LIMONKĄ I CHILLI oraz ROZGRZEWAJĄCA MARGHERITA.

ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 200 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Manuela Gołąb - kucharz z pasji. Jej miłość do gotowania zrodziła się podczas podróży po całym świecie. Zdobytą wiedzę wykorzystuje podczas warsztatów kulinarnych www.facebook.com/manuodkuchni

19.11 Wtorek g: 18.00

W ROLI GŁÓWNEJ: BURGER

Od mięsa po bułkę

Na spotkaniu opowiemy Wam jak wybrać odpowiednie mięso i jak je przygotować, pokażemy jak skomponować odpowiednie mieszanki przypraw, wykonacie samodzielnie bułki, sosy chutney oraz ketchup.
W menu: BURGER WOŁOWY z chutney z białej cebuli, serem cheddar i warzywami, BURGER WOŁOWY z pleśniowym serem oraz piklami z czerwonej kapusty, BURGER CIELĘCY z miętą, sosem chipotle  i marmoladą z czerwonej cebuli, BURGER Z BIAŁEJ RYBY z sosem Mary Rose i salsą z awokado oraz  BURGER Z MARCHEWKI PIECZONEJ, BOBU I CIECIERZYCY z jogurtowym sosem Tahiti.

MAMY WOLNYCH 9 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 200 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Maciej Zieliński – kucharz z zawodu i zamiłowania. Szef kuchni polskich i brytyjskich restauracji, pracował  m.in. w poznańskiej restauracji Ratuszowa czy King’s Head Inn.

21.11 Czwartek g: 18.00

KUCHNIA ŚLĄSKA

Klasyczny obiad na niedzielę

Po raz pierwszy w Słonecznej historii warsztatowej zapraszamy na spotkanie z kuchnią śląską.
Pod okiem Agnieszki przygotujecie sycący i pokrzepiający listopadowy śląski obiad.
W menu znajdziecie:
TATAR ZE ŚLEDZIA z jabłkiem i chrzanem , ŻUREK ŚLĄSKI NA ZAKWASIE , KLUSKI śląskie z ROLADĄ mieloną  oraz SZTRUDEL JABŁKOWY z solonym karmelem.

MAMY WOLNYCH 8 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 200 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Agnieszka Jasińska - finalistka Hell`s Kitchen Polska. Poszukuje ciągle nowych smaków, z którymi eksperymentuje w kuchni. Autorka bloga www.kulinarnenawigacje.pl

22.11 Piątek g: 18.00

WINA ŚWIATA: CZECHY

Spotkanie winiarsko – kulinarne

Zapraszamy na spotkanie. Poza degustacją wybornych trunków i dużą dozą wiedzy na ich temat czekać będzie na was mini warsztat kulinarny. W menu znajdziecie : TOPINKI z pastą paprykową, marynowanym serem camembert, czosnkiem oraz smalcem ze podawane w towarzystwie wina PÉT-NAT, klasyczny smażony ser  w towarzystwie VELTLINSKE ZELENE, słynną zupę serwowaną razem z winem Muller Thurgau blend,  kaszę zapiekaną z grzybami sparowaną z dojrzałym CHARDONNAY, smak polędwiczki wieprzowej knedli kami podkreśli wino FRANKOVKA. A na koniec jabłecznik z Muskatem Moravskym. Serdecznie zapraszamy. MAMY WOLNYCH 14 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 210 zł*
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Łukasz Głowacki – Wicemistrz Polski Sommelierów 2019, od 10 lat zawodowo zajmuje się winem, posiada Court of Master Sommelier Certified, A.S.I. Diploma

25.11 Poniedziałek g: 1.00

KUCHNIA MEKSYKAŃSKA II TERMIN

Fiesta!

