Republika Słoneczna

HARMONOGRAM WARSZTATÓW

 

Warsztaty kulinarne dla entuzjastów i pasjonatów, dla zabieganych i dla tych którzy dopiero oswajają się z kuchnią, no i dla tych odpoczywających przy gotowaniu. Spędzimy miło i twórczo CZAS. Możemy upiec ciasto dla poprawy samopoczucia lub rozkoszować się wspólnie przygotowaną kolacją.

 

 

 

Tematyczne spotkania z zawodowcami to szkolenia gastronomiczne prowadzone przez doświadczonych szefów kuchni, które poszerzą i usystematyzują wiedzę w poszczególnych dziedzinach, rozwiną umiejętności niezbędne przy prowadzeniu kuchni dużej i małej.

 

17.09 Wtorek g: 18.00

KUCHNIA WIETNAMSKA

Jesienna klasyka gatunku

Zapraszamy na spotkanie. W menu znajdziecie: ZUPĘ  PHO czyli aromatyczny wietnamski wywar w wersji z klopsikami, marynowanym czosnkiem, chilli i świeżymi ziołami oraz kiełkami, FRESH ROLLS z krewetką, mango , ogórkiem, mietą i kolendrą z wietnamskim sosem orzechowym, NEM LUI szaszłyki wieprzowe z domowymi piklami z marchewki i kalarepy świeżymi ziołami z sosem kolendrowym podane w bagietce, BUN CHA - klasyka wietnamskiego street foodu czyli grillowany i marynowany boczek z makaronem  vermiceli i tradycyjnym wietnamskim sosem nuoc cham oraz DUCK STIR FRY - kaczkę smażonę w paście z tamaryndowca z liśmi kaffiru, trawą cytrynową i sosem ostrygowym. MAMY WOLNE 2 MIEJSCA

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 200 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Manuela Gołąb - kucharz z pasji. Jej miłość do gotowania zrodziła się podczas podróży po całym świecie. Zdobytą wiedzę wykorzystuje podczas warsztatów kulinarnych www.facebook.com/manuodkuchni

18.09 Środa g: 18.00

KUCHNIA WŁOSKA

Pasta fresca

Kuchnia włoska  to jedna z najbardziej aromatycznych kuchni świata, mająca historię równie długą i wspaniałą, jak sam kraj. Pachnąca bazylią i słodkimi pomidorami, czaruje smakiem i zachwyca wyglądem. Czerpiąc z tak bogatego źródła, pragniemy zaprosić Was do wspólnej zabawy. Pod czujnym okiem Agnieszki, przygotujecie tradycyjny posiłek włoski, składający się z tradycyjnych dań kuchni włoskiej. A na koniec przygotujecie wyśmienity deser! Będzie radośnie, kolorowo, a przede wszystkim smacznie! W menu: TORTINO DI MELANZANE- LASAGNE Z BAKŁAŻANA, TAGLIATELLE Z KULKAMI MIĘSNYMI, RAVIOLI ZE SZPINAKIEM, TIRAMISU. MAMY WOLNE 2 MIEJSCA.

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 200 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Agnieszka Jasińska - finalistka Hell`s Kitchen Polska. Poszukuje ciągle nowych smaków, z którymi eksperymentuje w kuchni. Właścicielka bloga www.kulinarnenawigacje.pl

24.09 Wtorek g: 18.00

KNIFE SKILLS

Techniki posługiwania się nożem

Nauczymy was technik krojenia nożem głównym - od plasterków ( vichy ) do cieniutkich paseczków ( julienne ). Pokażemy wam jak prawidłowo kroić, siekać i szatkować w stylu kuchni francuskiej. Z otrzymanych składników przygotujemy:  ANGIELSKĄ ZUPĘ CEBULOWĄ z razową grzanką i cheddarem, PORK CHOP WIEPRZOWY z kością z ziemniakami parmentiere i ratatoullie, STEK WOŁOWY z sosem Danie, domowymi  pieczonymi frytkami i sałatka z kiszonego ogórka ,rzodkiewki i kalarepy, smażony filet z dorady na kaszy jęczmiennej z salsą z kiszonego ogórka i prażonych orzechów, BURGER WOŁOWY Z KIMCHI z czerwonej kapusty, buraka i chilli ,jabłkiem i sałatą lodową oraz CREPES SUZETTE z filetowanymi pomarańczami. MAMY WOLNYCH 11 MIEJSC.