Zapraszamy wielbicieli pikantnych przypraw, soczystych mięs i gorącej atmosfery na nasze meksykańskie gotowanie. W menu zagoszczą:  GRANDOS NACHOS Z WOŁOWINĄ, SOSEM SEROWYM I GUACAMOLE, zapiekana QUESADILLA z WOŁOWINĄ, OSTRY KREM KUKURYDZIANY z prażoną kukurydzą i kolendrą, WOLNO DUSZONA WOŁOWINA ze świeżą sałatką pico de gallo, CHRUPIĄCE TACO z warzywną faji tą, DOMOWE LODY KOKOSOWE Z ANANASEM, LIMONKĄ I CHILLI oraz ROZGRZEWAJĄCA MARGHERITA.

MAMY WOLNYCH 6 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 18:00
CENA: 200 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Manuela Gołąb - kucharz z pasji. Jej miłość do gotowania zrodziła się podczas podróży po całym świecie. Zdobytą wiedzę wykorzystuje podczas warsztatów kulinarnych www.facebook.com/manuodkuchni

28.11 Czwartek g: 18.00

WIGILIJNE WEGAŃSKIE SŁODYCZE

Piernik, makowiec, brownie

Zapraszamy na słodkie wegańskie spotkanie z Iną Rybarczyk. Nauczymy Was kilku przepisów na przepyszne, zdrowe słodycze, które będziecie mogli zaserwować swoim gościom w trakcie nadchodzących wielkimi krokami świąt. W menu znajdziecie: MAKOWE SERNICZKI jaglane z makiem i skórką pomarańczową, BROWNIE Z BATATEM I KARMELEM daktylowo-orzechowym, JAGLANĄ TARTĘ ORZECHOWĄ z bakaliami, LEKKI MAKOWIEC Z JABŁKIEM i sosem pomarańczowym, CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM ORZECHOWYM z ciecierzycy, wilgotny PIERNIK BANANOWY, PIERNICZKI Z CIECIERZYCY z masłem orzechowym Oraz PIERNIKOWE TRUFLE czekoladowe z awokado. Zapraszamy! ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 200 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ina Rybarczyk - fascynatka kuchni roślinnej, pozbawionej pszenicy i rafinowanego cukru. W swoich potrawach stawia na zdrowie i smak. truetastehunters.blospot.com

2.12 Poniedziałek g: 18.00

WEGAŃSKA WIGILIA

Pomysły na świąteczny obiad

Polskie święta kojarzą się z dużą ilością ryb oraz mięsa, przygotowanie wegańskiej wigilii może okazać się nie lada wyzwaniem, dlatego biegniemy do Was z wegańskimi pomysłami. 

W menu zagoszczą: KARTACZE z grzybami, SELERŚLEDŹ w sojonezie z ogórkiem kiszonym, KLUSKI ŚLĄSKIE zapiekane z białą fasolą i jabłkiem, SOS CHRZANOWY,

PANFORTE - bożonarodzeniowy włoski piernik oraz ŚWIĄTECZNY PONCZ.

ZPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 210 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

WEGAN NERD - prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd ogłoszonego tytułem Kulinarnego Bloga Roku 2014 oraz 2015 przez 100 Best Poland Restaurants. Jesienią ukazała się jej pierwsza autorska książka kucharska.

21.01 Wtorek g: 18.00

CIELĘCINA I JAGNIĘCINA

Szlachetne mięsa na co dzień

Zapraszamy na spotkanie, na którym nauczymy Was jak kroić, doprawiać, marynować i przygotowywać dania z cielęciny i jagnięciny. W menu znajdziecie: PIEROGI  Z CIELĘCINĄ I BOROWIKIEM z masłem cytrynowym, DUSZONĄ WĄTROBĘ CIELĘCĄ z puree z ziemniaka , pasternaku i sera owczego, OSSOBUCO MILANESE z domowymi GNOCCHI, JAGNIĘCINA ROGAN JOSH z ryżem basmatii i chlebkiem naan, TAGINE Z GICZY jagnięcej.

MAMY WOLNYCH 12 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 220 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Maciej Zieliński – kucharz z zawodu i zamiłowania. Szef kuchni polskich i brytyjskich restauracji, pracował  m.in. w poznańskiej restauracji Ratuszowa czy King’s Head Inn. Prywatnie miłośnik zimowych szaleństw.