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 200 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Maciej Zieliński – kucharz z zawodu i zamiłowania. Szef kuchni polskich i brytyjskich restauracji, pracował  m.in. w poznańskiej restauracji Ratuszowa czy King’s Head Inn. Prywatnie miłośnik zimowych szaleństw.

8.10 Wtorek g: 18.00

KUCHNIA INDYJSKA

Rozgrzewające propozycje na jesienne wieczory

Zapraszamy na warsztat pełen orientalnych smaków i aromatów. Dajcie się uwieść smakom Indii.
W menu: PARATHA NAAN chlebek z Pendżabu, kurczak TANDOORI, ryż BIRYANI, JAGNIĘCE klopsiki z kaszmiru ze śliwkami, TIKKA MASALA z chlebkiem CHAPATI, a na deser słodkie SZAFRANOWE LASSI i MARCHEWKOWE CYGARETKI.
MAMY WOLNYCH 11 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 200 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Maciej Zieliński – kucharz z zawodu i zamiłowania. Szef kuchni polskich i brytyjskich restauracji, pracował  m.in. w poznańskiej restauracji Ratuszowa czy King’s Head Inn. Prywatnie miłośnik zimowych szaleństw.

15.10 Wtorek g: 18.00

KUCHNIA WEGAŃSKA

DYNIA

Gotowi na jesienne dyniowe szaleństwo poprawiające humor w deszczowe dni ? W menu znajdziecie: HUMMUS DYNIOWY podany z RÓŻOWYM CHLEBKIEM jaglanym, PIECZONĄ DYNIĘ hokkaido z komosą ryżową i pistacjami, KOPYTKA DYNIOWE z pesto bazyliowym i WEGAŃSKIM PARMEZANEM, GALLETE czyli rustykalna tartę z sosem „śmietanowym” i dynią, BURGERY Z CIECIERZYCY i dyni z sezamowym sosem, MAKARON Z MUSEM Z PIECZONEJ DYNI i orzechów włoskich, PLACKI DYNIOWE Z KASZĄ JAGLANĄ i sosem z awokado oraz ORZECHOWO-POMARAŃCZOWĄ TARTĘ Z DYNI Z PRAŻONYMI JABŁKAMI.

ZAPISY NA LISTĘ REZERWOWĄ

CZAS TRWANIA: 3 godziny
CENA: 200 zł
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Ina Rybarczyk - fascynatka kuchni roślinnej, pozbawionej pszenicy i rafinowanego cukru. W swoich potrawach stawia na zdrowie i smak. truetastehunters.blospot.com

18.10 Piątek g: 18.00

WINA ŚWIATA: CZECHY

Spotkanie winiarsko – kulinarne

Zapraszamy na spotkanie. Poza degustacją wybornych trunków i dużą dozą wiedzy na ich temat czekać będzie na was mini warsztat kulinarny. W menu znajdziecie : TOPINKI z pastą paprykową, marynowanym serem camembert, czosnkiem oraz smalcem ze podawane w towarzystwie wina PÉT-NAT, klasyczny smażony ser  w towarzystwie VELTLINSKE ZELENE, słynną zupę serwowaną razem z winem Muller Thurgau blend,  kaszę zapiekaną z grzybami sparowaną z dojrzałym CHARDONNAY, smak polędwiczki wieprzowej knedli kami podkreśli wino FRANKOVKA. A na koniec jabłecznik z Muskatem Moravskym. Serdecznie zapraszamy. MAMY WOLNYCH 16 MIEJSC

CZAS TRWANIA: 4 godziny
CENA: 210 zł*
Zarezerwój

PROWADZENIE:

Łukasz Głowacki – Wicemistrz Polski Sommelierów 2019, od 10 lat zawodowo zajmuje się winem, posiada Court of Master Sommelier Certified, A.S.I. Diploma